Logo Bouwend Nederland

Verplichte opleiding voor werken met diisocyanaten

Vrijdag 2 december 2022

Vanaf 24 augustus 2023 is het voor iedere werknemer die met diisocyanaten werkt, verplicht om hiervoor een speciale opleiding te volgen. Of dit nodig is, vind je op het etiket van het product. Het gaat om de meeste PUR-schuimen (ook die uit een busje) en bepaalde kitten, lijmen en coatings.

Diisocyanaten zijn chemicaliën die vaak voorkomen in twee-componenten systemen die bij het samenvoegen leiden tot flexibele en harde (PUR) schuimen, vezels en coatings zoals verven en vernissen. Deze stoffen kunnen onder andere allergieën veroorzaken. Daarom is het vanuit Europese REACH-wetgeving vanaf 24 augustus 2023 verplicht om een speciale training te volgen voor het werken met producten met meer dan 0,1% diisocyanaten. Je kunt dit nu ook al terugvinden op het etiket van de betreffende producten.

Leveranciers zijn verantwoordelijk voor het opleidingsmateriaal

De leveranciers van producten waarvoor de opleidingseis gaat gelden, zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen en beschikbaar maken van opleidingsmateriaal. Zij kunnen ook aangeven welke mate van opleiding nodig is voor welk product of toepassing. Je kunt daarom het beste contact opnemen met je leverancier om samen in te schatten wat de impact is voor jouw bedrijf en hoe je aan de nieuwe eisen kunt gaan voldoen. Zeker is dat:

  • je de opleiding met goed gevolg moet afleggen om met diisocyanaten te mogen blijven werken;
  • de werkgever verantwoordelijk is om dit per medewerker te registeren en;
  • de opleiding iedere vijf jaar herhaald moet worden.

Opleidingsplatform

De opleiding is te volgen via het platform safeusediisocyanates.eu. Dit platform is een initiatief van Europese organisaties in de industrie. Het gebruik van dit platform is niet verplicht, maar er zijn op dit moment nog geen andere aanbieders van deze opleiding. Een toolbox is niet voldoende.

De opleiding zal uiteindelijk beschikbaar zijn in 24 talen. De kosten zijn 5 euro per training. 

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid. Vanzelfsprekend kun je je eigen leveranciers voor meer informatie benaderen.

Brandy van Gerven
Senior communicatieadviseur
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 24 april 2024
Inspectie bij isolatiebranche: breng je arbozorg op tijd in orde

De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat de komende tijd controleren of werkgevers in de isolatiebranche voldoen aan de Arbowetgeving. Ze controleren in het bijzonder of je voldoet aan een aantal basisverplichtingen. Dit zijn het hebben van een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E), een plan van aanpak om arbeidsrisico’s te beheersen en een basiscontract met een arbodienst. Bouwend Nederland onderschrijft het doel van deze inspectie: een betere beheersing van risico’s bij vooral kleinere bedrijven. Daar gebeuren namelijk relatief vaker ernstige ongevallen.

Maandag 22 april 2024
Bouwbedrijf Vrolijk maakt het spelenderwijs veiliger

Bij Bouwbedrijf Vrolijk doen ze het vaak nét een beetje anders. Zo ook tijdens de Bewust Veilig-dag. Dit jaar werden alle medewerkers in groepjes getraind op digitale veiligheid via mobiele escaperooms. Eerder al ontwikkelde Vrolijk een eigen game waarin veiligheid op de bouwplaats centraal staat. “Een serieus thema als veiligheid kan je spelenderwijs juist heel effectief onder de aandacht brengen”, meent KAM-manager Marco Waarts.

Donderdag 18 april 2024
Praktisch werkboek over klimmen op de veiligheidsladder

Tijdens de bestuurdersdag was er volop aandacht voor veiligheidscultuur en psychologische veiligheid. Onze bestuurders zagen een toneelstuk over een onveilige situatie op het werk en reflecteerden daarop. Ook was er een keynote lezing over psychologische veiligheid. En op de tafels lag een proefdruk van het nieuwe werkboek Samen klimmen op de veiligheidsladder. Dit werkboek voor mkb-bedrijven is in opdracht van ons ontwikkeld.