Cao vlakglas algemeen verbindend verklaard
Maandag 15 juli 2024
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de CAO Vlakglas algemeen verbindend verklaard. Een salarisverhoging en een vierdaagse werkweek zijn de belangrijkste punten uit deze CAO voor de groothandel in vlakglas, het glasbewerkings- en het glazeniersbedrijf.
De CAO Vlakglas omvat een salarisverhoging van 6,5 procent per 1 januari 2024. Ook maakt de CAO een vierdaagse werkweek mogelijk (80% werken, 90% salaris en 100% pensioenopbouw). Die mogelijkheid is er voor medewerkers van 61 jaar en ouder die minimaal tien jaar in de glasbranche werkzaam zijn geweest. Ga voor de volledige tekst naar de publicatie in de Staatscourant. Samengevat vind je de hoofdpunten hier.
CAO voor wie?
De werkingssfeer van de CAO Vlakglas is soms lastig uit te leggen. Het ministerie verwoordt het aldus. ‘De CAO geldt voor iedere natuurlijke of rechtspersoon die in een onderneming of een afdeling daarvan zich uitsluitend of in hoofdzaak bezig houdt met:
De CAO geldt ook voor bedrijven die lid zijn van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS en die vallen onder de werkingssfeer van de CAO voor het schilders- afwerkings- en glaszettersbedrijf in Nederland (SAG-CAO), maar die dispensatie hebben van deze SAG-CAO.’
Vierdaagse werkweek
Artikel 20A van de CAO Vlakglas legt de vierdaagse werkweek uit.
- De werknemer die vijf dagen (voltijd) werkt en minimaal 10 jaar in de vlakglasbranche heeft gewerkt en maximaal 6 jaar voor zijn AOW-gerechtigde leeftijd is, kan gebruik maken van deze regeling om vier dagen te gaan werken tegen 90% van zijn salaris. Dit om de werknemer te ontzien in aanloop naar zijn AOW-gerechtigde leeftijd.
- Bij deelname aan de regeling bouwt de werknemer 100% pensioen op.
- Voordat de werknemer de keuze maakt om deel te nemen, kan de werknemer een gesprek bij de werkgever aanvragen. De werknemer die vervolgens van plan is deel te nemen aan de regeling vraagt dat voor 1 november voorafgaande aan het kalenderjaar waarin zijn deelname start bij de werkgever aan. Daarmee kan de werkgever tijdig met de werknemer bekijken hoe invulling gegeven wordt aan de regeling. Als de werknemer in 2024 wil gaan deelnemen, maakt hij dat zo spoedig mogelijk kenbaar bij de werkgever.
- De basisuitvoering van de regeling is als volgt:
Artikel 20A treedt in werking per 1 juli 2024.
Gerelateerd nieuws
Vlakglas Recycling Nederland is voornemens om de inning van de recyclingbijdrage voor vlakglas voortaan per kilo isolatieglas te doen. Tot op heden is dat per vierkante meter. Het tarief wordt 0,0175 euro per kilo en dat komt overeen met de huidige 0,40 euro per vierkante meter. Als de minister akkoord is, gaat de wijziging per 1 januari 2026 in.
25 jaar geleden nam de glasbranche het initiatief om VRN op te richten. Hiermee waren wij de eerste producenten en leveranciers van een bouwmateriaal die formeel Producentenverantwoordelijkheid instelden. Dankzij de inzet van de inzamelpunten van vlakglas, is sinds de oprichting van VRN al meer dan 1.680.000 ton vlakglasafval ingezameld en gerecycled.
Bij de aanvraag van de ISDE subsidie is het van belang dat bij de inschrijving in de Kamer van Koophandel, de juiste SBI code is ingevuld. RVO controleert bij de aanvraag van de subsidie of het bedrijf wat de isolerende maatregel heeft aangebracht, zoals isolatieglas, in de sectie bouwnijverheid valt. Dit betreft de SBI codes die beginnen met 41, 42 of 43. Veel van onze leden hebben als hoofdactiviteit de groothandel in vlakglas en plaatsen daarnaast glas. De bijbehorende SBI code zit niet in deze categorie.