Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. De bouw maakt het slim
  4. Grindkernen in plaats van grondverbetering bij wegonderhoud

Grindkernen in plaats van grondverbetering bij wegonderhoud

Welkom bij De bouw maakt het SLIM! In deze serie laten we slimme oplossingen van ondernemers zien. Zo zocht Fuhler de samenwerking met Geofix en Scholte om gemeenten bij wegonderhoud een alternatief voor grondverbetering te bieden: grindkernen. Deze methode is snel, stil en milieuvriendelijk. Wereldwijd al volop gebruikt, nu ook in Nederland in opkomst!

Over Grindkernen

Grindkernen is een samenwerking van drie partners: Fuhler Wegenbouw, Geofix Intermediair en Scholte Grondverzet. Geofix verzorgt de projectleiding, Fuhler doet de penvoering en brengt opdrachten aan vanuit bestaande opdrachtgevers, Scholte Grondverzet levert het materieel en voert de werkzaamheden uit.

De belangrijkste kenmerken

Een wegverharding met grindkernen bestaat uit grind- of puingranulaatkernen. Dit type verharding biedt enkele voordelen, zoals goede waterafvoer, duurzaamheid en relatief eenvoudige constructie. De belangrijkste kenmerken en voordelen van een wegverharding met grindkernen:

  • Grind- of puingranulaatkernen: De kern van de weg bestaat uit een laag grind of puingranulaat. Deze materialen zijn poreus en bieden een natuurlijke drainage voor regenwater.
  • Milieuvriendelijk: Grindkernverhardingen hebben een goede milieuprestatie. Bij deze methode is er veel minder uitstoot van stikstof en CO2 omdat je het aantal transporten tot wel 90% kunt terugbrengen. Daarnaast heb je veel minder grondstoffen nodig, zoals zand. Ook spaar je naast de weg staande bomen, doordat je direct onder de kant van de weg de grindkern hoeft aan te brengen. Je hoeft niet zoals met een grondverbetering onder 45 graden naar buiten te werken.
  • Minder overlast: In vergelijking met het traditionele grondwerk leidt de grindkernen-methode tot (veel) minder geluidsoverlast en trillingen.

Tip voor andere ondernemers

Marcel Eilering: "Kijk om je heen en houd je ogen en oren open. Over de grens gebeuren er mooie dingen waar je mogelijk je voordeel mee kan doen.”

Over Fuhler Wegenbouw

Fuhler Wegenbouw is een familiebedrijf. De basis ligt bij de transport- en aannemingsactiviteiten van G.H. Fuhler die al in 1938 inschreef op bestratingswerken. Zijn zoons hebben de activiteiten voortgezet en in 1988 heeft Grads Fuhler de aannemerij en de zandwinningsactiviteiten tot een zelfstandig bedrijf gevormd. Onder zijn leiding werden deze activiteiten uitgebreid met onder andere deelnemingen in een asfaltverwerkingsbedrijf en een zandwinbedrijf in Duitsland. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer en werken er 40 medewerkers in Emmen.

Podcast Bouwend Nederland over de infrasector

Veel bedrijven in de infra-sector hebben het sinds 2019 erg lastig. PFAS, corona, gestegen bouwkosten, de stikstofproblematiek. In deze podcast gaan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en Bouwend Nederland-voorzitter Arno Visser daarom in gesprek over de vervangings- en renovatieopgave, de stikstofproblematiek en de toekomst van infra.

Vragen? Neem gerust contact op!

Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 06-22475672 of stuur een bericht via de onderstaande button. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.

Bekijk ook

De bouw maakt het SLIM

Bekijk alle inspirerende voorbeelden uit de SLIM campagne.