Logo Bouwend Nederland

Video: hoe werken ze veilig bij Bouwbedrijf Berghege?

Dinsdag 5 maart 2024

Tijdens het BouwCafé 'Veilig werken op hoogte' op dinsdag 27 februari hebben de leden van Oost-Brabant een bezoek gebracht aan het project Walkwartier van Bouwbedrijf Berghege. Hoe was het?

Het project werd opengesteld voor collega bedrijven binnen de regio. In vier groepen is er laten zien hoe zij omgaan met veiligheid en welke innovatieve oplossingen zij hebben gevonden om veilig te kunnen werken op een beperkte bouwplaats. Vanuit planvoorbereiding tot en met de dagelijkse uitvoering, in elke stap in het proces is er aandacht voor veiligheid. Ook de leermomenten werden gedeeld. Nadien heeft de Nederlandse arbeidsinspectie haar bijdrage gegeven met dagelijkse praktijkvoorbeelden en dat de grondhouding bij hen op effect is gericht. Werken op hoogte staat hierin op nummer één. Een belangrijk aspect van veiligheid in de bouw is de kennisdeling binnen de branche zodat leert men van elkaars ervaringen. Op veiligheid concurreren wij niet.

Joelka van Daal
Verenigingsmanager
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.

Woensdag 24 april 2024
Inspectie bij isolatiebranche: breng je arbozorg op tijd in orde

De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat de komende tijd controleren of werkgevers in de isolatiebranche voldoen aan de Arbowetgeving. Ze controleren in het bijzonder of je voldoet aan een aantal basisverplichtingen. Dit zijn het hebben van een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E), een plan van aanpak om arbeidsrisico’s te beheersen en een basiscontract met een arbodienst. Bouwend Nederland onderschrijft het doel van deze inspectie: een betere beheersing van risico’s bij vooral kleinere bedrijven. Daar gebeuren namelijk relatief vaker ernstige ongevallen.