Logo Bouwend Nederland

4 tips tegen de winterdip

Donderdag 12 januari 2023

De dagen zijn kort en het is vaak donker. Heel wat mensen hebben in deze tijd last van een winterdip. Weinig energie, je voelt je somber en slaapt slecht of juist heel veel. Voordeelpartner Zilveren Kruis geeft 4 tips om de winterdip tegen te gaan. Want ook fit de winter door telt mee als het gaat om je gezondheid.

Zo werk je je winterdip de deur uit

“Elk jaar begint het zo rond oktober. Ik heb nergens meer echt zin in, kan ’s ochtends slecht mijn bed uitkomen en ik eet veel koolhydraten.” Aan het woord is Simone (39) die maar al te bekend is met de winterdip. “Ik noem het echt een dip en geen winterdepressie, want dat lijkt me nog wel een stuk heftiger.” Simone heeft gelijk. Een winterdepressie is te vergelijken met een ‘normale’ depressie. Dit betekent dat mensen die daarmee te maken krijgen weken (of langer) intens somber zijn en soms hun huis of bed niet meer verlaten. Ongeveer 3 op de 100 mensen lijdt daaraan, volgens het Universitair Medisch Centrum in Groningen. De winterdip is een stuk milder en komt vaker voor. Als je een winterdip hebt, ga je nog wel gewoon naar je werk, maar je hebt waarschijnlijk minder ‘zin’ in de dagen.

Waarom winterdip?

De winterblues wordt veroorzaakt door een tekort aan licht. Na de lange dagen met veel zon, zijn we in een periode beland waarin de dagen korter zijn en we meer binnen zijn. Dat betekent minder daglicht en daardoor is je melatoninespiegel (het slaaphormoon) hoger en ben je dus vermoeider. De grootste tip is dus: zoek het licht op en ga veel naar buiten. Vooral ’s ochtends als er nog veel blauw licht is, want dat zorgt ervoor dat er minder melatonine aangemaakt wordt.

Lichttherapie

Als je niet uit je dip komt, dan is lichttherapie of een daglichtlamp een aanrader. De lamp moet wel de juiste sterkte hebben; sterk, wit licht van ongeveer 10.000 lux. In dit licht zit geen ultraviolette straling, dus is het niet slecht voor je huid. Maar let daar wel op, want niet iedere lamp is goed voor je.

4 tips tegen de winterdip

Naast de focus op licht zijn er meer dingen belangrijk die je uit de dip kunnen halen (of ervoor kunnen zorgen dat je er niet in raakt):

  1. Houd een vast dagritme aan en sta niet te laat op. Als je afwijkt van een ritme, wordt het te makkelijk om in je bed te blijven liggen.
  2. Beweeg dagelijks. Door te bewegen maak je endorfine aan en juist dat gelukshormoon heb je nodig om in de winter de dagen door te komen. Bewegen kan al in kleine dingen zitten: een fietstocht naar je werk, een rondje in de buurt, een voetbalpartijtje met je kinderen.
  3. Onderneem en geniet. De winter voelt als een totaal ander seizoen dan de zomer. Geen terrasjes meer en het leven verplaatst zich van buiten naar binnen. Maar ook in de winter zijn er genoeg leuke dingen te doen. Ga weer eens ouderwets naar de film, boek een avondje theater of ga schaatsen op een kunstijsbaan. Zorg ervoor dat je dingen te doen hebt waar je naar uitkijkt.
  4. Let op je eten. Eet veel groenten en fruit en minder met suikers, alcohol en koffie. Extra vitaminen slikken, zorgt voor een betere weerstand.

Grote kans dat je een stuk minder dipperig wordt als je al deze tips in praktijk brengt. Blijf je somber? Neem dan contact op met je huisarts.

Meer tips

Nog meer tips tegen de winterdip? Lees dan dit artikel met 7 extra tips.

Vragen of meer informatie?

Heb je vragen of wil je meer weten over het ledenvoordeel van Zilveren Kruis? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop of bel direct 079 32 52 166.

Stel je vraag
BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Donderdag 16 mei 2024
Podcast: Wat komt er kijken bij een publiek warmtebedrijf?

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen aardgasvrij zijn en over op andere vormen van warmte. Als tussenstap moeten in 2030 een half miljoen woningen aangesloten zijn op een warmtenet. Publieke warmtebedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Maar hoe werkt dat nou precies? Je hoort het in de podcastserie Expeditie Energie.

Woensdag 8 mei 2024
CROW-richtlijn Warm Mix Asfalt ligt nu ter visie

Vanaf 1 januari 2025 is Warm Mix Asfalt het nieuwe standaard asfaltmengsel. Met het doel om de duurzaamheid van asfaltwegverhardingen te verbeteren en schadelijke emissies te verminderen. Om deze transitie te begeleiden heeft CROW de Richtlijn Warm Mix Asfalt opgesteld. Het gaat om een op zichzelf staande CROW-richtlijn. De richtlijn ligt nu ter visie. Reageren kan tot en met 15 juni.

Woensdag 8 mei 2024
Verzeker je van lage stabiele energieprijzen via Bouwend Nederland partner Atlas Power and Gas

Binnen de energiemarkt heerst er veel onzekerheid. De onrust in landen waaruit wij een belangrijk deel van onze energie halen baart veel energiebedrijven zorgen. Dit zorgt voor sterk wisselende energietarieven en dure lange termijn contracten.