- Home
- Kennis
- Arbeidsvoorwaarden en beloning
- Reservisten
Reservisten
Als werkgever in de bouw en infra kun je te maken krijgen met werknemers die er voor kiezen om bij defensie als reservist te gaan werken. Reservisten zijn personen die ervoor kiezen om parttime voor de krijgsmacht te werken, vaak naast hun civiele baan of studie. Zij zijn oproepbaar bij speciale missies, rampen of oefeningen. Welke afspraken moet je dan met elkaar maken, welke rechten en plichten zijn van toepassing en wat moet je verder nog weten als je hiermee te maken krijgt?
Hieronder staat een aantal veel gestelde vragen over reservisten.
Is een reservist verplicht om aan werkgever te melden dat hij zich inzet als reservist voor defensie?
Werk als reservist wordt gezien als nevenwerkzaamheden, zoals deelname aan de vrijwillige brandweer. De werknemer is verplicht om dit te melden als in de arbeidsovereenkomst een nevenwerkzaamhedenbeding is opgenomen. Als zo'n beding er niet is, hoeft de werknemer het niet te melden.
Moet ik als werkgever eraan meewerken als een werknemer reservist wil worden?
Werkgevers hebben weinig mogelijkheden om een werknemer te weigeren om reservist te zijn. Sinds een aantal jaar is een verbod op nevenwerkzaamheden vrijwel onmogelijk. Neemt niet weg dat de werknemer, zeker als het een fulltimer betreft, in eerste instantie een verplichting heeft ten opzichte van zijn werkgever en de gemaakte afspraken moet nakomen. Veelal zullen activiteiten voor Defensie dan ook plaatsvinden in de avond- of weekenduren. Goed overleg tussen werknemer en werkgever is belangrijk voor een werkbare situatie en wederzijds begrip.
Wat staat er in de cao over reservisten?
De cao Railinfrastructuur bevat de afspraak dat werkgevers "zich in beginsel welwillend opstellen in geval van een verzoek van een medewerker om zich als reservist beschikbaar te stellen".
In de cao Bouw & Infra en de cao Vlakglas is geen aparte clausule opgenomen over reservisten.
Krijgen reservisten betaald voor hun inzet bij Defensie?
Een reservist ontvangt salaris van Defensie voor de tijd die hij voor Defensie werkt. Hij heeft twee dienstverbanden: bij zijn civiele werkgever en bij Defensie. Bij Defensie is sprake van een aanstelling als militair ambtenaar. De inschaling bij Defensie en dus de hoogte van het salaris, is afhankelijk van de rol en bijbehorende rang.
Hoeveel tijd kost het?
De tijdsbesteding hangt af van de aard van de taken, benodigde opleidingen en trainingen. Bij taken op het gebied van veiligheid en bewaking is de inzet veelal 's avonds en/of in het weekend. Taken van functioneel specialisten kunnen eerder beslag leggen op reguliere werkuren. In dat geval worden hierover afspraken gemaakt met de werkgever.
Werken als reservist is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Reservisten kunnen bij Defensie zelf aangeven hoe vaak en hoe lang zij willen werken, maar er is ook een aantal verplichte bijeenkomsten. Denk aan (meerdaagse) oefeningen, theoriedagen of het bijhouden van militaire basisvaardigheden (MBV).
Wat voor afspraken kan ik als werkgever met de reservist maken?
Als werkgever maak je afspraken over de tijd die nodig is voor het volgen van opleidingen en de inzet tijdens reguliere werktijden. Hierover kunnen algemene afspraken worden gemaakt in het personeelshandboek of bedrijfsreglement of met individuele werknemers.
Als werkgever kan je extra verlof toekennen voor het volgen van opleidingen en/of voor de inzet als reservist. Bijvoorbeeld in de vorm van extra reguliere verlofuren, een aantal uren bijzonder verlof of verruiming van mogelijkheden voor het opnemen van onbetaald verlof. Als de cao Bouw & Infra van toepassing is, kan uiteraard ook worden gekeken naar uren die werknemer nog beschikbaar heeft via het Tijdspaarfonds.
Aanvullend zijn afspraken te maken om de continuïteit van het reguliere werk tijdens de opleiding en de inzet zo goed mogelijk te waarborgen. Zijn er collega's die het werk van de reservist kunnen overnemen in het geval van een inzet bij Defensie? Dan is het goed om daarover met elkaar te praten.
Wil je meer weten over de mogelijke afspraken die je met je werknemer kan maken? Neem dan contact op met Bouwend Nederland Advies via e-mail of 079-3252252.
Wat als het onverwacht langer duurt?
In de meeste gevallen zal er sprake zijn van een kortdurende inzet. Als het gaat om langduriger inzet, passen afspraken op maat beter. Deze gaan over de inzet van onbetaald verlof, het tijdelijk verminderen van de arbeidsduur, over zaken als herstel van de oorspronkelijke arbeidsduur na afloop van de langdurige inzet en mogelijke consequenties voor looncomponenten of pensioenopbouw. Het is belangrijk om de werknemer daar op te wijzen en goede afspraken met elkaar te maken en deze vast te leggen in het personeelsdossier.
Bouwt een reservist pensioen op?
De reservist blijft pensioen opbouwen bij zijn werkgever en bouwt daarnaast bij Defensie pensioen op over het salaris dat hij als militair verdient. Als de inzet bij Defensie plaatsvindt tijdens onbetaald verlof, mag vanwege fiscale wet- en regelgeving de pensioenopbouw bij zijn werkgever niet plaatsvinden over de uren van het onbetaalde verlof. Let dus op dat je de pensioenopbouw daarop aanpast.
Als de werknemer valt onder de cao Bouw & Infra en dus deelnemer is bij bpfBOUW, geldt het volgende:
Neem voor meer informatie contact op met bpfBOUW.
Hoe zijn reservisten bij Defensie verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid?
Wanneer een reservist tijdens of als gevolg van zijn inzet bij Defensie (geheel of gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is geraakt, valt hij terug op de wettelijke werknemersverzekeringen van zijn civiele werkgever, zoals de Ziektewet (ZW) en de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA).
Daarnaast biedt Defensie voor de reservist een aantal extra (bovenwettelijke) voorzieningen, bovenop de wettelijke sociale zekerheid. Het kan gaan over een verhoging van het arbeidsongeschiktheidspensioen, om een bijzondere verhoging van invaliditeitspensioen of om een vergoeding op basis van de regeling volledige schadevergoeding ('smartengeld'). Deze voorzieningen zijn er voor situaties waarin de reservist tijdens zijn inzet voor Defensie ziek is geworden of een ongeval is overkomen met blijvende gevolgen.
Ontvang ik als werkgever een vergoeding als mijn werknemer door zijn inzet als reservist arbeidsongeschikt raakt?
Langdurige arbeidsongeschiktheid door de inzet als reservist komt niet vaak voor. Defensie erkent echter wel de mogelijke gevolgen voor de werkgever. Als de arbeidsongeschiktheid is veroorzaakt door grove schuld of nalatigheid van Defensie, kan je als werkgever een schadeclaim bij Defensie indienen.
Als mijn werknemer langdurig wordt ingezet door Defensie, ontvang ik als werkgever daar dan een financiële vergoeding voor?
Ja, werkgevers kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming. Op grond van de 'Regeling werkgeverstegemoetkoming langdurige inzet reservisten' is het mogelijk dat de werkgever voor kosten die verband houden met de afwezigheid van de werknemer, een tegemoetkoming krijgt. Voorwaarde is wel dat de werknemer een onafgebroken periode van ten minste drie maanden als reservist werkzaam is en voor minimaal 24 uur per week worden ingezet. De hoogte van de tegemoetkoming is €55 per werkdag, gedurende de hele periode van de werkelijke dienst bij Defensie en voor maximaal vijf dagen per week. De regeling kan voor maximaal één jaar aaneengesloten worden toegepast. Neem voor toepassing van de deze regeling contact op met de afdeling Reservisten en Samenleving van Defensie.
Waar kan ik meer informatie vinden?
Vragen? Neem dan contact op met Bouwend Nederland Advies via e-mail of 079-3252252.
Bekijk ook eens
Hier staat alles dat je wil weten over arbeidsvoorwaarden en beloning.