Logo Bouwend Nederland

Bier, Bratwurst, dikke auto's en houtbouw: Twente ging naar Terhalle

Dinsdag 16 mei 2023

Op uitnodiging van ons kersverse lidbedrijf Terhalle Ecobouw uit Hengelo hebben wij een excursie georganiseerd naar het moederbedrijf in het Twents-Duits grensgebied. De bedrijfsactiviteiten van de Terhalle Ahaus-Ottenstein bestaan uit houtbouw, projectbouw, afbouw, ramen en gevels. Door alle producen prefab te maken in de fabriek hoeven de elementen op de bouwplaats alleen te worden geassembleerd. Deze manier van fabriceren bespaart tijd, is milieuvriendelijker en is beter controleerbaar.

In Nederland is houtbouw in opkomst. Kijk maar naar de nieuwe fabrieken in Twente, zoals bij Plegt Vos, Hodes Huisvesting en GewoonHout. In Duitsland zit houtbouw al veel langer in de cultuur verweven. In onze regio zijn we altijd nog gek op het gebakken product (bakstenen) en heeft houtbouw een imago wat nog niet helemaal passend is in ons drassige land. Het is dan ook mooie kans dat we achter de schermen mochten kijken bij Terhalle Holzbau en konden kennismaken met hun nieuwe productiemethodieken.

Deutsche Gründlichkeit

Duitsland klinkt misschien ver weg, maar we zitten op een paar kilometer afstand van elkaar. Er zijn ook veel verschillen over en weer. Is het waarschijnlijk dat een Duitse aannemer in Nederland gaat werken en vice versa? Het begint al met de wet- en regelgevingen en normeringen. Dan hebben we het nog niet gehad over de cultuurverschillen. De Duits-Nederlandse Handelskamer is daarom ook direct betrokken bij deze excursie. In een uitgebreide paneldiscussie onder leiding van Aldo Lodder kwamen de culturele en juridische verschillen uitgebreid aan bod tussen Twentse en Duitse bouwers, maar ook praktische zaken waar je op moet letten als je zakendoet in Duitsland werden besproken.

Kijkje in de keuken

Stefan Slaghekke van Terhalle geeft vervolgens een korte presentatie over de verschillen in bouwmethodes en het verschil in innovaties tussen Nederland en Duitsland. Vanwege de vele aanmeldingen kregen twee groepen een uitgebreide excursie door de verschillende fabrieken onder begeleiding van Ludger Wittland, Heinz-Bernd Röring en Stefan Slaghekke. Na afloop werd de zeer geslaagde bijeenkomst gevierd met bier, Bratwurst mit pommes, oh nee, toch soep en broodjes. 

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 16 mei 2024
Podcast: Wat komt er kijken bij een publiek warmtebedrijf?

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen aardgasvrij zijn en over op andere vormen van warmte. Als tussenstap moeten in 2030 een half miljoen woningen aangesloten zijn op een warmtenet. Publieke warmtebedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Maar hoe werkt dat nou precies? Je hoort het in de podcastserie Expeditie Energie.

Woensdag 8 mei 2024
CROW-richtlijn Warm Mix Asfalt ligt nu ter visie

Vanaf 1 januari 2025 is Warm Mix Asfalt het nieuwe standaard asfaltmengsel. Met het doel om de duurzaamheid van asfaltwegverhardingen te verbeteren en schadelijke emissies te verminderen. Om deze transitie te begeleiden heeft CROW de Richtlijn Warm Mix Asfalt opgesteld. Het gaat om een op zichzelf staande CROW-richtlijn. De richtlijn ligt nu ter visie. Reageren kan tot en met 15 juni.

Woensdag 8 mei 2024
Verzeker je van lage stabiele energieprijzen via Bouwend Nederland partner Atlas Power and Gas

Binnen de energiemarkt heerst er veel onzekerheid. De onrust in landen waaruit wij een belangrijk deel van onze energie halen baart veel energiebedrijven zorgen. Dit zorgt voor sterk wisselende energietarieven en dure lange termijn contracten.