Logo Bouwend Nederland

Milieuzone Haarlem voor vrachtwagens vanaf 2022

Dinsdag 4 mei 2021

Haarlem vindt een gezonde stad en schone lucht belangrijk. Daarom voert de gemeente op 1 januari 2022 een milieuzone in voor vrachtwagens. Ben je transportondernemer en heb je een vrachtwagen met emissieklasse 5 of lager? Houd er dan rekening mee dat vanaf dan alleen dieselvrachtwagens met emmissieklasse 6 of hoger de milieuzone in mogen.

Op 25 maart 2021 heeft de Haarlemse gemeenteraad besloten om per 1 januari 2022 de milieuzone in te voeren voor vrachtverkeer in het centrum en omliggende wijken. Het invoeren van de milieuzone is een stap naar de 0-emmissiezone in 2025 met meer maatregelen voor schone lucht. Om de milieuzone formeel te regelen, heeft het college van B&W op 20 april 2021 een concept-verkeersbesluit en een concept-beleidsregel vastgesteld voor het geven van ontheffingen. Op basis daarvan kan de gemeente bijvoorbeeld dagontheffingen geven voor vrachtwagens die een enkele keer in de milieuzone moeten zijn of ontheffingen voor meerdere maanden wanneer een vervangende vrachtwagens is besteld, maar nog moet worden geleverd. Beide concepten liggen tot en met 21 mei 2021 ter inzage voor reacties.

Op RDW kentekencheck kun je op basis van kenteken controleren aan welke klasse je vrachtwagen voldoet. Meer informatie over de Milieuzone, het concept-verkeersbesluit en een concept-beleidsregel kun je hier vinden.

Lydia de Wit
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 april 2024
Luistertip energietransitie: podcastserie Expeditie Energie

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen van het aardgas af en op een andere manier verwarmd worden. Gemeenten hebben hierin de regie en spelen dus een belangrijke rol. Ook bedrijven en burgers moeten aan de slag. In de nieuwe podcastserie Expeditie Energie wordt telkens een ander onderwerp belicht.

Donderdag 25 april 2024
ACM en Raad van State geven beide voorrang aan woningbouwprojecten

Bouwend Nederland pleit al tijden voor meer regie op de energie-infrastructuur en wilde een prioriteringskader in het leven roepen. We zijn daarom ook positief over het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om scholen, ziekenhuizen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang voortaan met voorrang aan te sluiten op het stroomnet. Ook de Raad van State gaat prioriteit geven aan hoger beroepszaken over grote woningbouwprojecten.

Donderdag 25 april 2024
Tussenbijeenkomst Sliepe yn 'e takomst 24 april

Kun je jonger worden door een weekje in een biobased recreatiewoning te vertoeven in het mooie Friesland? De zeven teams van het project Sliepe yn’e Takomst presenteerden woensdag 24 april een tussenstand van hun ontwerpen voor biobased recreatiewoningen. Psycholoog Bernard Maarsingh gaf tijdens de bijeenkomst een lezing over de effecten van een biobased recreatiewoning op de gezondheid en vitaliteit van de gasten.