Besluit provincie Noord-Brabant leidt tot extra onzekerheid rondom vergunningverlening; versnelling bouwopgave noodzakelijk
Donderdag 2 maart 2023
Het bericht van de provincie Noord-Brabant dat analyses de slechte staat van de natuur in Brabant bevestigen bevestigt de oproep van Bouwend Nederland om versneld de stikstofuitstoot te verminderen, zodat hiermee ruimte komt voor natuurversterking, PAS-melders en economische ontwikkelingen. Alleen dan kunnen we doorbouwen aan de grote maatschappelijke opgaven zoals woningbouw, energietransitie, mobiliteit en het klimaatbestendig maken van ons land. Door het besluit kunnen projecten waarvoor extern gesaldeerd moet worden voorlopig niet vergund worden in Noord-Brabant.
Intern salderen nog mogelijk; infraprojecten nog moeilijker te realiseren
Het besluit van de provincie Noord-Brabant heeft gevolgen voor projecten waarbij een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming (Wnb) nodig is. Dat betekent dat projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van extern salderen voorlopig niet vergund (kunnen) worden. Extern salderen gebeurt regelmatig bij bijvoorbeeld realisatie of renovatie van infrastructuur. Deze projecten worden daarmee nog moeilijker te realiseren.
Zoals de provincie zelf ook aangeeft verandert er niets voor projecten die niet tot extra stikstofneerslag op Natura2000 gebieden leiden en waarvoor zodoende geen Wnb-vergunning nodig is. Projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van intern salderen kunnen ook gewoon doorgaan, omdat voor deze projecten volgens vaste rechtspraak geen Wnb-vergunning nodig is.
Zorg over voornemen om intern salderen vergunningplichtig te maken
Een groot punt van zorg is het voornemen van het Kabinet om intern salderen ook voor bouw- en infrastructuurprojecten wel Wnb-vergunningplichtig te maken. In dat geval is de kans reëel dat provincies ook projecten waarbij intern gesaldeerd wordt niet meer kunnen vergunnen. Het woningtekort zal daarmee de komende jaren alleen maar verder oplopen. Wij vragen het Kabinet daarom het standpunt over intern salderen voor bouw- en infrastructuurprojecten te heroverwegen en bijvoorbeeld te kiezen voor een uitzondering of verplichte centrale registratie van bouw- en infrastructuurprojecten waarbij gebruik wordt gemaakt van intern salderen.
Gerelateerd nieuws
We zijn positief over het initiatiefwetsvoorstel dat NSC deze week indient in de Tweede Kamer. Samen met VNO-NCW, Natuur & Milieu en Natuurmonumenten zien we dit voorstel als een belangrijke stap in het doorbreken van de langdurige stikstofimpasse. De voorgestelde wet geeft richting aan een structurele oplossing en biedt eindelijk het broodnodige perspectief voor boeren, bouwers, ondernemers én de natuur.
Ondanks brede kritiek wil het kabinet een ondergrens voor stikstofberekeningen invoeren. Deze aanpassing is volstrekt geen oplossing en vergroot het probleem juist. De enige uitweg uit het stikstofprobleem is het verlagen van de uitstoot, daar moet de focus op, zeggen VNO-NCW, Natuurmonumenten, Bouwend Nederland en Natuur & Milieu. De organisaties roepen kabinet en Tweede Kamer op snel met een pakket te komen dat voor stikstofreductie zorgt.
Op 12 juni hebben Provinciale Staten van Provincie Zuid-Holland ingestemd met het Provinciaal Stikstofmaatregelenpakket van Gedeputeerde Staten: Samenhangende Aanpak Natuurherstel en Economie (SANE). Daarmee zet Provincie Zuid-Holland een gedurfde eerste stap om tot stikstofmaatregelen te komen. Wij juichen toe dat dit maatregelenpakket waar we via inspraak toe hebben opgeroepen is aangenomen als eerste stap om tot stikstofreductie te komen.