Logo Bouwend Nederland

3G stopt: dit betekent het voor jou

Woensdag 2 februari 2022

Na bijna 20 jaar is het einde van 3G in zicht! Vanaf 31 maart 2022 stopt KPN definitief met de derde generatie mobiel netwerk. Vodafone is er in 2020 al mee gestopt. T-Mobile stelt dat 3G wordt uitgefaseerd, maar heeft nog geen exacte datum. Benieuwd wat het stopzetten van 3G voor jouw organisatie betekent? Wij vertellen je er alles over.

Waarom stopt 3G?

Steeds minder mensen maken gebruik van het 3G-netwerk en internetten al via 4G of zelfs 5G. Het 3G-netwerk wordt uitgezet omdat steeds minder mensen gebruik maken van 3G en al internetten via 4G en 5G. Bovendien zullen de frequenties die nu voor 3G worden gebruikt, ingezet worden voor het 4G- en 5G-netwerk. Zo wordt het 4G- en 5G-netwerk nóg sneller, veiliger en stabieler. Dit is nodig om te kunnen voldoen aan de toenemende databehoefte, nu en in de toekomst.

Dit zijn de gevolgen als je terugvalt naar 2G:

  • De internetverbinding is langzamer.
  • Geluidskwaliteit van bellen is minder.
  • Het is niet meer mogelijk om te internetten en bellen tegelijkertijd.

Is jouw organisatie klaar voor 4G?

De meeste smartphones die vandaag de dag in gebruik zijn ondersteunen 4G en hebben dus geen last van het stopzetten van 3G. Toch kan het zijn dat er binnen jouw organisatie nog mobiele telefoons, tablets of andere data apparaten in gebruik zijn die geen 4G ondersteunen. De verbinding op deze apparaten zal na het stopzetten van 3G terugvallen naar 2G. Het gaat hier dus niet alleen om mobiele telefoons en tablets, maar om alle data apparaten. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan alarmsystemen, slimme meters of oplossingen voor het openen en sluiten van bruggen. Het is dus van groot belang dat deze apparatuur wordt vervangen of indien mogelijk om wordt gezet naar het 4G-netwerk.

Niet zeker of jouw apparaten geschikt zijn voor 4G? Via Toestelcheck kun je op basis van het IMEI-nummer controleren of je mobiele telefoon geschikt is voor 4G. Voor de overige data apparaten raden wij aan contact op te nemen met het bedrijf waar je het desbetreffende apparaat hebt aangeschaft.

Alle belangrijke data op een rij

KPN
Het 3G netwerk stopt op 31 maart 2022
Het 2G netwerk blijft

Vodafone
Het 3G netwerk is gestopt sinds 4 februari 2020
Het 2G netwerk blijft

T-Mobile
Het 3G netwerk wordt uitgefaseerd, datum onbekend
Het 2G netwerk wordt geleidelijk stopgezet per 1 juni 2021

Bouwend Nederland Telefonie

Wil je meer weten over Bouwend Nederland Telefonie? Neem dan contact op met de afdeling ledenvoordeel of bel 079 3 252 166.

BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Donderdag 23 mei 2024
Standaarden en unieke innovaties besproken in Brabant in Zeeland

Dinsdag 14 mei kwamen weer zo’n 25 leden van Zeeland en Brabant Mid-West samen om ervaringen over digitalisering uit te wisselen. Er waren dit keer een aantal sprekers uitgenodigd.

Dinsdag 21 mei 2024
Haalbaarheidsonderzoek IT-blauwdruk bouwcombinaties positief

Bouwbedrijven die vaak samenwerken in bouwcombinaties hebben behoefte aan een generieke, voorspelbare aanpak voor de inrichting van de ICT-omgeving. Zij hebben hiervoor contact gezocht met Bouwend Nederland. Zo kan de blauwdruk sectorbreed worden ontwikkeld. Het haalbaarheidsonderzoek is nu afgerond. Kenan Tupkovic van BAM en Martin Mouton van TBI vertellen er meer over, ook namens Dura Vermeer, Heijmans, Van Oord en VolkerWessels.

Vrijdag 10 mei 2024
Met DICO naar een bijna ‘onbemande’ administratie

Lithos en PHB Bouw maken deel uit van Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (ASVB). Waar de 50 medewerkers van Lithos zich vooral richten op nieuwbouw, houden de 100 medewerkers van PHB zich bezig met nieuwbouw, renovatie én restauratie. Beide bedrijven streven naar zo min mogelijk administratieve rompslomp, en daarin zijn ze met de DICO standaard goed geslaagd.