Excursie naar de Binckhorst in Den Haag, 'stoer wonen en werken in een proeftuin voor duurzaamheid'
Woensdag 26 april 2023
Na een hartelijk ontvangst en een moment van kennismaken vertrok de groep per fiets richting de wijk Binckhorst in Den Haag. Met een flinke delegatie uit Drenthe fietsten we kriskras door de stad om als eerste stop aan te landen bij het Trefpunt.
Het is moeilijk voor te stellen dat de Binckhorst over een paar jaar de thuisbasis is van duizenden Hagenaars. Bouwers en gemeente openden een infocentrum waar alles te vinden is over de transformatie en nieuwbouw in de wijk. Onder leiding van Jos van Boxtel van Stebru, met bijdragen van VORM en de gemeente Den Haag wordt duidelijk hoe complex het is om te bouwen op een postzegel. Toekomstige bewoners willen weten: waar kijk ik op uit? Wie worden mijn buren? Ook wordt zichtbaar op de maquette dat de wijk zoveel mogelijk duurzaam en klimaatadaptief ontwikkelt wordt, rekening houdend met hittestress.
Na uitleg over het project werd de fietstocht vervolgd langs diverse projecten, met een stop bij 'Frank is een Binck'. Frank is een Binck is een stoere multifunctionele landmark voor de nieuwe entree van de Binckhorst. Stebru heeft het gebouw ontwikkeld, in samenwerking met Studio Leon Thier en HVE architecten. Het project omvat horeca met daarboven woningen in de voormalige Van Klingeren vleugel, een co-working space met open werkruimtes en een flexibel woonconcept dat ruimte biedt aan zowel sociale huurappartementen als appartementen voor de markt. 30% van het woonprogramma bestaat uit sociale huurappartementen en 20% uit betaalbare middeldure huurappartementen. We gingen met de bouwlift naar boven, genoten van het indrukwekkende uitzicht en kregen ondertussen uitleg over hoe het kunstwerk van van Soest is geplaatst als eyecatcher voor de horecagelegenheid in het gebouw.
We sloten de dag af in het centrum van Den Haag met een gezamenlijke maaltijd, om ons programma de volgende dag te vervolgen in Scheveningen. Per fiets kwamen we aan in de haven voor avontuur en snelheid. De rib-boat nam ons mee het water op, met goed beeld op de kust van Scheveningen vanaf het water. Een geslaagde activiteit als afsluiter van een informatieve én gezellige excursie.
Gerelateerd nieuws
Binnen de Provincie Drenthe staat de komende periode een aantal belangrijke debatten over de infrastructuur op de agenda. Deze gespreksonderwerpen waren onder meer voor de VVD Drenthe en enkele gemeentelijke VVD-fracties aanleiding om contact met Bouwend Nederland te leggen. “Het initiatief kwam eigenlijk van onze ex-collega Kees Vianen, fractievoorzitter van de VVD in Drenthe”, begint Yannick Bos, adviseur markt & overheid van de Regio Noord. “Hij sprak recentelijk met Gerard Hoiting die onlangs nog zitting had in het Platform Infra Noord-bestuur. Voor de VVD Drenthe breekt een belangrijke periode aan waarbij knopen moeten worden doorgehakt: welke budgetten worden aan het onderhoud van welke infraprojecten toegekend? Maar ook de N34 staat daarbij op de agenda: wat kan wel en wat niet? En zou een verdubbeling de problematiek rondom knooppunt Gieten oplossen? Zodoende hebben we het initiatief genomen tot een infragesprek ‘op locatie’.”
Een woning (ver)bouwen is al heel wat, maar een dierenverblijf maken is toch weer heel wat anders! Afgelopen dinsdag kregen de leden van de afdeling Drenthe een uniek kijkje achter de schermen bij Wildlands in Emmen.
OP 26 september vond de ledenwervingsbijeenkomst van Jong Bouwend Nederland Noord plaats, een evenement met als doel nieuwe leden te werven en om jong en oud samen te brengen. Het doel om op een laagdrempelige manier te laten zien wat JBN is en wat de waarde van een jongerennetwerk is, is zeker geslaagd!