1. Home
  2. Nieuws
  3. Campagne arbeidsinspectie voor veilige rolsteigers

Campagne Arbeidsinspectie voor veilige rolsteigers

Dinsdag 25 februari 2025

Vallen van hoogte is veruit het vaakst voorkomende ongevalstype in de bouw. Daarom besteedt de Arbeidsinspectie er extra aandacht aan met de campagne Da’s pas veilig. Het eerste thema is veilig werken met rolsteigers. Als de inspecteurs niet kunnen achterhalen van wie de steiger is, dan bevestigen ze er een rood of groen label aan.

Ongevallen met rolsteigers gebeuren vaak doordat de handleiding van de rolsteiger niet wordt gevolgd, het materiaal verkeerd wordt gebruikt en/of juiste veiligheidsmaatregelen ontbreken. Zo komt het voor dat de rolsteiger instabiel staat en omvalt. Daarnaast vallen mensen van rolsteigers omdat de leuningen ontbreken of omdat ze hun evenwicht verliezen terwijl ze aan de buitenkant omhoog klimmen. Er gebeuren ook ongevallen waarbij omstanders worden geraakt door voorwerpen die van een rolsteiger vallen.

De Arbeidsinspectie handhaaft bij (val)gevaar. Inspecteurs leggen de werkzaamheden stil als er ernstig gevaar dreigt door bijvoorbeeld het ontbreken van leuningen. Er volgt onherroepelijk een boete als dit gevaar dreigt en er medewerkers aan het werk zijn. Ook kan de inspectie het werk stilleggen.

Groene en rode labels

Nieuw bij deze campagne zijn het gebruik van labels als inspecteurs niet kunnen achterhalen van wie de steiger is. Het rode label betekent dat de rolsteiger onveilig is opgebouwd en is bedoeld als waarschuwing voor de gebruiker. Ook staat erbij welke gebreken er zijn geconstateerd, zoals gebrekkige verankering of een te zware belasting op de rolsteiger.

Op het label staat een QR-code die leidt naar de website van de Arbeidsinspectie met meer informatie over het veilig opbouwen en gebruiken van een rolsteiger. Het groene label is om aan te geven dat de rolsteiger veilig is opgebouwd en is bedoeld als compliment.

A-blad van Volandis

Het A-blad rolsteigers van Volandis bevat duidelijke informatie. Als je volgens dit A-blad werkt, dan voldoe je aan de wettelijke eisen voor veilig werken met de rolsteiger. Je mag de rolsteiger ook op een andere manier opbouwen, maar dan moet je wel kunnen aantonen dat de eigen methode minimaal dezelfde bescherming biedt. Zie ook de themapagina van de Arbeidsinspectie.

Extra tip: instructie van je medewerkers

Zorg ook dat je medewerkers een goede instructie hebben gevolgd hoe ze een rolsteiger moeten op bouwen. Je kan dit met jouw leverancier van rolsteigers bespreken, of via een (intern) opleidingscentrum regelen. 

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 28 april 2025
Nieuwe update handhaving Arbeidsinspectie straatwerk

Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.

Donderdag 17 april 2025
Tom Waes in gesprek met wegwerkers

Niet alle automobilisten zijn zich bij wegwerkzaamheden bewust van de risico’s van hun rijgedrag voor zichzelf en de wegwerkers. Tijdens de jaarlijkse Bewust Veilig-dag op 26 maart werd op meer dan 1000 locaties extra stilgestaan bij veiligheidsbewustzijn. Bij Verdegro, leverancier van botsabsorbeerders, verlichtings- en verkeersveiligheidssystemen gingen wegwerkers, in een PBM-vrije zone, in gesprek met de Vlaamse acteur en programmamaker Tom Waes. Hij raakte gewond op de Antwerpse ring toen hij inreed op een botsabsorbeerder.

Maandag 14 april 2025
Bouw- en uitzendbranche verbeteren samen de veiligheid in de sector

Brancheorganisaties in de bouw en de uitzendsector werken samen aan oplossingsrichtingen om werken met en door ingehuurd personeel veiliger te maken. Denk aan het vergroten van kennis en kunde van uitzendkrachten en het versterken van de rol van de uitvoerder. De gewenste interventies worden de komende maanden in de praktijk getoetst.