Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. De bouw maakt het slim
  4. Ooijevaar isoleert daken met vlas

Ooijevaar isoleert daken met vlas

Welkom bij De bouw maakt het SLIM! In deze serie laten we slimme oplossingen van ondernemers zien. Ooijevaar | Bevlogen Bouwers isoleert daken met het natuurproduct vlas. Bouwen met deze biobased grondstof is niet alleen goed voor de natuur. Ook de vakmensen van Ooijevaar zijn er blij mee, omdat het materiaal goed kan worden bewerkt en de vlasdekens geen jeukende handen opleveren. Ooijevaar werkt ook steeds vaker met biobased verf, experimenteert met houtbouw en focust op nieuwe mogelijkheden voor demontage & hergebruik van bouwmaterialen.

Overheidsdoelstellingen

Nederland wil in 2050 grondstoffenneutraal zijn. Hierover staan bindende afspraken in het Grondstoffenakkoord en de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie.  Biobased bouwen is een van de kansrijke mogelijkheden om klimaatneutraal te presteren, omdat biobased bouwgrondstoffen door fotosynthese CO2 uit de lucht vasthouden.

 

Wat zijn biobased materialen?

Biobased materialen zijn grondstoffen die natuurlijk en hernieuwbaar zijn. Het zijn gewassen die weer kunnen aangroeien, zoals hout, vlas, hennep en bamboe. Maar ook biomassa uit afvalstromen van de land- en tuinbouw kan worden omgezet naar bruikbaar bouwmateriaal. Biobased materialen zijn herbruikbaar en op veel verschillende manieren in te zetten. Vlas heeft een goede isolerende, vocht- en warmte-regulerende werking. Het is dus perfect te gebruiken als isolatie. Als het materiaal ‘op’ is, kun je het teruggeven aan de natuur.

Duurzaam en biobased bouwen

Biobased materialen zijn op veel manieren te gebruiken in de bouw. Een aantal voorbeelden: herbruikbare vezelplaten van zeewier, duurzaam hout voor de constructie, rieten daken, vlas voor versteviging en hooi als isolatiemateriaal. Om de bouw nog duurzamer te maken, kun je daarnaast slim omgaan met de constructie. Je maakt dan een woning of gebouw zodanig dat onderdelen eenvoudig te demonteren zijn. Zo kun je onderdelen gemakkelijker vervangen en hergebruiken in plaats van slopen. Het doel is om in de toekomst volledig circulair en duurzaam te bouwen. Hierbij is er een gesloten kringloop en gooi je geen materialen meer weg. Afval krijgt een nieuwe functie, restmateriaal wordt optimaal gerecycled en biobased materialen worden gecomposteerd.

Biobased verven

Bij biobased verven zijn de grondstoffen die op aardolie zijn gebaseerd (vooral bind- en oplosmiddelen) deels vervangen door herwinbare materialen die snel groeien.

Kennisbank biobased en circulair bouwen

Op deze Kennisbank Biobased Bouwen staat informatie over beschikbaarheid en toepassingsmogelijkheden van biobased materialen, producten en bouwconcepten.

 

Meer over beschikbaarheid en toepassingsmogelijkheden van Biobased Bouwen.

Bijeenkomsten Groene Huisvesters

Groene Huisvesters organiseert informatieve bijeenkomsten voor woningcorporaties die hun woningen willen verduurzamen. Verschillende experts vertellen over mogelijkheden en innovaties bij bijvoorbeeld gasloos bouwen, circulair bouwen, klimaatadaptatie en gebruik van biobased materialen. Je kan je hiervoor aanmelden, liefst samen met de corporatie waarvoor je werkt.

 

Meer over circulair bouwen op de website van de Groene Huisvesters.

Tip voor andere ondernemers

Paul Vlaar: “Probeer het gewoon en begin een experiment!”

Over Ooijevaar | Bevlogen Bouwers

Met circa 130 bevlogen medewerkers werkt familiebedrijf Ooijevaar in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht samen met woningcorporaties, woon | zorginstellingen en andere professionele vastgoedregisseurs aan gave projecten. Ze ‘bouwen met betekenis’, door  te focussen op het geluk en welzijn van mensen, nieuwe technologie toe te passen waarmee ze sneller en flexibeler kunnen werken en verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om de toekomst van onze aarde.

 

Meer over Ooijvaar | Bevlogen Bouwers

Vragen? Neem gerust contact op!

Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 06-22475672 of stuur een bericht via de onderstaande button. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.

Bekijk ook

De bouw maakt het SLIM

Bekijk alle inspirerende voorbeelden uit de SLIM campagne.