Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. De bouw maakt het slim
  4. Hendriks verwerkt betonpuin tot schone materialen

Hendriks verwerkt betonpuin tot schone materialen

Welkom bij de bouw maakt het SLIM! In deze aflevering laten we slimme oplossingen van ondernemers zien. Zo ontwikkelde Vincent Hendriks van Hendriks Bouw en Ontwikkeling de ARAC-breker. Deze machine scheidt betonpuin en verwerkt het tot schone materialen zoals zand, grind en vulstof.

De grondstof voor cement is mergel. Van mergel wordt een poeder gemaakt, dat in de oven wordt omgezet naar cement. Dat proces verbruikt een hoop energie. Voor elke kilo aan cement heb je een kilo CO2 nodig. Daarnaast zijn zand en grind als grondstof aan het opraken. De levensduur van een betonnen object in Nederland is tussen de 30 en 40 jaar, daarna wordt het gesloopt. Tijdens de sloop verdwijnt circa 95% van het betonpuin gemengd met andere materialen als hout, baksteen, plastic etc. onder de weg. Het wordt gebruikt als landvulling. Een grote desinvestering als je kijkt naar de tijd en energie die het heeft gekost om beton te produceren. Daarom onderzoeken meerdere partijen de mogelijkheid om beton volwaardig te hergebruiken.

ARAC-breker op hoofdlijnen

Bij de sloop van bouwwerken wordt het beton verzameld op het terrein van firma De Beijer in Dodewaard. Daar wordt het betonpuin en in kleinere stukken gebroken voordat het de machine in gaat. Na bewerking in de machine komt er schoon zand, grind en vulstof uit. De vulstof is dan – met een minimale toevoeging van regulier cement - het circulaire cement. Het proces om daar nieuw beton van te maken, is gecertificeerd door KOMO. Hendriks heeft inmiddels twee ARAC-brekers.

KOMO-certificering

Een KOMO-productcertificaat verklaart dat het product (grondstoffen, hulpstoffen, bouwproducten), bouwelement of bouwsysteem overeenstemt met de technische specificatie die in het certificaat is opgenomen en voldoet aan de vermelde eisen. Lees meer op de website van KOMO.

Master management en innovatie

Vincent Hendriks volgde na zijn opleiding aan de KOB (Kader- en Ondernemers- opleiding in de Bouw) nog een master in Management & Innovatie bij NCOI. Hij heeft er veel geleerd over de randvoorwaarden en uitgangspunten om innovaties tot wasdom te laten komen.

Tip voor andere ondernemers

Vincent Hendriks: "Denk niet in de gebaande paadjes. Kijk voor innovatieve oplossingen ook naar andere branches, daar is veel inspiratie te vinden."

Over Hendriks Bouw en Ontwikkeling

Het Brabantse familiebedrijf Hendriks Bouw en Ontwikkeling bestaat al 100 jaar. De 380 medewerkers werken vanuit zes volwaardige disciplines: ontwikkeling, bouw, techniek, onderhoud, beheer en energie. Meestal bieden ze met meerdere disciplines de toegevoegde waarde van een integrale bouwer, maar met evenveel enthousiasme zijn ze met één discipline de betrokken specialist. Ze geloven sterk in co-creatie: met opdrachtgevers, samenwerkingspartners en eindgebruikers. Hendriks voelt een verantwoordelijkheid om onze wereld ook voor de volgende generaties leefbaar te houden.

Vragen? Neem gerust contact op!

Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 06-22475672 of stuur een bericht via de onderstaande button. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.

Bekijk ook

De bouw maakt het SLIM

Bekijk alle inspirerende voorbeelden uit de SLIM campagne.