Logo Bouwend Nederland

3G stopt: dit betekent het voor jou

Woensdag 2 februari 2022

Na bijna 20 jaar is het einde van 3G in zicht! Vanaf 31 maart 2022 stopt KPN definitief met de derde generatie mobiel netwerk. Vodafone is er in 2020 al mee gestopt. T-Mobile stelt dat 3G wordt uitgefaseerd, maar heeft nog geen exacte datum. Benieuwd wat het stopzetten van 3G voor jouw organisatie betekent? Wij vertellen je er alles over.

Waarom stopt 3G?

Steeds minder mensen maken gebruik van het 3G-netwerk en internetten al via 4G of zelfs 5G. Het 3G-netwerk wordt uitgezet omdat steeds minder mensen gebruik maken van 3G en al internetten via 4G en 5G. Bovendien zullen de frequenties die nu voor 3G worden gebruikt, ingezet worden voor het 4G- en 5G-netwerk. Zo wordt het 4G- en 5G-netwerk nóg sneller, veiliger en stabieler. Dit is nodig om te kunnen voldoen aan de toenemende databehoefte, nu en in de toekomst.

Dit zijn de gevolgen als je terugvalt naar 2G:

  • De internetverbinding is langzamer.
  • Geluidskwaliteit van bellen is minder.
  • Het is niet meer mogelijk om te internetten en bellen tegelijkertijd.

Is jouw organisatie klaar voor 4G?

De meeste smartphones die vandaag de dag in gebruik zijn ondersteunen 4G en hebben dus geen last van het stopzetten van 3G. Toch kan het zijn dat er binnen jouw organisatie nog mobiele telefoons, tablets of andere data apparaten in gebruik zijn die geen 4G ondersteunen. De verbinding op deze apparaten zal na het stopzetten van 3G terugvallen naar 2G. Het gaat hier dus niet alleen om mobiele telefoons en tablets, maar om alle data apparaten. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan alarmsystemen, slimme meters of oplossingen voor het openen en sluiten van bruggen. Het is dus van groot belang dat deze apparatuur wordt vervangen of indien mogelijk om wordt gezet naar het 4G-netwerk.

Niet zeker of jouw apparaten geschikt zijn voor 4G? Via Toestelcheck kun je op basis van het IMEI-nummer controleren of je mobiele telefoon geschikt is voor 4G. Voor de overige data apparaten raden wij aan contact op te nemen met het bedrijf waar je het desbetreffende apparaat hebt aangeschaft.

Alle belangrijke data op een rij

KPN
Het 3G netwerk stopt op 31 maart 2022
Het 2G netwerk blijft

Vodafone
Het 3G netwerk is gestopt sinds 4 februari 2020
Het 2G netwerk blijft

T-Mobile
Het 3G netwerk wordt uitgefaseerd, datum onbekend
Het 2G netwerk wordt geleidelijk stopgezet per 1 juni 2021

Bouwend Nederland Telefonie

Wil je meer weten over Bouwend Nederland Telefonie? Neem dan contact op met de afdeling ledenvoordeel of bel 079 3 252 166.

BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 26 maart 2024
Podcast: Gaan een hogere productiviteit en werkgeluk hand in hand?

Als je de productiviteit binnen je bedrijf wilt verhogen met automatisering, robots of een andere innovatie, is het verstandig om ook te kijken naar het werkgeluk van je medewerkers. In deze aflevering gaat presentator Iman de Vries in gesprek met Gerard van Engelenburg, commercieel manager bij Bruil, om te zien hoe zij dat hebben aangepakt. Sinds een aantal jaar werken ze met een 3D betonprinter en waar je vroeger dure mallen en veel medewerkers nodig had om een element van beton te maken, kunnen ze dat nu met een betonprinter. Gerard vertelt hoe het werkt, hoe ze omgaan met weerstand binnen het bedrijf en of het goed was voor het werkgeluk.

Vrijdag 15 maart 2024
Met DICO ontstaan er geen interpretatiefouten meer in de data

HSB Bouw is een Volendamse aannemer die maatwerk biedt voor nieuwbouw, renovatie, transformatie, ontwikkeling en onderaanneming. Een greep uit de spraakmakende projecten die HSB op dit moment bouwt: de duurzame woningen aan de Aeolusweg in De Bilt en de 153 woningen in het gebied ‘Tuinen van Luna’ in Heerhugowaard. Dirk Zeeman, Hoofd Administratie en ICT, werkt bijna tien jaar bij HSB Bouw en heeft in die tijd een flinke slag gemaakt met het efficiënter maken van de administratie.

Dinsdag 12 maart 2024
Hoog tijd om je beter te beschermen tegen hackers

We merken dat leden onderschatten hoe groot de kans op een cyberaanval is én hoeveel impact dat heeft. De financiële gevolgen kunnen echt heel groot zijn. Terwijl je jouw bedrijf met een paar eenvoudige maatregelen al beter kan beschermen. Om te onderzoeken of die maatregelen bij leden in orde zijn, hebben we een meting laten doen. We zijn geschrokken van de uitkomsten.