Logo Bouwend Nederland
 1. Home
 2. Bouw en infra inclusief award

Bouw en Infra Inclusief Award

Op donderdag 11 april 2024 reiken we voor het eerst de Bouw en Infra Inclusief Award uit. De prijs wordt uitgereikt aan twee initiatieven (grootbedrijf en mkb) die vooroplopen in het creëren van een inclusieve en diverse werkomgeving. Op deze pagina informeren we je over het event en hoe het nominatie- en jureringsproces eruit ziet.

Dit zijn de finalisten

Met veel enthousiasme maken we de finalisten bekend voor de Bouw en Infra Inclusief Award die we uitreiken in twee categorieën.

In de categorie mkb gaan de volgende drie bedrijven door naar de eindronde:

 • Evers & Evers Glas: ruimte voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
 • ISOenergy: ruimte voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
 • VDR Bouwtalent: betaalbare woonruimte voor jongeren die werken bij VDR.

 

In de categorie grootbedrijf:

 • BINX Smartility: samenwerken op de bouwplaats met andere nationaliteiten en culturen met Engels als voertaal.
 • Logchies Renovatie en Onderhoud: inclusieve cultuur op de werkvloer in diverse projecten.
 • ERA Contour: mensen met verschillende culturele achtergronden die werkloos zijn al lerend laten kennismaken met de bouw en infra.

Waarom organiseren we de Bouw en Infra Inclusief Award?

Het doel van de Bouw en Infra Inclusief Award is het zichtbaar maken van initiatieven op het gebied van diversiteit en inclusie in onze sector. We weten uit een verkenning onder onze leden dat er in de sector al veel goede initiatieven zijn. Vaak is men niet bewust dat je daarmee diversiteit en inclusie bevordert. Uit onderzoek is bekend dat diverse teams beter presteren. Verschillende mensen brengen verschillende kwaliteiten en nieuwe netwerken mee. Deze zijn hard nodig voor de uitdagingen waar de sector voor staat. Naast initiatieven in het zonnetje zetten, hopen we andere bedrijven met deze awarduitreiking te inspireren om aan de slag te gaan met diversiteit in inclusie. "We zien dat bedrijven nog worstelen met hoe ze een bedrijfscultuur kunnen neerzetten waarin echt iedereen zich thuis voelt. Daarom is het delen van voorbeelden en vragen stellen aan elkaar zo belangrijk", zegt verenigingsmanager Itzél Zuiker.

Waar zijn we naar op zoek?

In onze sector wordt goed nagedacht over het aantrekken en behouden van andere groepen werknemers. Vaak is men niet bewust dat je daarmee diversiteit en inclusie al bevordert. Ook zijn ondernemers nog zoekend in hoe je een inclusiever en diverser bedrijf kan runnen. De sleutel ligt bij het vergroten van het bewustzijn dat kleine dingen al het verschil kunnen maken en bij het leren van mede-ondernemers en experts. We zoeken naar initiatieven die diversiteit en inclusie in een organisatie bevorderen.

'Iedereen met hart voor de bouw en infra moet zich welkom voelen in onze sector'

Itzél Zuiker: "Het formuleren van vacatureteksten zodat ze verschillende groepen aanspreken, het inrichten van een gebedsruimte bij de bouwplaats, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan bieden of een aparte dixi voor vrouwen zijn enkele voorbeelden hoe soms kleine dingen het verschil kunnen maken."

Wat zijn de criteria?

Er wordt gelet op vier criteria:

 • Vernieuwing: is de activiteit uniek, creatief en/of bijzonder?
 • Overdraagbaarheid: kunnen andere bedrijven deze actie ook toepassen?
 • Effectiviteit: zijn er zichtbare resultaten?
 • Duurzaamheid: draagt het op een duurzame manier bij aan een meer diverse en inclusieve werkomgeving?

De inzendtermijn was 1 december 2023 en 9 februari 2024.

In de jury

Souad el Markhous

Souad kwam op haar achttiende naar Nederland vanuit Marokko en werd in 2018 Zakenvrouw en Onderneemster van het Jaar.

Melvin Tjoe Nij

Als oprichter van Global People is Melvin Tjoe Nij een pionier op het gebied van culturele diversiteit.

Nienke Schilstra

Nienke Schilstra is een ervaren HR-manager (voorheen Heembouw) met een bijzondere interesse voor de bouwbranche.

Dagvoorzitter: Marianne van den Anker

Op 11 april is Marianne van den Anker onze dagvoorzitter. Ze is sinds 1 maart 2022 Ombudsman voor Rotterdam en omstreken. Marianne is de stem voor inwoners en ondernemers die vastlopen bij de gemeente. Als luis in de pels bindt ze de strijd aan tegen systeemgeweld en de lokettenjungle. Dat de menselijke maat centraal moet komen te staan, is voor haar een uitgemaakte zaak, maar dat 'varkentje is niet zomaar gewassen'. Het versterken van het vertrouwen in de overheid is voor Marianne een grote drijfveer én de rode draad door haar carrière.

Voordat ze Ombudsman werd, was ze wethouder en raadslid in Rotterdam, maar ze begon haar carrière als bestuurskundige en criminoloog in de wetenschap. Voor de NTR presenteerde Marianne op NPO Radio 1 het programma 1 op Straat en daarna Kwesties. Als ambassadeur Eentegeneenzaamheid trok ze de afgelopen jaren door het land, naast haar drukke bestaan als bestuurder van OPEN Rotterdam en toezichthouder bij onder andere Stichting BOOR. Ze werkte voor de Erasmus Universiteit, de politie en Platform 31.

Hoe ziet de jurering eruit?

Wij hebben een selectie gemaakt van alle inzendingen van onze leden. Deze selectie is daarna door SER Diversiteit in Bedrijf beoordeeld. Daar zijn zes finalisten uitegrold: drie in de categorie mkb en drie in de categorie grootbedrijf. Een deskundige externe jury verstrekt punten op een schaal van 0 t/m 5 aan de initiatieven. Deze beoordeling wordt opgeteld bij de beoordeling van de pitches (op het event) waar een eindscore uitkomt. De organisatie controleert alle nominaties en of deze voldoen aan de criteria en dus meedingen naar de award. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. De genomineerde initiatieven worden uitgelicht via nieuwsbrief, social media en andere media.

Wat is de rol van SER Diversiteit in Bedrijf in deze award?

Wij vinden diversiteit en inclusie een belangrijk onderwerp en daarom hebben we in 2018 het diversiteitscharter van SER Diversiteit in Bedrijf ondertekend en in het meerjarenprogramma Toekomst van Werk een bijpassend subdoel geformuleerd. SER Diversiteit in Bedrijf ondersteunt organisaties bij het bevorderen van een gemêleerd personeelsbestand en een inclusief bedrijfsklimaat. In dat kader, dankzij een schenking vanuit de Goldschmeding Foundation én onze ondertekening van het diversiteitscharter, is er ruimte om initiatieven uit te lichten in de bouw- en infrasector, alsmede de technieksector. De Bouw en Infra inclusief Award is een gezamenlijk initiatief van SER Diversiteit in Bedrijf en Bouwend Nederland. Vandaar dat SER Diversiteit in Bedrijf de inzendingen ook mede-beoordeelt.

Wanneer en waar is het evenement?

Het evenement vindt plaats op 11 april 2024. Bekijk hier het programma en meld je meteen aan om erbij te zijn. De awarduitreiking wordt een divers en inclusief evenement met relevante sprekers. Voor de bekendmaking van de winnaar krijgen de finalisten de kans om op het podium hun initiatief toe te lichten. Uiteindelijk wint het initiatief een prijs, niet het bedrijf. 

Locatie
The Colour Kitchen
Prinses Christinalaan 1
3554 JL Utrecht

Kom je met de auto? Let op: stel je navigatie in op J.M. de Muinck Keizerlaan. Wij adviseren om te parkeren op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen aan de J.M. de Muinck Keizerlaan voor de deur. Je kunt echter in de gehele wijk gratis parkeren.

Kom je met het Openbaar vervoer? Dichtstbijzijnde NS-station: Utrecht-Zuilen op 15 minuten lopen. Vanaf Utrecht Centraal is het zo'n 15 minuten met de bus. Kijk voor het actuele reisadvies op 9292.nl

Contact?

Heb je een praktische vraag over dit evenement? Neem dan contact op met het Evenementenbureau. Wil je een vraag stellen over de award of jurering? E-mail Kirsten Notenbomer, adviseur Sociale Zaken.