1. Home
  2. Nieuws
  3. Duurzame installatie keuzetool helpt om de juiste duurzame installatie te kiezen

Duurzame Installatie Keuzetool helpt om de juiste duurzame installatie te kiezen

Woensdag 24 januari 2024

In de komende 25 jaar wordt de cv-ketel ingewisseld voor 100% duurzame warmtevoorziening. Het marktaandeel van de warmtepomp groeit al flink, en ook de eerste duurzame warmtenetten zijn een feit. Maar overgaan op duurzame warmte is nog lang geen routineklus. Welke installaties moet je kiezen? Door de variëteit aan technische oplossingen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben we samen met Aedes, OnderhoudNL, Stroomversnelling en Techniek Nederland de Duurzame Installatie Keuzetool ontwikkeld: een handig hulpmiddel bij het voeren van gesprekken over het verduurzamen van de warmtevraag.

Aan de hand van drie vuistregels en een paar aandachtspunten wordt precies uitgelegd hoe het energetische spel in elkaar zit. Download de tool met daarin de Duurzame Warmteschijf (voortaan ook Duurzame Installatie Keuzetool) meteen.

Praatplaat

Print de Duurzame Installatie Keuzetool en gebruik het als een 'praatplaat'. De vier pagina's tellende tool bevat een template waarop je snel de (huidige én gewenste) energetische situatie van een project kunt invullen. Zo kun je eenvoudig de situatie inzichtelijk te maken voor alle gesprekspartners, en samen tot een snelle en solide 'achterkant van een sigarendoosje' versie van een verduurzamingsoplossing komen.   

Welke vragen kun je hiermee beantwoorden?

  • Welk soort warmteopwekker past bij een bepaald type woning?
  • Wanneer is de woning (thermisch) comfortabel voor de huurder?
  • Moet het afgiftesysteem aangepast worden?
  • Is een voorgesteld innovatief concept realistisch?

Geen commerciële agenda

De Duurzame Installatie Keuzetool is een objectief hulpmiddel voor alle betrokken partijen. Er zit geen commerciële agenda achter. Het is niet meer, maar ook niet minder dan een zo begrijpelijk mogelijke uitleg van het warmtevraagstuk: een ontwerp-assistent die helpt om de juiste keuzes te maken en tot de beste renovatieopdracht te komen.

De Duurzame Installatie Keuzetool is handig voor woningcorporaties, bouwers, installateurs en onderhoudsbedrijven. Als bouwbedrijf of installateur kun je de schijf gebruiken in het gesprek met je opdrachtgever.

Naslagwerk: Strategisch kiezen van duurzame installaties

Als je opdrachtgever nog aanvullende vragen heeft, raadpleeg dan de bijbehorende publicatie 'Strategisch kiezen van duurzame installaties'. Deze verdiepende publicatie vind je op deze websiteLees ook ons eerdere interview over deze publicatie.

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 30 juni 2025
Steeds meer Utrechtse regiogemeenten stimuleren emissieloos bouwen

Dit voorjaar ondertekenden de gemeenten De Bilt, De Ronde Venen, Bunnik, Montfoort, Oudewater, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Woerden het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Hiermee is het aantal overheden in de provincie dat uitstootvrij bouwen stimuleert, meer dan verdubbeld.

Dinsdag 24 juni 2025
Vanaf volgende week boetes bij inrijden uitstootvrije zones

In verschillende gemeenten worden vanaf volgende week boetes uitgedeeld aan bestelauto's en vrachtwagens die een uitstootvrije zone binnenrijden terwijl ze daar niet mogen komen. Wees daar alert op. In onder meer Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Gouda, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle is dit jaar een zero-emissiezone ingevoerd. Dat is een gebied waar vanaf een bepaald moment alleen nog emissieloze bestel- en vrachtauto's mogen rijden.

Maandag 23 juni 2025
Lancering platform 'Netbewust Bouwen' tijdens PROVADA

Tijdens de vastgoedbeurs PROVADA presenteerde de projectgroep Netbewuste Nieuwbouw haar aanpak om woningbouw mogelijk te maken binnen de grenzen van het overbelaste elektriciteitsnet. Met een inspirerend panelgesprek, veel energie in de zaal en de lancering van het kennisplatform, werd een belangrijke stap gezet naar toekomstbestendige gebiedsontwikkeling. Wij maken deel uit van de projectgroep.