Belangrijke wijzigingen bij graven en tijdelijke uitname
Dinsdag 5 maart 2024
Voer je graafwerkzaamheden uit volgens BRL SIKB 7000 en een of meerdere bijbehorende protocollen dan is dit artikel interessant. Vanuit moeten en willen is de beoordelingsrichtlijn BRL SIKB 7000 en de bijbehorende protocollen aangepast. Het is belangrijk dat je zorgt dat je als bedrijf met de juiste certificering/erkenning de werkzaamheden uitvoert. Voor het nieuwe protocol 7007 Tijdelijke uitname van grond, is een model uitvoeringsplan voor de branche ontwikkeld met interpretatie van gescheiden ontgraven en de nieuwe term kritische momenten én de aanwezigheid van KVP en MKB. Meer informatie hierover vind je hieronder.
Op dinsdag 27 februari 2024 is er in een digitale informatie sessie aandacht besteed aan de nieuwe BRL SIKB 7000 richtlijn en protocollen én het model Uitvoeringsplan. Deze informatiesessie is terug te kijken, net als de presentatie over de richtlijn gegeven door Jelle de Boer (SIKB) en de presentatie over het model Uitvoeringsplan door Lisanne Bensink (Baas BV), de Q&A op de vragen tijdens de informatiesessie en het model Uitvoeringsplan zelf.
Omdat het moet
Per 1 januari 2024 zijn de Omgevingswet en het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) in werking getreden. Tegelijkertijd is ook de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) ingegaan. Deze regelgeving heeft invloed op BRL SIKB 7000 en de onderliggende protocollen 7001, 7002, 7003 en 7004. SIKB heeft deze documenten gewijzigd om aan te blijven sluiten op de wet- en regelgeving. Dit heeft geleid tot een Wijzigingsblad (W-blad 4 van 02-11-2021) dat behoort bij de huidige versie 6.0 van BRL en protocollen én tot twee nieuwe protocollen 7005 en 7006.
Omdat het gewenst is
Tegelijkertijd is op verzoek van de sector een nieuwe versie 7.0 van BRL SIKB 7000 verschenen. Deze bevat – naast alle wijzigingen die in versie 6.0 plaatsvinden – een actualisatie van de (technische) inhoud en een grote herziening van de structuur en eisen. Bij deze nieuwe versie horen eveneens nieuwe versies van protocollen 7003, 7005, 7006 en het nieuwe protocol 7007. Protocollen 7001, 7002 en 7004 verdwijnen daarmee.
Gevolgen certificaathouder
Certificaathouders met een certificaat voor versie 6.0 kunnen per 1 januari 2024 een aangepast certificaat aanvragen met daarop protocollen 7005 en 7006 (beide versie 1.0), zonder een extra audit te laten uitvoeren. Met het aangepaste certificaat kunnen erkende organisaties bij RWS-Bodem+ een aanvraag doen om protocollen 7005 en 7006 op hun erkenning op te laten nemen. Met deze erkenning kunnen certificaathouders dan de werkzaamheden onder Omgevingswet (protocol 7005, 7006) uitvoeren, dan wel onder overgangsrecht (protocol 7001, 7002, 7003, 7004). Let wel dat er dus acute actie nodig is vanuit de certificaathouder om werkzaamheden onder de BRL SIKB 7000 te kunnen blijven uitvoeren! Vóór 1 januari 2026 moeten certificaathouders met een certificaat voor versie 6.0 een certificaat voor versie 7.0 behalen. Pas na het behalen van versie 7.0 kan het protocol 7007 voor tijdelijke uitname gebruikt worden. Meer informatie over de veranderingen per 1 januari 2024 vind je in de 'Factsheet BRL SIKB 7000, de Omgevingswet en Rbk 2022'.
Model Uitvoeringsplan
In protocol 7007 Tijdelijke uitname van grond, wordt gesproken over een Uitvoeringsplan. Opdrachtgevers als netbeheerders en opdrachtnemers, BRL SIKB 7000 certificaathouders tijdelijke uitname hebben gezamenlijk een model Uitvoeringsplan Tijdelijke uitname van grond opgesteld. Het doel van dit model Uitvoeringsplan is:
- Invulling geven aan de eisen ten aanzien van het model Uitvoeringsplan zoals genoemd in protocol 7007;
- Invulling geven aan standaard interpretaties bij veel voorkomende situaties:
a. wanneer een locatie als homogeen te beschouwen is en de BRL SIKB 6000 niet van toepassing is;
b. hoe de rol en aanwezigheid van KVP en MKB kunnen worden ingevuld. - Een sjabloon aan te bieden richting certificaathouders zodat op een relatief eenvoudige wijze een bedrijfsspecifieke uitwerking daaraan kan worden gegeven;
- Borgen van een uniforme werkwijze binnen de branche.
Dit model Uitvoeringsplan is sec te gebruiken in combinatie met protocol 7007 én is met aanpassingen geschikt te maken voor andere protocollen.
Ik heb een vraag
Vragen over het model uitvoeringsplan, stel ze via de mail. De ontwikkelde en geactualiseerde verrekentool vind je op de site van Alliander, voor meer informatie over de verrekentool kun je contact opnemen met Alliander. De verschillende BRL SIKB 7000 richtlijnen bijbehorende protocollen en wijzigingsbladen kun je vinden op de site van SIKB. Vragen hierover kunnen gesteld worden aan SIKB.
Gerelateerd nieuws
In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.
Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.
In 2014 werd in Twente het initiatief Zorgvuldige Aanleg en Reductie van Graafschade (ZoARG) gelanceerd. Sindsdien hebben tientallen afstudeerders, een tiental Engineering Doctorate-graduates en vele studenten de graafsector leren kennen, evenals de cruciale rol die innovatieve oplossingen spelen in het ontwikkelen van een professionelere graafpraktijk.