1. Home
  2. Nieuws
  3. Bouwend nederland steunt plan warmte alliantie om realisatie warmtenetten vlot te trekken

Bouwend Nederland steunt plan Warmte Alliantie om realisatie warmtenetten vlot te trekken

Woensdag 15 januari 2025

Nederland heeft zich gecommitteerd aan afspraken om klimaatneutraal te zijn in 2050. Daarvoor moeten we overstappen van fossiele bronnen, zoals aardgas, naar hernieuwbare bronnen. Warmtenetten, of stadsverwarming, zijn belangrijk in deze energietransitie. Omdat de realisatie van warmtenetten sterk gedaald is, steunen we samen met een Warmte Alliantie van vele organisaties en bedrijven een plan om de realisatie van warmtenetten weer vlot te trekken. Bouwend Nederland schreef mee aan dit Warmtebod. Vele organisaties en bedrijven geven aan wat zij zélf kunnen doen en wat ze nodig hebben om voortgang te maken bij de uitrol van warmtenetten. Het Warmtebod werd 14 januari aangeboden aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.

Huidige situatie warmtenetten zorgelijk

De realisatie van nieuwe aansluitingen op een warmtenet loopt recent helaas terug. Dit komt onder andere door de aankondiging van het voorstel Wet Collectieve Warmte. Dit wetsvoorstel gaat ervan uit dat toekomstige en bestaande warmtenetten in publieke handen komen. Warmtebedrijven die nu nog veelal privaat zijn, hebben hierop gereageerd door terughoudender te zijn met het realiseren van nieuwe aansluitingen en nieuwe warmtenetten. 
Bouwend Nederland maakt zich zorgen over de impact die deze impasse heeft. Doordat de omvang van het werk aan warmtenetten daalt, kan dit leiden tot een verlies van kennis en uitvoeringscapaciteit bij aannemers en warmtebedrijven. Aannemers gaan mogelijk hun personeel inzetten op ander werk, en geen investeringen doen in kennis en vaardigheden gerelateerd aan warmtenetten. Begrijpelijk omdat men inzet op waar het meeste werk is, maar ook zorgelijk omdat deze arbeidscapaciteit dan niet (snel) meer beschikbaar is voor het geval de warmtemarkt weer aantrekt. Dit is een risico voor het tempo van de energietransitie. 

Dit staat in het Warmtebod

In dit Warmtebod geven vele organisaties en bedrijven aan wat zij zélf kunnen doen en wat ze nodig hebben om voortgang te maken bij de uitrol van warmtenetten. Het Warmtebod geeft onder andere voorstellen voor ‘acceptabele eindgebruikerskosten’, een verbeterd subsidiekader en de omvang van de geplande warmtenetten. De uitvoering heeft in het Warmtebod een belangrijke positie gekregen. Zo is er een overzicht van onderwerpen opgenomen die met een gezamenlijke aanpak verbeterd kunnen worden. Denk daarbij aan mogelijkheden tot het realiseren van een continue werkstroom, verbetering van aanbestedingen, verbeteringen in het proces van uitvoering, standaardisatie van materialen. Dit alles kan, samen met een grote(re) omvang van projecten, een aanzienlijke efficiencyverbetering opleveren. 
De partijen in de Warmtealliantie gaan hierover graag met kabinet en politiek in gesprek om een concrete invulling te geven aan het voorgestelde Warmtebod.

Hein-Bert Schurink
Adviseur warmte- en watertransitie - Vakgroep ONG
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 13 juni 2025
Glasvezelsector presenteert veilige werkwijze tuinboringen

De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.

Vrijdag 13 juni 2025
Tussen ideaal en realiteit: duurzaam werken in de praktijk

Duurzaamheid is een hot topic in onze sector, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstiger dan het ideaal. Zeker bij onderhoudswerk en renovatie is het niet altijd mogelijk om volledig circulair te werken. Toch zijn er bedrijven die binnen de grenzen van een opdracht creatief en bewust met materiaalkeuzes omgaan. Anton Donker van Agado Van Gameren laat zien hoe het in de praktijk werkt: balanceren tussen beschikbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid, maar hoe duurzaam kun je écht zijn als je werkt met wat er al staat?

Woensdag 11 juni 2025
Schoon en Emissieloos, ook voor het MKB

Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) is een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Ook het midden- en kleinbedrijf kent koplopers die laten zien dat SEB kansen biedt voor bedrijven van iedere omvang.