1. Home
  2. Nieuws
  3. Bouw ondernemers natuur en milieuorganisaties bieden wiersma uitweg uit stikstofcrisis

Bouw, ondernemers, natuur- en milieuorganisaties bieden Wiersma uitweg uit stikstofcrisis

Donderdag 28 november 2024

Het is belangrijk dat Nederland sneller uit de stikstofcrisis komt. Zodat wegen en huizen gebouwd kunnen worden, boeren weer perspectief krijgen, ondernemers weer vergunningen kunnen krijgen en de natuur zich kan herstellen. Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, Bouwend Nederland en VNO-NCW presenteren daarom een Emissiereductieplan. Met deze concrete aanbevelingen en maatregelen voor stikstofreductie bieden zij een handreiking aan minister Wiersma van LVVN.

De stikstofuitstoot daalt al jaren te traag. Daardoor krijgen ondernemers en bouwers geen vergunningen voor hun plannen, of alleen met fikse vertraging en blijven Nederlandse natuurgebieden aftakelen. Boeren, ondernemers en woningzoekenden missen helderheid over de toekomst. Daarom doet een brede coalitie - van bouwers tot ondernemers en natuurorganisaties – concrete aanbevelingen om de stikstofuitstoot sneller omlaag te krijgen.

Maatregelen voor elke sector

In dit voorstel wordt een evenredige bijdrage gevraagd van alle sectoren. Belangrijk is dat boeren en bedrijven een bedrijfsemissienorm krijgen en geholpen worden om emissie te meten en reducties te halen. Daarnaast kan stapsgewijs worden toegewerkt naar grondgebondenheid in 2032 zoals in Nederland is afgesproken. Door verdere extensivering zal er minder belasting op natuurgebieden plaatsvinden door stikstof. Ook moeten veehouders die vrijwillig  minder koeien willen houden daar een eerlijke prijs voor krijgen. In de industrie en bouw wordt de nadruk gelegd op technologie en investeringen in uitstootvrije oplossingen, zoals elektrische bouwvoertuigen en binnenvaartschepen en versneld aanpakken van de industriële stikstofuitstoot. Het afronden van het Natuurnetwerk Nederland en het uitbreiden van agrarisch natuurbeheer specifiek rondom Natura2000-gebieden zijn cruciaal om kwetsbare natuurgebieden te beschermen en te herstellen.

Tijd voor een oplossing

Er wordt al jaren over stikstofvermindering gesproken maar er ligt nog geen oplossing. Alle geitenpaadjes zijn bewandeld, het NPLG is geschrapt en we zoeken nu naar een structurele, juridisch houdbare oplossing. Daarom presenteert deze coalitie dit Emissiereductieplan. Met deze additionele maatregelen en versnelling van de bestaande maatregelen kan Nederland van het stikstofslot. Zo kan economische ontwikkeling, weer ruimte krijgen het woningtekort sneller worden opgelost  en kan de natuur worden versterkt.

Daphne Warnar
Senior communicatieadviseur/woordvoerder
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 28 april 2025
Oplossing stikstofprobleem weer op lange baan geschoven

Nederland heeft een echte oplossing nodig voor het stikstofprobleem, helaas lijkt daarvoor nu nog steeds geen juridisch houdbaar plan te liggen. Doordat de stikstofuitstoot niet genoeg omlaag gaat, kan de natuur niet herstellen en komt de vergunningverlening voor bijvoorbeeld woningbouw en energietransitie niet op gang. Door het uitstellen van noodzakelijke politieke keuzes, wordt de rekening nu gelegd bij de natuur, woningzoekenden en ondernemers. Samen met VNO-NCW, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu reageerden we op de gepresenteerde plannen van de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel.

Dinsdag 15 april 2025
Podcast: zet stikstof de bouw op slot?

We willen in Nederland 100.000 woningen per jaar bouwen én goed zorgen voor de wereld, maar de rechterlijke uitspraak van de Raad van State, die intern salderen voortaan nagenoeg onmogelijk maakt, kan die ambities onder druk zetten. In deze aflevering van de BouwZeker Podcast gaat Puck Sanders, onze belangenbehartiger, dieper in op de ontwikkelingen rondom stikstof en de oplossingen om uit de huidige impasse te komen.

Vrijdag 14 maart 2025
Stikstof zet bouw 244.000 woningen op slot en economische schade van €138 miljard dreigt

Het is al jaren bekend dat het stikstofprobleem een groot probleem is voor de bouw van woningen en aanleg van nieuwe infrastructuur. Onderzoek dat wij deden in samenwerking met Bouwberichten becijfert nu ook hoe groot de schade precies is voor de bouw. Voorzitter Arno Visser maakte de omvang hiervan vandaag bekend in een interview met AD.