5 stappen naar een duurzame bouwlogistiek
Vrijdag 13 september 2024
De provincie Gelderland en de HAN University of Applied Sciences hebben een praktische menukaart gemaakt met interventies voor slimme bouwlogistiek. Dit rapport helpt jou en je gemeentelijke opdrachtgevers om de bouwlogistiek te verduurzamen en tegelijkertijd overlast en kosten te verminderen.
Bouwlogistiek is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het logistieke verkeer in steden en draagt daarmee bij aan de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen. Zeker voor provincies met een grote (binnenstedelijke) woningbouwopgave, zoals Gelderland, is de noodzaak voor efficiënte en duurzame bouwlogistiek groter dan ooit. Daarom hebben zij de HAN onderzoek laten doen naar slimme oplossingen.
Interventies
Het rapport beschrijft diverse interventies, zoals het inzetten van logistieke bouwhubs, modulair bouwen en het gebruik van zero-emissie voertuigen. Het biedt ook gedetailleerde inzichten in de mogelijke voordelen en randvoorwaarden van elke interventie. Bijvoorbeeld, een bouwhub kan het aantal ritten naar een bouwplaats significant reduceren, wat niet alleen de CO2-uitstoot vermindert, maar ook de transportkosten verlaagt.
Duurzaamheidscriteria
Een belangrijk aspect van het rapport is de rol van gemeenten in het faciliteren van deze interventies. Gemeenten kunnen door strategische planning en het scheppen van de juiste randvoorwaarden een sleutelrol spelen in de verduurzaming van de bouwlogistiek. Dit kan onder andere door duurzaamheidscriteria op te nemen in aanbestedingen en het bevorderen van samenwerking tussen verschillende stakeholders.
Gerelateerd nieuws
Woensdag 2 oktober kwamen leden van Afdeling Brabant Mid-West, maar ook leden uit aangrenzende afdelingen met belangstelling voor het onderwerp, naar de timmerfabriek Frank van Roij in Goirle. De timmerfabriek was het decor voor een bijeenkomst over circulair en bio-based bouwen.
Bouwend Nederland, Transport en Logistiek Nederland en de Koninklijke Hibin organiseren tijdens Ecomobiel in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch voor hun leden op 15 oktober van 14 tot 16 uur een gezamenlijke bijeenkomst over emissieloos bouwen en vervoeren.
Vanaf 1 oktober kun je als ontwikkelaar en bouwer gebruik maken van het nieuwe Maatschappelijk Prioriteringskader. Dit kader stelt netbeheerders in staat om bij schaarste op het elektriciteitsnet voorrang te geven aan woningbouw en andere maatschappelijke projecten.