'Stuur niet de toekomstige mensen van de bouw naar huis'

maandag 4 januari 2021
Afbeelding 'Stuur niet de toekomstige mensen van de bouw naar huis'

"Al met al hebben we ons behoorlijk goed door de eerste fase van de coronacrisis heen geslagen. Wij hebben de poort niet hoeven sluiten", zegt Hans van Gestel, directeur van opleidingsbedrijf Bouwmensen. Hij blikt niet alleen tevreden terug, maar met een succesvolle introductie achter de rug kijkt hij met een goed gevoel vooruit. "Dat allemaal volgens de corona richtlijnen."

"Ik schrok niet, maar ik dacht wel, als er weer een crisis uitbreekt dan hoop ik niet dat het van hetzelfde gehalte is als de vorige keer. Met enig verschil dat er toen geen werk was en nu barsten we van het werk, maar is er te weinig personeel. Je weet wat er gebeurt bij zo'n crisis? De eerste die eruit vliegen zijn de zzp'ers en de flexwerkers, en onder die laatste groep zouden onze leerlingen geschaard kunnen worden."

Protocollen

Van Gestel schoot meteen in actie met een duidelijk doel voor ogen: stuur niet de toekomstige mensen van de bouw naar huis. Zijn pamflet: 'Behoud en koester de BBL-leerling, juist nu!' kreeg op LinkedIn 3500 likes. "Samen met bouwbedrijven die actief zijn op het gebied van veiligheid hebben we protocollen opgesteld, zoals 'houd afstand' en 'gebruik alleen je eigen gereedschap'. Het is uiteindelijk een hele lijst geworden." Met succes, want alle leerlingen zijn aan het werk gebleven. Ook de introductie kon doorgaan. Nieuwe leerlingen werden in groepjes van zes ontvangen. "We hebben gelukkig een grote werkplaats. Daarnaast hadden we een online programma waar alle praktijkopdrachten werden getoond. Het waren twee fantastische dagen. Het aantal aanmeldingen, ook bij andere bouwopleidingen, is meer dan andere jaren. Er is zo'n tien tot dertig procent meer instroom. Misschien kiezen jonge mensen voor de bouw door de baangarantie. Voor de horeca kies je nu ook niet."

Innovatie

Natuurlijk ziet Van Gestel niet alleen maar een zorgeloze toekomst. "Ik lees ook het Financieele Dagblad. Binnenkort komen misschien de eerste faillissementen. Wat betekent dat voor de bouw? Ook dan geldt weer, niet meteen de flexwerkers wegsturen." Samen met Koninklijke Bouwend Nederland zijn we daar al plannen voor aan het bedenken. Misschien moeten we financiƫle aanpassingen doen. Dat is somber, maar beter dan de boel stilleggen. Meer online lessen? Dan wel op een creatieve manier. Deze leerlingen bereik je niet met een docent voor een scherm. Op al die borden moet je kunnen schaken. Op lange termijn denken, is voor de bouw best lastig. Zij werken meer in het nu.

"Weet je wat killing is? Dat door corona de innovatie dreigt stil te liggen. Er spelen zulke mooie technische ontwikkelingen. Ik hoop dat dat niet wordt vergeten."