Logo Bouwend Nederland

Bouwbedrijf Van Dillen is 300 jaar oud: 'We zien onszelf als start-up'

Woensdag 8 mei 2024

Bouwbedrijf Van Dillen wordt al 300 jaar van vader op zoon overgedragen. "Tot de dag van nu hebben al die generaties zich aangepast aan de eisen van de tijd. Ik denk dat we daar als onderneming ook goed in zijn. We zijn er in ieder geval continu mee bezig. We zien onszelf nog altijd als start-up." Dat is het verrassende antwoord van directeur/eigenaar Cees van Dillen op de vraag naar het onderscheidende vermogen van het sinds 1724 bestaande bouwbedrijf.

"We richten ons structureel op de uitdagingen die op ons pad komen." Het is vanuit deze filosofie dat het familiebedrijf met inmiddels 130 medewerkers bij de eerste tekenen van duurzaam bouwen vijftien jaar geleden bewust investeert in houtskeletbouw en duurzame oplossingen en installaties. "We kunnen nog steeds vanuit vakmanschap bouwen," aldus Van Dillen. "Met de mensen en middelen van nu."

Engineering en prefab

Van Dillen werkt nauw samen met constructeurs en ontwerpers. "Als je de productontwikkeling via engineering doet, werk je veel meer vanuit een standaard bouwmethode. Voordeel is dat je zo veel minder faalkosten hebt, minder improvisatie op de bouw en een betere kwaliteit. Je bouwt als het ware steeds beter en sneller waardoor je veel beter de bouwkosten in de hand houdt."

Van Dillen: "Net als veel collega's nu, bouwden wij vroeger zonder verdere inbreng wat de architect had getekend. Op de keper beschouwd is dat best gek. Alsof je als opdrachtgever voor een nieuwe auto eerst naar de industrieel ontwerper gaat en daarna pas naar de fabrikant." Door de samenwerking tussen bouwbedrijf, ontwerpers en constructeurs worden de wensen en plannen van de opdrachtgever al in de ontwerpfase meegenomen in het productieproces. De kant-en-klare geprefabriceerde bouwdelen hoeven dan op locatie alleen maar te worden gemonteerd. Voor Van Dillen is deze werkwijze de leidraad van het nieuwe bouwen. De onderneming produceert de prefab bouwdelen in de gecontroleerde omgeving van de eigen Prefab Fabriek Culemborg (voor prefab woningen) en Timmerfabriek (voor kozijnen, ramen en deuren). "Op die manier kunnen we al onze eigen producten weeronafhankelijk op klantspecificatie tot in de puntjes verzorgen."

Een hogere standaard

Het bouwbedrijf wordt door deze werkwijze in de sector al zo'n tien jaar gezien als 'innovatief'. Dat is echter niet waar het Van Dillen om gaat. "Ik vind het veel belangrijker dat meer bedrijven professionaliseren en op eenzelfde manier gaan werken. Alleen zo bereiken we als sector een hogere kwaliteit en verlagen we de materiaal- en faalkosten. Dit vertaalt zich in lagere bouwkosten terwijl je met elkaar een hogere standaard haalt. Deze werkwijze verdient navolging en moet branchebreed worden opgepakt." Dat is ook de reden dat Van Dillen de kennis over houtskeletbouw en prefab bouwen graag deelt. Van Dillen: "Naast de eigen productie produceren we ook voor collega-bouwers. Dat vergroot onze markt waardoor we meer armslag krijgen om nog beter te investeren in duurzame prefab productietechnieken."

Foto via Van Dillen

Marjolein Lacroix
Regiosecretaresse
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 2 mei 2024
Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.

Maandag 29 april 2024
Bijeenkomst Veluwestreek: ‘WKB, samen goed van start’

Op dinsdagavond 12 maart heeft de afdeling Veluwestreek een mooie bijeenkomst georganiseerd. Het thema van de avond was ‘WKB, Samen goed van start’. De aftrap van deze avond werd gedaan door Casper van Busschbach met een presentatie over het publiekrechtelijke deel van de nieuwe omgevingswet en de Wkb. Aansluitend heeft Reina Uittenbogaard ons in haar presentatie meegenomen in het privaatrechtelijke deel van de wet en wat het voor ons allen inhoudt.

Woensdag 24 april 2024
Contactgroep Digitalisering kijkt naar de toekomst van de sector, maar niet door een roze bril

De opkomst bij bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering van donderdag 18 april was opvallend hoog. Een van de dingen die in Van der Valk hotel Deventer aan de orde kwamen, was namelijk AI, en veel professionals uit de sector zijn razend nieuwsgierig naar wat deze technologie voor de sector kan betekenen.