Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. De bouw maakt het slim
  4. Van der zanden koerst op volledig emissieloos in 2024

Van der Zanden koerst op volledig emissieloos in 2024

Welkom bij De bouw maakt het SLIM! In deze serie laten we slimme oplossingen van ondernemers zien. Van der Zanden ziet verduurzaming als een mooie uitdaging. Samen met collega-bedrijven investeren ze volop in elektrisch materieel. Van een elektrische rupskraan en mobiele kraan tot shovels en accucontainers. Met 2400 zonnepanelen op het dak van hun bedrijfspand kunnen ze wel wat opladen!

De Groene Koers

Mobiele werktuigen en materieel in de bouw-, infra- en groensector zullen steeds minder emissies, zoals CO2, NOx en fijnstof moeten uitstoten om klimaatdoelstellingen te realiseren. Daarom hebben Bouwend Nederland, BMWT, CUMELA, MKB Infra en VHG het initiatief genomen voor De Groene Koers. Ook Van der Zanden is aangesloten bij De Groene Koers.

Zero-emissie zones

Om de leefbaarheid in de stad te verbeteren en overlast te beperken, stellen de grote(re) gemeenten een zogenoemde zero-emissiezone in. Dat betekent in de praktijk dat bestel- en vrachtauto’s in deze zones vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn.

De komende periode inventariseert Bouwend Nederland hoe de zero-emissiezones er precies uit komen te zien, en welke knelpunten er zijn. We verwachten najaar 2023 met praktische hulpmiddelen te komen. Tot die tijd is de meest actuele informatie over de ZE-zones te vinden op de website Op weg naar zes. Hier vind je ook een aanklikbare kaart met de contouren van de ZE-zones per gemeente.

Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwen

De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) is bedoeld voor bouwbedrijven die emissieloos materieel willen aanschaffen of bestaand materieel willen ombouwen naar emissieloos of emissiearm. Je kan met deze subsidie tot maximaal 40% van het prijsverschil met diesel vergoed krijgen. Voor kleinere ondernemers ligt dat percentage hoger dan voor grotere ondernemers.

CO2-prestatieladder

De CO2-prestatieladder helpt je bij het reduceren van CO2 en kosten. Tot en met niveau 3 ga je aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie (en alle projecten). Vanaf niveau 4 en 5 maak je ook werk van de CO2-uitstoot in de keten en sector. Resultaten zijn: lagere energiekosten, materiaalbesparing en innovatiewinst.

 

De prestatieladder is in 2009 ontwikkeld door ProRail en sinds 2011 in eigendom en beheer van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen.

Veiligheid van elektrisch materieel

Elektrificatie van bouwmaterieel brengt óók een andere kijk op veiligheid met zich mee. Je zal goed moeten kijken naar het gebruik, de omgeving en de omstandigheden waarin je elektrische bouwmachines inzet. Je zal de bedrijfshulpverlening op de bouwplaats anders moeten inrichten. Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat elektrisch materieel veel stiller is. Kortom, je zal als onderneming een nieuwe risico-inventarisatie moeten uitvoeren en scenario's opnieuw moeten wegen en matchen met wat vooraf is bedacht. Het is in elk geval verstandig om medewerkers een toolbox/instructie te geven over dit onderwerp. De toolbox van Heijmans staat open voor gebruik door andere bedrijven.

 

Vakgroep KOMAT is bezig met het opstellen van een richtlijn Elektrisch materieel, waarin ook veiligheid een belangrijk onderdeel is. Daarnaast profiteren leden van Bouwend Nederland van ledenvoordeel als ze Aboma om advies vragen.

Tip voor andere ondernemers

Tijs van der Zanden: "Betrek al je medewerkers erbij, dan kom je verder".

Over Van der Zanden

Van der Zanden is een familiebedrijf in het Brabantse Moergestel. Sinds 1 mei 2013 staan de broers Mart en Tijs aan het roer. De ruim veertig medewerkers houden zich bezig met projecten in de grond-, weg- en waterbouw, natuurontwikkeling, sloopwerken, asbestverwijdering, bodemsanering, tanksanering en grondbank.

 

Van der Zanden is bewust bezig met milieu en maatschappij en draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren behoorlijk geïnvesteerd, zodat in 2024 projecten volledig emissieloos uitgevoerd kunnen worden.

Vragen? Neem gerust contact op!

Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 06-22475672 of stuur een bericht via de onderstaande button. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.

Bekijk ook

De bouw maakt het SLIM

Bekijk alle inspirerende voorbeelden uit de SLIM campagne.