Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. De bouw maakt het slim
  4. Snel en duurzaam bouwen met sips panelen

Snel en duurzaam bouwen met SIPS-panelen

Welkom bij De bouw maakt het SLIM! In deze serie laten we slimme oplossingen van ondernemers zien. Erik de Waal speurde voor zijn eigen nieuw te bouwen huis het internet af en ontdekte zo SIPS-panelen. De isolatiewaarde van deze panelen is bijzonder hoog. Bovendien kan je de woning als een bouwpakket met elektrische kraanmachines CO2-neutraal in elkaar zetten. Past perfect in de trend van industrieel en energiezuinig bouwen!

Wat zijn SIPS-panelen?

SIPS staat voor Structural Insulated Panel Systems; een bouwsysteem met sandwichpanelen dat in opkomst is door de groeiende belangstelling voor industrieel en energiezuinig bouwen. In een SIPS-paneel worden isolatie en draagkracht in één product gecombineerd. Door de volledige verbinding van binnen- en buitenblad met een hoogwaardige isolatiekern gaan de eigenschappen van de verschillende materialen elkaar versterken. Er ontstaat zo niet alleen een dun en licht, maar vooral ook zeer energiezuinig en uiterst sterk skelet voor een woning of welk bouwproject dan ook. De technische specificaties vind je hier.

Passief bouwen

Met SIPS-panelen is het mogelijk om een zogenoemd passief huis te bouwen. Dat is een woning met een energieverbruik van jaarlijks minder dan vijftien kWh per vierkante meter vloeroppervlakte. Tot wel vier keer minder dan bij een gemiddelde woning dus. Het huis is zo luchtdicht en goed geïsoleerd dat de warmteverliezen minimaal zijn. Met een warmteterugwin-unit wordt geventileerd met in de winter het behoud van warmte, en in de zomer het behoud van koelte. Daarnaast wordt in een passief huis optimaal gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen, zoals de zon en aardwinsten uit de bodem.

Slimme bouwlogistiek

Eind oktober tekenden 45 partijen, waaronder Bouwend Nederland, het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen. In de bijbehorende routekaart staat stap voor stap uitgelegd hoe en in welk tempo bouwmachines de komende jaren worden vervangen door minder vervuilende exemplaren om uiteindelijk over te gaan op schone of emissieloze varianten. Minder vervoersbewegingen met slimme bouwlogistiek is natuurlijk de meest duurzame manier van emissiereductie. Als ondernemer kan je hier veel zelf aan doen door er in het ontwerp, in de calculatie en tijdens de werkvoorbereiding van je project rekening mee te houden. Het bouwsysteem van SIPS-panelen komt bijvoorbeeld op één vrachtwagen op de bouwplaats aan.

Tip voor andere ondernemers

Erik de Waal: 'Durf toekomstbestendig te denken en buiten je comfortzone te ondernemen'.

Over ASCENTIA

ASCENTIA is een jong bedrijf dat zich onder andere richt op passief bouwen met behulp van SIPS-panelen in een totaalconcept. Daarmee is er een oplossing voor iedereen die op zoek is naar een energieneutraal bouwsysteem. Voor de productie, de afbouw en de klimaatbeheersing werkt ASCENTIA intensief samen met specialisten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Voor SIPS UK zijn zij de exclusieve importeur en distributeur in Nederland, Luxemburg, België en Duitsland.

Vragen? Neem gerust contact op!

Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 06-22475672 of stuur een bericht via de onderstaande button. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.

Bekijk ook

De bouw maakt het SLIM

Bekijk alle inspirerende voorbeelden uit de SLIM campagne.