Bespreken van Arbo veiligheid middels reflectiekaarten
Maandag 5 augustus 2024
De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een 'kwartet' reflectiekaarten ontwikkeld. Bij dit kwartet wordt er aandacht besteed aan vallen, bewegende delen, laden en lossen en verontreinigde grond. Wil jij deze incidenten voorkomen, maak ze dan bespreekbaar middels deze reflectiekaarten. Je kunt de kaarten gebruiken tijdens een toolbox, maar bijvoorbeeld ook in de koffiekeet neerleggen.
Vanuit de Governance code Veilige Energienetten (GVE) is sinds begin 2023 de werkgroep Leren van Arbo-incidenten actief. Deze landelijke werkgroep richt zich op arbeidsincidenten die plaatsvinden bij het werken aan energienetten. Denk hierbij aan snijden, vallen, beknellen, fysieke overbelasting en aanrijdingen. Over leerzame incidenten worden toolboxen en adviezen opgesteld. Elektriciteits- en gasincidenten vallen buiten de scope, omdat hiervoor twee specialistische werkgroepen onder de GVR (BEI VIAG) actief zijn.
Bestellen en meer informatie
De kaarten kunnen door iedereen gratis besteld worden via deze pagina. Ben je nog niet bekend met de eerder kwartetten over elektriciteit- en gasincidenten? Dan kun je die ook gelijk bestellen. Meer informatie over en de producten uit de werkgroepen leren van incidenten zijn hier te vinden.
Gerelateerd nieuws
De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Er wordt nog te vaak handmatig bestraat, waar machinaal of mechanisch mogelijk was. We organiseerden samen met Straatwerk Nederland en MKB Infra twee bijeenkomsten om inbreng op te halen voor onze vervolgstappen.
In de komende jaren brengt netbeheerder TenneT windenergie van zee op de Maasvlakte aan land. Om de aanlanding van deze elektriciteitskabels mogelijk te maken, begint NRG deze week met zes boringen onder de duinen door. Na de zomer volgen er nog drie. Vanaf het infopunt aan de Noordzeeboulevard is de bijzondere boorklus live te volgen.