Bewust veilig verkeersregelaars inzetten
Woensdag 9 april 2025
We horen steeds vaker over incidenten waarbij verkeersregelaars agressief worden benaderd of zelfs worden aangereden. Verkeersregelaars hebben recht op een veilige en prettige werkplek. De eerste stap is om al bij de opdracht te bekijken of verkeersregelaars echt noodzakelijk zijn. Laat het ontwerp daarvoor altijd op veiligheid toetsen. De tweede stap is alle opties verkennen, zoals het volledig afsluiten van de weg of een fietspad verleggen. Is er echt geen andere optie, zorg dan voor een veilige inzet volgens de richtlijnen van het CROW.
Verkeersregelaars staan vaak in de ‘line of fire’ en worden geconfronteerd met gevaarlijke verkeerssituaties. Door hun inzet wordt de veiligheid op de bouwplaats mogelijk vergroot, maar de risico’s voor de verkeersregelaar zelf nemen toe. Agressie en zelfs opzettelijke aanrijdingen zijn helaas geen uitzondering meer. Daarom roepen we samen met de GCVB op om zorgvuldig af te wegen wanneer verkeersregelaars écht noodzakelijk zijn.
Hoe doen we dit veilig?
- Opdrachtgever is verantwoordelijk: De opdrachtgever heeft invloed op de veiligheid van het project. Zorg ervoor dat de inzet van verkeersregelaars wordt meegenomen in de plan- en ontwerpfase, geen standaardmaatregel is en voer altijd een risicoanalyse uit.
- Verken eerst andere opties: Kijk altijd eerst naar alternatieve verkeersmaatregelen. Een verkeersregelaar moet pas worden ingezet wanneer alle andere mogelijkheden zijn onderzocht. Ga met elkaar in overleg. Sluit bijvoorbeeld de hele weg af of verleg tijdelijk het fietspad.
- Zorg voor een veilige werkplek: Is er geen alternatief? Volg dan de richtlijnen van het CROW en zorg voor een veilige werkplek voor de verkeersregelaar, inclusief de juiste uitrusting en training.
Stappenplan Veilig verkeersregelaars inzetten
Gebruik voor een juiste afweging het stappenplan van de GCVB. Het stappenplan is gratis te downloaden.
Gerelateerd nieuws
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft aangekondigd vanaf september 2025 extra te handhaven op fysieke belasting bij werkzaamheden in de afbouwsector. Vanaf september gebeurt dat bij het leggen van zandcementdekvloeren en stukadoorswerkzaamheden. Vanaf januari 2026 bij plafond- en wandmonteurs en (gips)blokkenstellers. Als je dit werk als (hoofd)aannemer uitbesteedt, moet je je ervan vergewissen dat het werk veilig en gezond wordt uitgevoerd. Zo niet, dan loop je het risico dat het werk wordt stilgelegd.
Vanaf 1 juli 2025 eist het VCA 2017/6.0-certificatieschema dat leidinggevenden beschikken over aantoonbare leiderschapsvaardigheden. Deze vaardigheden moeten zijn opgenomen in de functieomschrijving en beoordeling, en afgestemd zijn op de risico’s en kenmerken van de organisatie. Je hebt tot 1 juli 2026 de tijd om hieraan te voldoen.
SSVV verandert per 1 januari 2026 de formulering van de Eind- en Toetstermen (ETT) van de VCA-examens zodat deze beter aansluiten bij het taalgebruik van de verschillende sectoren die VCA gebruiken.