Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. De bouw maakt het slim

De bouw maakt het SLIM

Welkom bij De bouw maakt het SLIM! In deze serie laten we slimme oplossingen van ondernemers zien. Zo willen we ondernemers helpen om elkaar te inspireren en om op een andere manier naar het werk en de bedrijfsvoering te kijken. Het gaat om slimme oplossingen op het gebied van proces, techniek en samenwerking in de bouwketen.

Samen innoveren

Labs, broedplaatsen, makerspaces, hubs, communities, research platforms en andere plaatsen om ideeën op te doen, te testen, te delen en uit te werken. Wil je zelf aan de slag met innoveren in jouw bedrijf?

Inspirerende voorbeelden

Tuin klaar vóór oplevering van de nieuwe woning

Bij Van de Klok krijgen de nieuwe bewoners de mogelijkheid om vóór de oplevering van hun huis, de tuin al klaar te hebben.

MODUBO gaat de zakelijke markt op

MODUBO wil een waardevolle bijdrage leveren aan de duurzame transformatie van de gebouwde en nog te bouwen omgeving. Het bedrijf biedt een unieke combinatie van modulaire (HSB) systeembouw en traditionele bouwmethoden. Daarmee benaderen ze nu de zakelijke markt.

Hendriks verwerkt betonpuin tot schone materialen

Vincent Hendriks van Hendriks Bouw en Ontwikkeling ontwikkelde de ARAC-breker. Deze machine scheidt betonpuin en verwerkt het tot schone materialen zoals zand, grind en vulstof.

Doorpakken in circulariteit

J.A. van Gisbergen werkt samen met Bouwhub midden Brabant en een sociale werkplaats om circulair hout te verwerken. De ambitie is om dit jaar nog twee materiaalstromen op te pakken.

Vermeulen Groep maakt waterstof uit bermgras

Vermeulen Groep heeft een grote stroom snoeiafval en bermgras. Wat een innovatief idee om hier elektriciteit of waterstof uit te halen.

Datagedreven onderhoud van utiliteitsbouw

Door het datagedreven aansturen van onderhoud aan gebouwen verbetert het leefklimaat en kan je kosten besparen. Hoe doe je dat precies?

Veel verantwoordelijkheid voor je medewerkers?

Toen Tom Roos directeur werd van Roos Groep, besloot hij medewerkers veel meer eigen verantwoordelijkheid te geven. Dat pakt heel goed uit.

Kunstgrasvelden die energie leveren

Sallandse United had een heel logische gedachte: als de zon schijnt, wordt een kunstgrasveld warm. Stel dat je die warmte kan oogsten zoals je met een zonneboiler doet…

SIPS: snel en duurzaam bouwen

Met SIPS-panelen kan je snel en duurzaam bouwen. Hoe werken die panelen met een hoge isolatiewaarde?

Woninginspecties op hoogte

Logchies en de Alliantie besloten samen in zee te gaan met startup Spotr. Spotr gebruikt artificial intelligence (AI) om de staat van een gebouw te meten en te visualiseren.

GroenVeste: digitaal ontwerpen en bouwen

GroenVeste ontwerpt én bouwt prefab woningen, alle disciplines onder één dak. Daarbij benutten ze slimme digitale oplossingen zoals de VR-bril, 3D BIM en Buildify.

Grindkernen bij wegonderhoud

Fuhler Wegenbouw zocht de samenwerking met Geofix en Scholte om gemeenten bij wegonderhoud een alternatief voor grondverbetering te bieden: grindkernen.

Knaapen bouwt klimaatadaptief

Een groen, duurzaam en circulair dak dat én op 99% van de hellende corporatiedaken past én - met minimale voorbereiding - in één dag te monteren is?

Volledig emissieloos in 2024

Van der Zanden ziet verduurzaming als een mooie uitdaging. Samen met collega-bedrijven investeren ze volop in elektrisch materieel.

Rutte Groep maakt circulair beton

Rutte Groep ontwikkelde een installatie om circulair beton te maken. Alle elementen van het betonpuin worden geschikt gemaakt voor hergebruik in onder andere betonblokken, prefab kademuren en putten voor ondergrondse afvalcontainers.

Slim voor je medewerkers zorgen

Toen Piet van de Raadt, van het later naar hem vernoemde VDR Bouwgroep, in 1983 met pensioen ging besloot hij het bedrijf aan de medewerkers te schenken en bracht de financiën onder in een stichting. De winst van VDR gaat terug het bedrijf in, om opnieuw te investeren of om duurzame inzetbaarheid van medewerkers te stimuleren. Slim bedacht.

De Krom legt bestrating met robot

De Krom ontwikkelde samen met DeJongCeba een heuse straatrobot. Met deze robot willen de initiatiefnemers het vak van stratenmaker aantrekkelijker maken. Het werk wordt fysiek veel minder zwaar én het is - zeker voor de jongere generatie – leuk om zo'n grote, op afstand bestuurbare robot te bedienen.

Circulair isolatieglas dankzij GSF

GSF Glasgroep heeft samen met de Hogeschool van Amsterdam een methode ontwikkeld om oud isolatieglas uit elkaar te halen, te reinigen en vervolgens weer te isoleren. Zo kan ongeveer 70% van het isolatieglas dat zij demonteren, volledig circulair opnieuw worden ingezet. Een hele belangrijke ontwikkeling die hopelijk navolging krijgt van andere glasproducenten.

Asfalt zonder CO2-uitstoot

Abbink Boekelo Wegenbouw ontwikkelde Ecofalt, asfalt dat koud geproduceerd en verwerkt wordt. Dus geen gasverbruik en CO2-uitstoot meer bij productie. De minerale grondstoffen binden zich op plantaardige basis. De onder- en tussenlaag bestaan voor 90% uit secundaire grondstoffen. De fabriek draait inmiddels, dus laat de duurzame opdrachtgevers maar komen!

Heilijgers transformeert gebouw met 3D-laserscannen

Heilijgers maakte bij de verbouwing van een voormalig warenhuis gebruik van 3D-laserscannen. De scan maakte het mogelijk om tot op de millimeter nauwkeurig te meten en die gegevens ook uit te wisselen met bijvoorbeeld de constructeur, leveranciers en onderaannemers.

CT deBoer en de kunst van het monitoren

Civiele technieken deBoer ontwikkelt een monitoringssystemen met sensoren om beter inzicht te krijgen in de status van kunstwerken. De kunst is om deze data te vertalen naar logische gegevens waarop je besluiten kan nemen. Dat is waar ze nu opdrachtgevers mee helpen.

Ooijevaar isoleert daken met vlas

Ooijevaar | Bevlogen Bouwers isoleert daken met het natuurproduct vlas. Bouwen met deze biobased grondstof is niet alleen goed voor de natuur. Het materiaal kan ook goed worden bewerkt. Ooijevaar werkt ook steeds vaker met biobased verf, experimenteert met houtbouw en focust op nieuwe mogelijkheden voor demontage & hergebruik van bouwmaterialen.

Versteegden bouwt circulair met toekomstige bewoners

Versteegden bouwt in Den Bosch 19 sociale huurappartementen met circulair bouwmateriaal. Het initiatief komt van de toekomstige bewoners. Zij verzamelen zoveel mogelijk materialen uit sloop- en renovatieprojecten. Zo bespaarde Versteegden op de gelamineerde spanten maar liefst € 130.000. Dat smaakt naar meer circulair bouwen!

Duinmaijer zit er warm bij door eigen houtafval

Duinmaijer heeft iets slims bedacht om zijn bedrijfspand te verduurzamen. Het bedrijf betaalde in 2016 zo’n € 1.000 per maand aan gas. Met de inzet van een biomassaketel op houtbriketten, geperst uit overgebleven houtmot, is de gasrekening nu nul. Tel uit je winst, zeker bij de huidige gasprijzen.

Vragen?

Onze specialisten staan voor je klaar. Bel Harry Wisse of stuur hem een bericht via onderstaande knop. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 juli 2024
'Samen bouwen aan digitale vooruitgang'

Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.

Vrijdag 28 juni 2024
Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Vorige week is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) gelanceerd. Het DSGO kent negen belangrijke bouwstenen, waaronder standaarden, uitwisselingsprotocollen en zaken als identificatie en autorisatie. Joppe Duindam, manager brancheontwikkeling en verenigingszaken: “Beter digitaal samenwerken is cruciaal om een groot aantal maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Het recent door Ketenstandaard gepubliceerde whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier beschrijft hoe deze digitale samenwerking goed kan werken voor onze sector.”

Maandag 17 juni 2024
Lancering Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en officieel overgedragen aan de markt. Met DSGO is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke stap dichterbij.