Logo Bouwend Nederland

Bouwbedrijf Vrolijk maakt het spelenderwijs veiliger

Maandag 22 april 2024

Bij Bouwbedrijf Vrolijk doen ze het vaak nét een beetje anders. Zo ook tijdens de Bewust Veilig-dag. Dit jaar werden alle medewerkers in groepjes getraind op digitale veiligheid via mobiele escaperooms. Eerder al ontwikkelde Vrolijk een eigen game waarin veiligheid op de bouwplaats centraal staat. “Een serieus thema als veiligheid kan je spelenderwijs juist heel effectief onder de aandacht brengen”, meent KAM-manager Marco Waarts.

Kun je jezelf en jullie organisatie kort voorstellen?

"Bouwbedrijf Vrolijk ontwikkelt en bouwt projecten voor met name de logistieke markt. De groep bestaat uit drie bedrijven, waaronder het bouwbedrijf (Vrolijk), een ontwikkelaar van woningen (Vrolijk Leven) en Vrolijk Staalconcepten. Het staalbewerkingsbedrijf is straks een van de modernste in zijn soort met een eigen poedercoatlijn en lasrobotunit, waarin je spanten van maximaal 22 meter geautomatiseerd kan lassen. Ik werk hier nu bijna twee jaar met veel plezier. In mijn rol als coördinerend auditor bij Bewuste Bouwers dacht ik wel eens: ‘als ik in de bouw ga werken, dan graag bij Vrolijk’. Het is een fijn bedrijf met een divers personeelsbestand, en we doen de dingen vaak nét een beetje anders."

Wat hebben jullie gedaan op de Bewust Veilig-dag?

"We vinden de Bewust Veilig-dag een mooie aanleiding om extra aandacht te besteden aan veiligheid. Zo hebben we eens een dobbelspel ingezet om het gesprek met elkaar aan te gaan. Dat zorgde voor bijzondere praktijkverhalen met ruimte voor emotie. Vorig jaar hebben we het calamiteitenplan besproken met de bijbehorende meldinstructies, welke soorten calamiteiten wij onderscheiden en hoe je een calamiteit herkent. En dit jaar hebben alle collega’s in groepjes getraind op onder andere digitale veiligheid. Dat deden we via mobiele escaperooms op drie locaties, bij het hoofdkantoor, de materieeldienst en de staalfabriek. Met een briefing achteraf legden we de link tussen de theorie van spel, de onderlinge samenwerking en de praktijk."

Maken jullie vaker gebruik van spelelementen?

"In sectoren als het onderwijs en de gezondheidszorg maken ze al veel gebruik van games om gewenst gedrag te stimuleren en nieuwe kennis aan te leren. Dat bracht ons op een idee. Zo hebben wij sinds najaar 2023 een eigen serious game, Heroes Squad. De levels spelen zich af op drie locaties die in het spel nagetekend zijn: kantoor, bouwplaats en staalfabriek. De spelers prioriteren risico’s uit de praktijk én lossen deze naar eigen inzicht op. Via het leaderboard is te volgen wie in de top-50 staat. De top-3 zijn twee werkvoorbereiders en een student die bij ons haar afstudeerscriptie schrijft. Deze week staat de prijsuitreiking aan de eerste, tweede en derde plek gepland. Omdat het een serious game betreft, zijn er ook serieuze prijzen te verdienen."

Kan je iets vertellen over de inhoud van het spel?

"De scenario’s in het spel zijn waargebeurde situaties uit onze dagelijkse praktijk. Medewerkers die de game spelen roepen soms ‘dat geloof je toch niet’. Maar er is niets verzonnen. Van roken op de bouwplaats tot een vorkheftruck op een dak zonder afzetting. Natuurlijk spreken we hierover ook met de betrokken personen. Maar op deze manier bereiken we veel meer collega’s. Al ruim 200 (tijdelijke) medewerkers hebben het spel een keer gespeeld. De directie stimuleert dit ook: iedereen mag onder werktijd elke dag 10 minuten spelen. We overwegen om het spel ook open te zetten voor onze vaste onderaannemers, en wie weet straks nog breder." 

Welke stappen zetten jullie nog meer om veiliger te werken?

"We hebben een veiligheidsprogramma Vrolijk Veilig Voorop! om veilig gedrag en veiligheidsbewustzijn te borgen. Onderdeel hiervan is de werkgroep Veiligheid. Die bestaat uit een dwarsdoorsnede van alle medewerkers en is een formeel adviesorgaan voor de directie. Onze speerpunten zijn samenwerken, ontwikkeling en cultuur, met als gezamenlijk belang het verbeteren van de werkplek en sociale veiligheid. In de cultuurworkshops die we vorig jaar organiseerden, kwam duidelijk naar voren dat veiligheid en kwaliteit nooit ter discussie mogen staan. Ook niet als de planning of het budget krap is. Daarnaast lopen - op verzoek van onze projectleiders - de veiligheidskundigen samen met alle leden van het projectteam periodiek de werkplekinspecties. Zo leren collega’s risico’s herkennen. Dit bevalt iedereen goed."

En op het gebied van digitale veiligheid?

"We hebben in onze IT-inrichting al meerdere maatregelen genomen en op korte termijn volgen er nog een aantal. Zeker op dit gebied is het belangrijk om alle collega’s mee te nemen, want cybercriminelen gaan steeds geavanceerder te werken. Je moet er niet aan denken dat door bijvoorbeeld phising, malware, spam, DoS/DDoS, SQL-injectie, cross-site scripting of afluisteren, cybercriminelen losgeld eisen of dagenlang de complete bedrijfsvoering stilleggen. Naast een financiële klap, lijd je als organisatie enorme imagoschade. Zeker als er ook nog eens gevoelige informatie op straat komt te liggen."

Jullie zijn goed bezig, maar wat is nog lastig?

"Dank je, dat is fijn om te horen. Soms vergeet je stil te staan bij hoeveel er al structureel verbeterd is in de loop der jaren. Wat nog een zoektocht is, is dat we ook de medewerkers van onze onderaannemers en leveranciers bewust(er) willen bereiken met onze boodschap. Hoe dragen we het Vrolijk-DNA aan hen over. Hoe zorgen we ervoor dat ook zij zich aan de veiligheidsregels houden, de helm consequent dragen, dat ze uit zichzelf aangelijnd werken op hoogte en dat zij met goedgekeurde arbeidsmiddelen aan het werk zijn? Daarin samen optrekken is essentieel. Maar het is best lastig, zeker omdat de keten van partners soms lang is."

Heb je nog een tip voor andere bedrijven?

"Mijn motto is: zet de medewerker op 1. Natuurlijk moet de directie beleid maken en uitdragen. Toch is het niet wenselijk om alles ‘top down’ te doen. Dus luister naar je collega’s of anderen. Soms zijn hun ideeën of verbeterpunten zo gek nog niet. Mede daarom bezoeken onze uitvoerders regelmatig projecten van collega-uitvoerders om van elkaar te leren. En laat de aandacht voor veiligheid niet verslappen. Blijf toezicht houden op veilig werken, blijf medewerkers trainen en instrueren, organiseer toolboxen, zorg voor de juiste arbeidsmiddelen en geschikte PBM-s, help elkaar, spreek elkaar aan, en … geef zelf het goede voorbeeld! Als iedereen dat doet, ….."

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.

Woensdag 24 april 2024
Inspectie bij isolatiebranche: breng je arbozorg op tijd in orde

De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat de komende tijd controleren of werkgevers in de isolatiebranche voldoen aan de Arbowetgeving. Ze controleren in het bijzonder of je voldoet aan een aantal basisverplichtingen. Dit zijn het hebben van een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E), een plan van aanpak om arbeidsrisico’s te beheersen en een basiscontract met een arbodienst. Bouwend Nederland onderschrijft het doel van deze inspectie: een betere beheersing van risico’s bij vooral kleinere bedrijven. Daar gebeuren namelijk relatief vaker ernstige ongevallen.

Donderdag 18 april 2024
Praktisch werkboek over klimmen op de veiligheidsladder

Tijdens de bestuurdersdag was er volop aandacht voor veiligheidscultuur en psychologische veiligheid. Onze bestuurders zagen een toneelstuk over een onveilige situatie op het werk en reflecteerden daarop. Ook was er een keynote lezing over psychologische veiligheid. En op de tafels lag een proefdruk van het nieuwe werkboek Samen klimmen op de veiligheidsladder. Dit werkboek voor mkb-bedrijven is in opdracht van ons ontwikkeld.