Logo Bouwend Nederland

Lancering platform Build voor digitalisering in de bouw- en infrasector in regio Noord

Dinsdag 17 januari 2023

Digitalisering is een verzamelnaam van een steeds grotere diversiteit aan onderwerpen die in een steeds hoger tempo doorontwikkeld worden, deze onderwerpen komen samen op Platform Build. Platform Build voor de gebouwde omgeving is een kennisplatform om bedrijven in de bouw- en infrasector te helpen bij digitalisering. Het platform gaat door middel van nieuws, kennis en hulp jou als bedrijf op weg helpen en kan jou linken aan partners in de regio.

De bouwsector heeft de laatste jaren flinke stappen gezet op het gebied van digitalisering, blijkt ook uit het onlangs gepubliceerde rapport over digitalisering in de bouw. De noodzaak om interne processen te digitaliseren wordt steeds meer gevoeld en ook uitgevoerd, automatiseren krijgt steeds meer aandacht bij de bouw- en infrabedrijven. Neemt niet weg dat dit een grote zoektocht is voor de gehele sector, waarin onderling veel van elkaar geleerd kan worden maar waarin we ook zien dat informatie zeer verspreid terug te vinden is.

Bundelen van kennis

Als verlengstuk van de vele activiteiten die landelijk ondernomen worden op het gebied van digitalisering, is platform Build ontwikkeld om laagdrempelig kennis te ontsluiten met zoveel mogelijk regionale partners. Het onderwijsaanbod, aanbieders en leveranciers die actief zijn op het gebied van digitalisering worden samengebracht in één omgeving met de leden. Dit geeft de kans om eenvoudig een vraag te stellen, om van elkaar te leren maar bovenal om samen te bouwen aan een meer gedigitaliseerde toekomst. Daarnaast zien we vaak tijdens bijeenkomsten een hoge energie, maar zijn er tussentijds weinig contactmomenten om elkaar actief als verenigingsleden te ontmoeten. Het platform kan ook in deze behoefte voorzien.

Pilot in regio Noord

De leden van Bouwend Nederland in regio Noord krijgen 6 maanden kosteloos toegang tot het platform. De komende tijd wordt er volop gebouwd aan het platform, en zal het aanbod vanuit aanbieders verder uitgebreid worden. Platform Fokus is mede-initiatiefnemer van het platform Build, en hield zich eerder bezig met een platform voor bewoners in aardbevingsgebied met daarbij veel succes in de dorpen Steendam en Tjuchem. Het samenbrengen van informatie rondom een thema en daarop volgend laagdrempelig online contact faciliteren is hun specialiteit. 

Daarnaast wordt er gewerkt aan een programmering met bijeenkomsten, in samenwerking met de partners Hanzehogeschool, Dutch Process Innovators, Future Insight, de Energiehub050, BAM regio Noord, Ophen Ingenieurs en Platform Fokus. Voor meer informatie over opkomende events, neem een kijkje op het platform en zie welke interessante bijeenkomsten gepland staan in de agenda. Alle leden van de regio Noord ontvangen op dinsdag 17 januari de inloggegevens om van start te gaan, bij vragen neem contact op met Willemijn Visscher - 0615506349). 

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 april 2024
Test jij mee onze nieuwe module van de Digiscan Bouw

We hebben samen met Techniek Nederland een nieuwe module ontwikkeld voor de digiscan. Deze nieuwe module toetst hoe goed jij digitaal samenwerkt in de keten en welke stappen je daarin mogelijk kan zetten. We vinden het fijn als je deze nieuwe module mee wil testen.

Donderdag 25 april 2024
Tussenbijeenkomst Sliepe yn 'e takomst 24 april

Kun je jonger worden door een weekje in een biobased recreatiewoning te vertoeven in het mooie Friesland? Het antwoord is JA! De zeven teams van het project Sliepe yn’e Takomst presenteerden woensdag 24 april een tussenstand van hun ontwerpen voor biobased recreatiewoningen. Psycholoog Bernard Maarsingh gaf tijdens de bijeenkomst een lezing over de effecten van een biobased recreatiewoning op de gezondheid en vitaliteit van de gasten.

Woensdag 24 april 2024
Contactgroep Digitalisering kijkt naar de toekomst van de sector, maar niet door een roze bril

De opkomst bij bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering van donderdag 18 april was opvallend hoog. Een van de dingen die in Van der Valk hotel Deventer aan de orde kwamen, was namelijk AI, en veel professionals uit de sector zijn razend nieuwsgierig naar wat deze technologie voor de sector kan betekenen.