Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Bouwvrouwen

Bouwvrouwen

Met de minicampagne #bouwvrouwen laten we in 2024 voor de vierde keer in de aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart vrouwelijke rolmodellen in de bouw zien. Doel van de campagne is het imago van de bouw en infra een boost geven onder vrouwelijk Nederland.

Vrouwelijke rolmodellen

We laten op deze dag vrouwelijke rolmodellen zien als inspiratie voor toekomstige werknemers (en hun beïnvloeders). Naast een social campagne worden er dit jaar ook vijf bouwvrouwen events georganiseerd op 8 maart.

Bouwvrouwen nieuws

Donderdag 21 maart 2024
Geslaagde primeur Bouwvrouwenevent Limburg

Vrijdag 8 maart jl. vond in Limburg de eerste editie van Bouwvrouwen Limburg plaats. Terugblikkend op deze zonnige ochtend bij het sfeervolle kasteel Aldenghoor in Haelen kunnen wij niet anders dan beamen dat het, in ieder geval voor de 30 aanwezige dames, een zinvolle, zinderende én gezellige bijeenkomst was! Zeker voor herhaling vatbaar.

Dinsdag 19 maart 2024
Derde inspiratiemiddag voor bouwvrouwen Oost-Brabant groot succes

Op vrijdag 8 maart 2024 vond de derde editie plaats van de Bouwvrouweninspiratiemiddag bij Kasteel Henkenshage. Met 80 dames was verenigingsmanager Joelka van Daal zeer tevreden over de opkomst.

Dinsdag 6 februari 2024
Bouwvrouwen in het zonnetje op 8 maart 2024

Vrijdag 8 maart 2024 zetten we voor de vierde keer alle bouwvrouwen van Nederland in het zonnetje. Met de minicampagne #bouwvrouwen, een inhaker op de internationale dag van de vrouw op diezelfde dag, laten we op deze dag vrouwelijke rolmodellen zien als inspiratie voor toekomstige werknemers (en hun beïnvloeders) én geven we het imago van de bouw en infra een boost onder vrouwelijk Nederland.

Bouwvrouw van het Jaar 2023: Dorien Staal

Dorien Staal is niet alleen algemeen directeur van Voorbij Prefab en voorzitter van de Betonvereniging, maar ook de Cobouw Bouwvrouw van het Jaar 2023. Ze heeft, met meer dan 25 jaar in de bouw, een lange staat van dienst opgebouwd. Dorien is het komende jaar Bouwvrouw van het Jaar. Ze is blij als ze andere vrouwen in de bouw in 2024 kan zien opbloeien.

"Ik spreek me heel erg uit en ben niet terughoudend. Daarmee word je zichtbaar. Dat moeten vrouwen ook doen. Door duidelijk te zijn wat je wil krijg je dingen op je pad. Ik wil dat vrouwen veel meer zichtbaar worden met hun verhaal en dat op een goede manier kunnen vertellen."

De titel Bouwvrouw van het Jaar voelt voor Dorien als erkenning voor iets waar ze zich al jarenlang hard voor inzet. Het juryrapport van de Cobouw Awards zegt dat "de jury de belangrijke bijdrage van Dorien aan thema's als duurzaamheid, inclusiviteit en innovatie in de betonsector enorm waardeert. Ze treedt heel bewust op als vrouwelijk rolmodel in de bouw."

Meer bouwvrouwen

Nadine Tjoelker

Nadine Tjoelker (24) wist eigenlijk helemaal niet zo goed wat ze wilde doen. Ze deed daarom een beroepskeuzetest en daaruit kwamen uiteindelijk allerlei beroepen in de bouw en infra. Aangezien ze niet kon kiezen, maakte ze eerst een top vijf, toen een top drie en de knoop werd doorgehakt voor het vak van timmerman.

Janine Trotman

Al bijna negentien jaar werkt Janine Trotman bij Sagro. Ze is begonnen in een hele andere functie dan ze nu bekleed en startte bij het Zeeuwse bouwbedrijf in 2005 op de afdeling personeelszaken en administratie. Inmiddels is ze commercieel manager.

Charlotte Wiersema

Charlotte heeft een ontzettend goede tip voor vrouwen: "stap in deze wereld!". Na haar afstuderen in HTS Bouwkunde in 1994 is ze meteen begonnen in de bouw en nooit meer weggegaan. Inmiddels is ze operationeel directeur bij Visie Bouw BV in Velsen-Noord.

Madelein Siderius

Hoofd werkvoorbereider Madelein Siderius (41) staat in het hart van de bouwwereld. Ze vond, via de luchtvaartlogistiek, de weg naar de grond- weg- en waterbouw. Haar achttien jaar ervaring in onze sector brengt haar veel bij Van Oord Grondstoffen. "De reis bracht me door elke fase van de bouw, van calculatie/werkvoorbereiding tot uitvoering. Ik heb mijn stempel gedrukt met vastberadenheid, enthousiasme en deskundigheid."

Corina Boerman

Toen er 'bouwkunde' uit een beroepskeuzetest kwam, was dat voor de goedlachse Corina Boerman (Technisch Projectcoördinator) een schot in de roos. Ze vond techniek en timmeren altijd al leuk, maar het lag als vrouw niet voor de hand om die richting te kiezen, laat ze weten. Inmiddels werkt ze bijna veertien jaar in de bouw waarvan de laatste drie jaar bij Gebroeders Blokland.

Janniek Pool

Met de leeftijd negentien jaar heeft Janniek Pool een mooie toekomst in onze sector in het vooruitzicht. Ze loopt stage, bij Koninklijke Sjouke Dijkstra als grondwerker/assistent uitvoerder, als onderdeel van haar laatste jaar van de opleiding middenkaderfunctionaris niveau 4. "Elk jaar word ik weer gelukkiger van mijn keuze."

Jonna Herrijgers

De liefde voor de infra is er al met de paplepel ingegoten bij Jonna Herrijgers. De leerlingvakman GWW bij van den Elshout & de Bont volgde haar vader de bouw in. Sinds augustus 2023 is ze in dienst bij het Waalwijkse familiebedrijf en daarnaast volgt ze opleiding vakman GWW bij Inframensen op de Bouwschool in Breda. "Ik vind dat iedereen in de bouw kan werken, ook vrouwen. Je moet doen wat je leuk vindt."

Wiëlle Douma

Geïnspireerd door haar vader, die altijd in huis of in de garage klust, besloot Wiëlle Douma te kijken welke studie niet alleen te combineren was met haar voetbalcarrière, maar ook welke bouwopleiding ze leuk vond. Ze kwam uit bij de studie Built Environment in Groningen, koos voor de richting Bouwkunde, liep in haar laatste jaar stage bij ERA Contour, rondde met veel plezier de opleiding af en kwam als trainee meteen in dienst bij ERA Contour. "In twee jaar werk ik drie keer acht maanden op drie verschillende afdelingen. Mijn keuze voor de studie bleek goed uit te pakken."

Frieda Bakker

Tegenwoordig is ze Innovatie & Transitie Manager bij Schadenberg Bouw in Amsterdam, maar Frieda Bakker begon haar bouwcarrière in Amerika. Daar zette ze een bedrijf op dat zich richt op modulaire 'tiny houses'. Naast het managen en de verkoop van 'small housing developments' adviseerde ze onder meer de overheid, fabrieken, ontwikkelaars, architecten en investeerders over klein wonen.

Marjan van Lagen

Sinds 1996 is Marjan van Lagen, samen met haar man Johan, eigenaar van metselbedrijf VANLAGEN Metselwerken. "Ik kom van origine uit de zorg, maar Johan is een hele goede leermeester. Ik heb mijn kennis verrijkt door scholing en cursussen op het gebied van LSA, ondernemerschap en management." Marjan heeft intensief meegewerkt aan de digitalisering van de lesstof voor metselaars en ook heeft ze haar theorie 'doorlopen'.

Onze bouwvrouwen van 2023

Marieke Mentink
Willyanne Bartlema
Loes Beljaarts-Mulders
Natasha Post
Conny Koreman
Martha Smit
Tamara Martens

Onze bouwvrouwen van 2022

Directeur Energie van @WSPNederland
Anja Vijselaar
Werkvoorbereidster bij Verbakel Bouwbedrijf
Yentl Heijker
Junior-projectleider bij aannemersbedrijf Den Dubbelden
Isabel van der Meij
Directeur van Ridderkerks Kraanwagenbedrijf BV
Jessica Bruintjes

Girls Day

Tijdens Girls’ Day op 11 april openen door heel Nederland bèta-, technische, IT-bedrijven én technische of IT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Ook jouw bijdrage leveren als bedrijf?