Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. De bouw maakt het slim
  4. Abbink boekelo produceert asfalt zonder co2 uitstoot

Abbink Boekelo produceert asfalt zonder CO2-uitstoot

Welkom bij De bouw maakt het SLIM! In deze serie laten we slimme oplossingen van ondernemers zien. Abbink Boekelo Wegenbouw ontwikkelde Ecofalt, asfalt dat koud geproduceerd en verwerkt wordt. Dus geen gasverbruik en CO2-uitstoot meer bij productie. De minerale grondstoffen binden zich op plantaardige basis. De onder- en tussenlaag bestaan voor 90% uit secundaire grondstoffen. De fabriek draait inmiddels, dus laat de duurzame opdrachtgevers maar komen!

De asfaltsector investeert volop in het verduurzamen van de asfaltproductie. Warme asfaltmengsels zijn mengsels die worden gemaakt bij 140°C of lager. Voor laag temperatuur asfalt ligt de grens bij 70°C. Hierdoor is minder aardgas nodig en daalt de CO2-uitstoot aanzienlijk. De leden van onze Vakgroep Bitumineuze Werken hebben nu gezamenlijk besloten per 2025 geen wegenbouwasfalt meer te produceren boven 140°C. Ecofalt is al een stap verder, dat wordt geproduceerd bij omgevingstemperatuur.

Interview met programmamanager provincie Overijssel

Provincie Overijssel begon vier jaar geleden al met het toepassen van duurzamere asfaltmengels. Volgens programmamanager Jan Spoelstra zijn opdrachtgevers bezig om hun klimaatdoelen concreter te maken. Hij omarmt de ambitie van de markt om per 2025 te stoppen met hete asfaltmengsels. Lees hier het interview of bekijk de animatie waarom de asfaltsector in 2025 wil stoppen met wegenbouwasfalt op hoge temperaturen.

Duurzame vervolgstappen

Een volgende (of andere stap) in het verduurzamen van asfalt is het elektrificeren van het asfaltmaterieel en van het transport. Ook in de verwerking van asfalt kunnen mogelijk nog stappen worden gezet in elektrificatie van het overige materieel. Het kennisplatform De Groene Koers inspireert bouw- en infrabedrijven hierover.

Samenwerkingspartner

Abbink Boekelo werkte voor het projectplan Ecofalt in een consortium samen met advies- en ingenieursbureau Binddd en met Twee 'R' Recycling Groep.

Tip voor andere ondernemers

Charlotte Slotman: "Om als MKB-bedrijf een (duurzame) innovatie in de markt te zetten is lef en een lange adem nodig. Maar als je overtuigd bent van je product moet je er voor gaan! Zo maken we de wereld met elkaar mooier".

Over Abbink Boekelo Wegenbouw

Familiebedrijf Abbink Boekelo werd in 1989 opgericht en is sinds 2007 in handen van de drie broers Abbink. Er werken veertig mensen. Abbink heeft twee vestigingen, in Enschede en op Terschelling. Op Terschelling heerst volgens Geert Abbink (die doet nl Terschelling) net zo'n bijzondere sfeer als in Twente: noaberschap, korte lijnen en veel vertrouwen in elkaar. In de ruim dertig jaar van zijn bestaan is Abbink zijn passie voor alles wat te maken heeft met het aanleggen van asfalt en het onderhouden van wegen, trouw gebleven.

Vragen? Neem gerust contact op!

Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 06-22475672 of stuur een bericht via de onderstaande button. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.

De bouw maakt het SLIM

In deze campagne inspireren ondernemers elkaar om op een andere manier naar het werk en de bedrijfsvoering te kijken. Het gaat om slimme oplossingen op het gebied van proces, techniek en samenwerking in de bouwketen. De pagina Samen innoveren laat zien op welke plekken je ideeën kan opdoen, testen en uitwerken.

Bekijk ook

De bouw maakt het SLIM

Bekijk alle inspirerende voorbeelden uit de SLIM campagne.