Logo Bouwend Nederland

Berghege Heerkens: veilig werken kan altijd, geen excuus

Vrijdag 12 april 2024

Tijdens de Bewust Veilig-dag introduceerde Berghege Heerkens bouwgroep mascotte BRAM en de veilige vijf regels. Deze mascotte is bedacht als rode draad door alle activiteiten om veiliger te werken. "Veilig werken kan altijd", benadrukt veiligheidskundige Ingrid van der Wielen.

De Berghege Heerkens bouwgroep bestaat uit de familiebedrijven Bouwbedrijf Berghege in Oss en Heerkens van Bavel Bouw in Tilburg. Ze doen veel utiliteitsbouw, denk aan ziekenhuizen, universiteitsgebouwen en productielocaties voor farmaceutische bedrijven. Daarnaast zijn ze actief in de woningbouw. Ingrid van der Wielen werkt ruim een half jaar bij Berghege als veiligheidskundige. Ze is de eerste die deze rol vervult binnen het bedrijf. Dat maakt het voor haar juist aantrekkelijk: "Het is leuk om deze nieuwe rol vanuit mijn eerder opgedane ervaring vorm te geven. Berghege was overigens al volop bezig met veiligheid. Najaar 2023 hebben we trede 3 van de Safety Culture Ladder gehaald. De rapportage was positief over onze werkplekinspecties, toolboxen, de meldingen-app en over het veiligheidsbewustzijn van onze medewerkers. De betrokkenheid is hoog."

Werkplekinspectie op elkaars projecten

Ook dit jaar deed de Berghege Heerkens bouwgroep mee aan de Bewust Veilig-dag, een initiatief van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland. Tijdens deze dag besteden bedrijven op hun eigen manier aandacht aan veilig en gezond werken. Voor Berghege begon de dag met een presentatie voor projectleiders en directie. Daarna gingen zij in tweetallen naar diverse projecten voor een werkplekinspectie en een gesprek met medewerkers op de bouwplaats. Van der Wielen: "Onze projectleiders vonden het heel leerzaam om van elkaars projecten te zien hoe er met veiligheid wordt omgegaan. Bij de inspectie kwamen ze zaken tegen als een ladder die niet was vastgezet, en een goederlift naast een hoogwerker. Ook viel op dat onderaannemers, zeker in de afbouwfase, niet altijd hun bouwhelm dragen vervelend."

BRAM en de veilig vijf regels

Op de Bewust Veilig-dag werden ook mascotte BRAM (Bewust, Respectvol, Alert, Met elkaar) en de veilige vijf regels geïntroduceerd, vertelt Van der Wielen. "Deze mascotte is bedoeld om al onze activiteiten rondom veiligheid onder één vlag te brengen. De hoofdboodschap: veilig werken kan altijd. Geen excuus. De veilige vijf regels gaan over een veilige werkplek, het veilig uitvoeren van werkzaamheden, met goedgekeurd materiaal werken, collega’s aanspreken en daar zelf ook voor open staan, én actie ondernemen bij onveilige situaties." Volgens haar vinden medewerkers het nog lastig om een onveilige situatie te melden: "Bouwplaatsmedewerkers zijn heel loyaal, aan het werk en aan elkaar. Voor hen voelt een melding als klikken. Daarom is het zo belangrijk om goed over te brengen waaróm we dit van hen vragen. Hoe meer meldingen, hoe meer inzicht, hoe beter we ongevallen kunnen voorkomen."

Een val van drie meter hoogte

In december maakte Van der Wielen helaas toch een ongeval mee. "Een medewerker van een onderaannemer viel van drie meter naar beneden. Zijn helm heeft de eerste klap opgevangen en lag flink gebutst een paar meter verderop. Hij kwam er relatief goed vanaf met een zware hersenschudding en kneuzingen. Flink geschrokken natuurlijk, net als de collega’s die het zagen gebeuren." Volgens de nieuwe werkwijze van de Arbeidsinspectie doet de werkgever bij dit soort ongevallen zelf onderzoek. "We hebben aangeboden om dit samen met de onderaannemer te doen, hij was immers op ons project aan het werk. Daarnaast vraagt het enige kennis van onderzoeksmethoden om de rapportage en het verbeterplan op te stellen. Een belangrijk punt in het verbeterplan is het controleren van een juiste montage van de Combisafe randbeveiliging. Zo hopen we het veelvoorkomende risico van vallen van hoogte verder terug te brengen."


Benieuwd naar de campagne van de Berghege Heerkens bouwgroep? Kijk dan hier. 

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.

Woensdag 24 april 2024
Inspectie bij isolatiebranche: breng je arbozorg op tijd in orde

De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat de komende tijd controleren of werkgevers in de isolatiebranche voldoen aan de Arbowetgeving. Ze controleren in het bijzonder of je voldoet aan een aantal basisverplichtingen. Dit zijn het hebben van een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E), een plan van aanpak om arbeidsrisico’s te beheersen en een basiscontract met een arbodienst. Bouwend Nederland onderschrijft het doel van deze inspectie: een betere beheersing van risico’s bij vooral kleinere bedrijven. Daar gebeuren namelijk relatief vaker ernstige ongevallen.

Maandag 22 april 2024
Bouwbedrijf Vrolijk maakt het spelenderwijs veiliger

Bij Bouwbedrijf Vrolijk doen ze het vaak nét een beetje anders. Zo ook tijdens de Bewust Veilig-dag. Dit jaar werden alle medewerkers in groepjes getraind op digitale veiligheid via mobiele escaperooms. Eerder al ontwikkelde Vrolijk een eigen game waarin veiligheid op de bouwplaats centraal staat. “Een serieus thema als veiligheid kan je spelenderwijs juist heel effectief onder de aandacht brengen”, meent KAM-manager Marco Waarts.