Afbeelding 8 maart 2023 was dag van de bouwvrouwen

8 maart 2023 was dag van de bouwvrouwen

Bouwvrouwen

Met de minicampagne #bouwvrouwen brachten we in 2023 voor de derde keer in de aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart diversiteit in gender in de bouw en infra extra onder de aandacht. Met de campagne geven we daarnaast het imago van de bouw en infra een boost onder vrouwelijk Nederland. Altijd ingestoken vanuit trots op de sector. Want we hopen dat meer vrouwen een carrière in de bouw als interessant gaan zien. De bouw heeft namelijk mensen nodig, altijd en veel ook. Naast een social campagne werden er dit jaar ook zes bouwvrouwen events georganiseerd op 8 maart.

Bouwvrouwen van Nederland hebben zich laten zien!

We riepen ook in 2023 alle trotse bouwvrouwen van Nederland op om een (actie)foto van zichzelf te posten op Instagram, Facebook of LinkedIn met de hashtag bouwvrouwen. Foto's die op openbare profielen werden geplaatst zijn verwerkt in een video, als ode aan de bouwvrouw. De video werd verspreid via onze socials (TwitterLinkedIn en Facebook) en De bouw maakt het (Instagram en Facebook) op 8 maart. Check hier de terugblik op de dag.

Bouwvrouw van het Jaar: Marieke Mentink

Dit jaar is Marieke Mentink, Divisiedirecteur Vastgoed bij Dura Vermeer, de Cobouw Bouwvrouw van het Jaar. "Het allerleukst aan werken in de bouw is de combinatie van het ondernemerschap in gebied-en vastgoedontwikkeling, nauwe samenwerking tussen publieke en private partijen en de waarmakerscultuur: aanpakken en dingen realiseren. Lekker nuchter!"

Ze is trots op de projecten zoals 'High Tech Systems Park' in Hengelo en Suikerzijde in Groningen waarbij Dura Vermeer vernieuwing heeft gebracht in de ontwikkeling en bouw.

Ontwikkelen in de bouw en bouwen aan eigen ontwikkeling past haar. Ze adviseert andere bouwvrouwen graag om zich te blijven ontwikkelen. "Verdiep je in de mogelijkheden en functies in de bouw. Er is zoveel mogelijk. Zorg dat je een goede sparringspartner hebt die je coacht en motiveert om jezelf te blijven en om verder te komen."

Martha Smit

"De bouw maakt iedere dag anders. Ik zeg ook wel dat ik besmet ben met het 'bouwvirus'. Je hebt in deze branche zoveel diverse onderdelen en met diverse mensen te maken. Met elkaar realiseer je echt iets. Dat geeft heel veel voldoening." Dat zegt Martha Smit, eigenaar/directeur Bouwbedrijf Constructabouw.

Martha runt het bouwbedrijf al meer dan achttien jaar met een team van 25 à 30 medewerkers. Na diverse financieel administratieve banen keerde ze op haar veertigste terug naar de schoolbanken. Ze haalde, samen met veel mannelijke studiegenoten, haar aannemersdiploma Burgelijke- en Utiliteitsbouw en zette daarna haar eigen succesvolle bouwbedrijf op.

"Ik ben elke keer trots op projecten die we hebben gedaan. Het leukste aan mijn werk vind ik het contact met de opdrachtgevers en mijn medewerkers. Elke project is weer anders. De omvang, het type bouw, de mensen waar je mee te maken hebt. Je komt alles en iedereen tegen in de bouw. Er is in mijn optiek geen enkele branche waar het zo divers en uitdagend is. Dus onderzoek, snuffel overal en bepaal dan wat bij je past."

Conny Koreman

Creaties van technisch LEGO en Meccano zette Conny als kind in de vakanties aan het strand om in zandconstructies. Vol trots liet ze haar creaties aan haar ouders zien en een carrière in de bouw was een logisch vervolg.

Dat geen dag hetzelfde is en de bouw een breed scala aan functies biedt bewijst Conny met haar 46-jarige loopbaan. Van uitvoerder tot tendermanager, omgevingsmanager en hoofd bedrijfsbureau, in Nederland en het buitenland. Conny is trots op Project A2 bij Maastricht. Vanaf het begin was ze jarenlang betrokken bij de aanbesteding en uiteindelijk project gerealiseerd in de uitvoering als senior omgevingsmanager.

Conny roept alle vrouwen op: "ga de uitdaging aan! De bouw staat te springen om vrouwen met creativiteit, flexibiliteit en overtuigingskracht zowel op mbo als universitair niveau".

Natasha Post

Wanneer ze langs Plesmanduin in Den Haag rijdt is ze supertrots. Op dit project startte Natasha anderhalf jaar geleden haar carrière als werkvoorbereider in de bouw. "Creativiteit combineren met techniek, dát maakt werken in de bouw zo mooi." De liefde voor de bouw zat er vroeg in. Een opa met een timmermansbedrijf en als kind huizen stoepkrijten op straat. Toch volgde Natasha na de havo eerst een andere opleiding, maar ze miste passie voor het vak. De overstap naar Bouwkunde was de juiste keuze.

Na een jaar kreeg ze de kans om de stap van werkvoorbereider naar tender- en communicatiespecialist te maken. Waarbij ze nu naast communicatie ook aanbestedingen begeleidt binnen een tenderteam. Van kick-off tot eindprestatie.

"Wees lekker jezelf. Gooi al die vooroordelen over hoe je er als vrouw uit moet zien in de bouw maar overboord. Ik houd van gelakte nagels en hakken. Het is waardevol dat vrouwen juist de zachte kant kunnen benadrukken waardoor er samen met de mannen balans is."

Loes Beljaarts-Mulders

"De bouw is een diverse werkomgeving, er zijn zoveel mogelijkheden waarin je jezelf kan ontwikkelen. Als vrouw kan je door gewoon jezelf te zijn en met plezier te werken een positief effect hebben in wat toch nog steeds gezien wordt als een mannenwereld."

Na een bachelor en vrije Master Bouwkunde aan de TU Eindhoven is Loes Beljaarts-Mulders in 2016 aan de slag gegaan in de bouw. Sinds die tijd heeft Loes al diverse functies bekleed. Allemaal anders en allemaal leuk. Trainee, assistent uitvoerder, werkvoorbereider en nu als calculator bij Bouwbedrijf Pennings.

Samen met een team een mooie prestatie neerzetten vindt Loes het allermooiste. In de uitvoering het grootste deel van de dag met een helm op en veiligheidsschoenen aan buiten op de bouw. Of juist vroeg in het project nauw samen werken met architect, installateur en opdrachtgever, zoals voor het project Inbouwpakket Rijksvastgoedbedrijf Fellenoord. "Hoe bijzonder is het dat je gezamenlijk van niets een gebouw creëert?", aldus Loes.

Willyanne Bartlema

Willyanne Bartlema werkt als projectleider bij Bouwbedrijf de Vries. Na een studie interieur&design volgde ze HBO Bouwkunde en vond de ideale combinatie in bouwtechniek en interieur. "De bouw is een kleine, maar ontzettend gezellige wereld en zeer toegankelijk voor vrouwen."

Een band opbouwen met de mensen en zorgen dat verbouwen een leuke tijd wordt is de uitdaging van Willyanne. Verbouwen is heel intensief en Willyanne vindt het allerleukst om met klanten mee te denken en de klanten goed te begeleiden. Verbouwen heeft immers veel impact.

Trots is ze op de verbouwing van een monumentaal pand in Workum. "Momenteel vind ik de verduurzaming van bestaande 'monumentale' panden het leukst om te doen. Hier komt veel bij kijken hoe je de bestaande monumentale waarde van de woningen handhaaft in een nieuwe binnen of buiten jas."

Tamara Martens

Met de opleidingen interieuradviseur en allround timmerman op zak werkt Tamara al tien jaar in de bouw, nu bij Aannemersbedrijf Kormelink. Ze renoveert veel woningen en geniet daarbij vooral van de afwisseling in de architectuur van de huizen. Een project moet kloppen, dat maakt Tamara blij. Net als tevreden mensen overigens.

De bouw is een creatief vak. Veel mensen beseffen dat niet. Als interieuradviseur zocht Tamara altijd naar manieren om organische vormen te maken. Door de timmeropleiding kan ze nu echt laten zien wat ze allemaal kan.

Als vrouw ziet ze dat ze waarde toevoegt, omdat vrouwen anders denken dan mannen. Samenwerken maakt de bouw daardoor nog mooier. "Vrouwen denken creatiever en buiten het boekje. De plek van een kozijn heeft bijvoorbeeld invloed op de inrichting van een ruimte. Met dat praktische inzicht plaats ik niet alleen het kozijn, maar help ik mensen ook hun ruimte goed te benutten."

Onze bouwvrouwen van 2022

 

Er gebeurt meer!

Bouwvrouw van het Jaar

Ook dit jaar zoekt Cobouw de Bouwvrouw van het Jaar. Binnenkort start de aanmelding voor 2023, houd Bouwvrouwen.nl in de gaten voor meer informatie. (Foto: Sjef Prins – APA Foto)

Meer over de verkiezing

Girls Day

Tijdens Girls’ Day op 30 maart openen door heel Nederland bèta-, technische, IT-bedrijven én technische of IT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Ook jouw bijdrage leveren als bedrijf?

Kijk hier hoe dat werkt