Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bouwbedrijf van dillen is 300 jaar oud we zien onszelf als start up

Bouwbedrijf Van Dillen is 300 jaar oud: 'We zien onszelf als start-up'

Woensdag 8 mei 2024

Bouwbedrijf Van Dillen wordt al 300 jaar van vader op zoon overgedragen. "Tot de dag van nu hebben al die generaties zich aangepast aan de eisen van de tijd. Ik denk dat we daar als onderneming ook goed in zijn. We zijn er in ieder geval continu mee bezig. We zien onszelf nog altijd als start-up." Dat is het verrassende antwoord van directeur/eigenaar Cees van Dillen op de vraag naar het onderscheidende vermogen van het sinds 1724 bestaande bouwbedrijf.

"We richten ons structureel op de uitdagingen die op ons pad komen." Het is vanuit deze filosofie dat het familiebedrijf met inmiddels 130 medewerkers bij de eerste tekenen van duurzaam bouwen vijftien jaar geleden bewust investeert in houtskeletbouw en duurzame oplossingen en installaties. "We kunnen nog steeds vanuit vakmanschap bouwen," aldus Van Dillen. "Met de mensen en middelen van nu."

Engineering en prefab

Van Dillen werkt nauw samen met constructeurs en ontwerpers. "Als je de productontwikkeling via engineering doet, werk je veel meer vanuit een standaard bouwmethode. Voordeel is dat je zo veel minder faalkosten hebt, minder improvisatie op de bouw en een betere kwaliteit. Je bouwt als het ware steeds beter en sneller waardoor je veel beter de bouwkosten in de hand houdt."

Van Dillen: "Net als veel collega's nu, bouwden wij vroeger zonder verdere inbreng wat de architect had getekend. Op de keper beschouwd is dat best gek. Alsof je als opdrachtgever voor een nieuwe auto eerst naar de industrieel ontwerper gaat en daarna pas naar de fabrikant." Door de samenwerking tussen bouwbedrijf, ontwerpers en constructeurs worden de wensen en plannen van de opdrachtgever al in de ontwerpfase meegenomen in het productieproces. De kant-en-klare geprefabriceerde bouwdelen hoeven dan op locatie alleen maar te worden gemonteerd. Voor Van Dillen is deze werkwijze de leidraad van het nieuwe bouwen. De onderneming produceert de prefab bouwdelen in de gecontroleerde omgeving van de eigen Prefab Fabriek Culemborg (voor prefab woningen) en Timmerfabriek (voor kozijnen, ramen en deuren). "Op die manier kunnen we al onze eigen producten weeronafhankelijk op klantspecificatie tot in de puntjes verzorgen."

Een hogere standaard

Het bouwbedrijf wordt door deze werkwijze in de sector al zo'n tien jaar gezien als 'innovatief'. Dat is echter niet waar het Van Dillen om gaat. "Ik vind het veel belangrijker dat meer bedrijven professionaliseren en op eenzelfde manier gaan werken. Alleen zo bereiken we als sector een hogere kwaliteit en verlagen we de materiaal- en faalkosten. Dit vertaalt zich in lagere bouwkosten terwijl je met elkaar een hogere standaard haalt. Deze werkwijze verdient navolging en moet branchebreed worden opgepakt." Dat is ook de reden dat Van Dillen de kennis over houtskeletbouw en prefab bouwen graag deelt. Van Dillen: "Naast de eigen productie produceren we ook voor collega-bouwers. Dat vergroot onze markt waardoor we meer armslag krijgen om nog beter te investeren in duurzame prefab productietechnieken."

Foto via Van Dillen

Marjolein Lacroix
Regiosecretaresse
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Oost aan de slag met de ontwikkeling van je medewerkers

De bouwsector staat bekend om zijn dynamiek en constante ontwikkeling. In deze snel veranderende industrie is het essentieel dat bedrijven en hun werknemers zich blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aanleren. Regio Oost heeft hierop ingespeeld en een workshop georganiseerd die is gericht op de leercultuur binnen de sector.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

Maandag 22 juli 2024
Buitenlandse bouwers leren taal én vak in Oost

De komende jaren moeten in Nederland bijna een miljoen woningen gebouwd worden, maar goede vakmensen zijn schaars. Daarom zijn arbeidsmigranten hele waardevolle krachten voor de bouwsector. Een aantal medewerkers van Heutink Bouwgroep volgt een traject bij het Deltion College waarin ze zowel gerichte vakkennis opdoen als hun beheersing van de Nederlandse (bouw)taal verbeteren. Daardoor worden ze breder inzetbaar.