• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Werkbezoek door Friese Statenleden aan het woningbouwproject Het Perk in Sneek

Werkbezoek door Friese Statenleden aan het woningbouwproject Het Perk in Sneek

Afbeelding Werkbezoek door Friese Statenleden aan het woningbouwproject Het Perk in Sneek
vrijdag 17 november 2023

Na een geslaagde bijeenkomst voor Drentse Statenleden op 9 november waren de Friese statenleden dinsdag aan de beurt. Ditmaal volledig in het teken van het nieuwbouwproject Het Perk, dat door Friso Bouwgroep wordt gerealiseerd.

Het Perk ligt aan het water langs de rondweg van Sneek, in de wijk Lemmerweg-West. Het nieuwbouwplan omvat de bouw van in totaal meer dan 100 woningen bestaande uit 28 appartementen, 64 perkwoningen en waterwoningen. De appartementen en de perkwoningen worden gebouwd voor de huursector. De woningen aan het water zijn koopwoningen. Met de bouw van de woningen hoopt Friso Bouwgroep te zorgen voor diversiteit in de wijk waardoor het een aantrekkelijke plek wordt voor iedereen om te wonen.  Saillant detail was het de prominente houten brug ‘Het Krusrak’ waar de nieuwe woningen op uit zullen kijken. Dit civiele kunstwerk was eerder al te zien in een video over Friese Bouwparels die we in het voorjaar maakten in het kader van de provinciale statenverkiezingen.

Lange doorlooptijden

We begonnen het werkbezoek direct in de keet op de bouwplaats, waar na een korte opening, direct de veiligheidslaarzen werden aangetrokken. In de nieuwe nul-op-de-meter woningen zagen de aanwezigen een prachtige uitbreiding van de bestaande woningvoorraad in Sneek. Tegelijkertijd ontspon zich een gesprek over de vraag waarom het voor dit project alleen al 10 jaar heeft geduurd voordat de huizen opgeleverd konden worden.

Bouwdialoog leidt tot discussie

Dit gesprek zette zich voort in het hoofdkantoor van Friso, waar de bouwdialoog over de hoe achter een passend huis voor iedereen, toekomstige mobiliteit, een duurzame regio en banen voor de toekomst al snel uitmondde in een levendige discussie. Vooral de banen voor de toekomst met daarin de prangende vraag hoe we voor alle opgaven voldoende handjes kunnen mobiliseren, was er een waar lang bij werd stilgestaan. De rol van Toekomstbouwers Friesland en de inzet die door bouwbedrijven wordt gepleegd, werd daarin toegelicht.

Tien minuten over tijd, om 17.10 uur, werd overgegaan tot de borrel, waar nog lang werd doorgepraat over hetgeen men gehoord had.  En ook hoe we toch kunnen werken aan versnelling van die woningbouwopgave, want 10 jaar voor dit prachtige project in Sneek is voor de huidige opgave te lang. Onze leden denken in dit soort oplossingen graag mee, want de bouw maakt het.

Yannick Bos adviseur markt & overheid regio-noord