Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. De bouw maakt het slim
  4. Je medewerkers veel eigen verantwoordelijkheid geven zo doe je dat

Je medewerkers veel eigen verantwoordelijkheid geven: zo doe je dat

Welkom bij De bouw maakt het SLIM! In deze serie laten we slimme oplossingen van ondernemers zien. Toen Tom Roos directeur werd van Roos Groep, besloot hij medewerkers veel meer eigen verantwoordelijkheid te geven. Dat pakt heel goed uit. Medewerkers in alle geledingen van de organisatie komen met ideeën om het elke dag iets slimmer, beter of efficiënter te doen.

Wat is modern werkgeverschap?

Gelijkwaardigheid is een belangrijke factor van modern werkgeverschap. Werkgever en medewerker nemen samen de verantwoordelijkheid voor het welzijn van een medewerker. Dit betekent dat de medewerker ook zelf de verantwoordelijkheid heeft om het gesprek aan te gaan over zaken die hem of haar dwarszitten of belemmeren bij het uitoefenen van het werk.

 

Op het gebied van carrièreplanning en inhoud geven aan de functie, wordt er van een medewerker een proactieve houding verwacht. Bij modern werkgeverschap is er altijd sprake van co-creatie: samen creëer je de perfecte voorwaarden die het mogelijk maken om de kwaliteiten van een medewerker tot bloei te laten komen. Er is geen one-size-fits-all-strategie: je kijkt naar dat wat het meest passend is voor het individu. Dat kan gaan om kleine veranderingen, zoals thuiswerken, maar ook om een nieuwe invulling van een functie.

 

Modern werkgeverschap kan ook bijdragen aan het omlaag brengen van het verzuim. Door medewerkers regie over hun functie te geven, zullen ze minder stress ervaren en is de kans dat ze uitvallen ook kleiner. En als mensen ruimte ervaren, komt dat vaak ook ten goede aan hun creativiteit.

 

Benieuwd naar HR-trends en behoefte aan praktische tools? Neem dan een kijkje op deze Gelderse community van HR-professionals in de bouw.

Frietzakmodel

Tom Roos heeft zich laten inspireren door de visie van voormalig Jumbo-CEO Frits van Eerd. Volgens Van Eerd kan de baas nooit de belangrijkste pion in een bedrijf zijn. De bekende pyramide binnen het organisatiemodel moet omgedraaid worden is zijn stellige overtuiging. "Degenen die het waarmaken zijn de mensen in de winkels. Zíj moeten klanten blij maken." Lees het interview of beluister de podcast

Werken met Generatie Z

Generatie Z is geboren tussen 2001 en 2015 en stroomt nu in op de arbeidsmarkt. Waarin verschilt Gen Z van andere medewerkers? En hoe speel je met je HR-beleid volop in op deze generatie? In de training van onze Bouwend Nederland Academy laten we zien hoe jij als bouw- of infrabedrijf beter kunt aansluiten op de behoefte van deze jonge medewerkers.

Digitalisering

Sinds Tom Roos de leiding van het bedrijf overnam, is de administratie en bedrijfsvoering veel digitaler geworden. Wil je ook stappen zetten in het digitaliseren van je bedrijf? Maak dan vooral gebruik van de praktische tools die we voor je hebben ontwikkeld, of sluit je aan bij een contactgroep in jouw regio

Tip voor andere ondernemers

Tom Roos: "Zorg voor open communicatie in je organisatie waarin medewerkers verbetervoorstellen kunnen aandragen. Zo stimuleer je mensen om elke dag iets slimmer, beter of efficiënter te doen."

Over Roos Groep

De Roos Groep is een familiebedrijf in hart en nieren, gespecialiseerd in de aanleg van betonverhardingen en infrastructurele werkzaamheden. Elk onder Roos Groep opererend bedrijf heeft zijn eigen specialisatie op het gebied van de grondbouw, wegenbouw of waterbouw. Het werkgebied is Nederland, België en Duitsland.

Over Fiber Dowels

Tom Roos is de initiatiefnemer van Fiber Dowels, leverancier van deuvels, koppelstaven en wapening van glasvezel. De glasvezelproducten zijn tot vier keer zo licht als staal. Dat betekent minder zwaar arbeid, kostenreductie en minder uitstoot. Daarnaast is de treksterkte hoger en biedt het nog tal van andere voordelen.

Vragen? Neem gerust contact op!

Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 06-22475672 of stuur een bericht via de onderstaande button. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.

Bekijk ook

De bouw maakt het SLIM

Bekijk alle inspirerende voorbeelden uit de SLIM campagne.