1. Home
  2. Nieuws
  3. Consultatie beleidsregel zorgvuldig opdrachtgeverschap wibon

Consultatie Beleidsregel zorgvuldig opdrachtgeverschap (Wibon)

Maandag 16 december 2024

Een concretere uitleg van zorgvuldig opdrachtgeverschap is belangrijk om graafschades en potentieel gevaarlijke incidenten te voorkomen. Het voorstel bevat een nadere invulling van de artikel, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet van zorgvuldig opdrachtgeverschap informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken. Met de voorgestelde maatregelen wordt een zo goed mogelijke aansluiting gecreëerd met de sectornorm (CROW 500), maar bieden ze de toezichthouder ook de nodige basis om beter toezicht uit te kunnen voeren op goed opdrachtgeverschap.

Het uitgangspunt van de Wet informatie-uitwisseling boven- en ondergrondse netten en netwerken (Wibon) is dat er sprake is van een gedeelde verantwoordelijkheid van de partijen die onder de wet vallen. Opdrachtgevers dienen te waarborgen dat de graafwerkzaamheden veilig en zorgvuldig door de grondroerder kunnen worden uitgevoerd. De beleidsevaluatie van de Wibon, benoemd echter dat er onvoldoende invulling wordt gegeven aan de uitvoering van zorgvuldig opdrachtgeverschap. Daarnaast kan de toezichthouder (RDI) in praktijk niet of nauwelijks handhaven op basis van het ruime begrip; zorgvuldig opdrachtgeverschap. De casuïstiek vraagt om maatregelen op korte termijn.

Betrokkenheid Bouwend Nederland

Goed opdrachtgeverschap is voor grondroerders, uitvoerenden, in het licht van de Wibon van belang voor alle werkzaamheden waarbij kabels en leidingen zijn betrokken. Het is van belang bij het vooromen van graafschades aan ondergrondse netten, persoonlijk letsel alsmede economische schade. Bouwend Nederland is één van de deelnemers in het kabel en leiding overleg (KLO) en heeft vanuit de sectie grondroerders input geleverd aan de beleidsevaluatie. De voorliggende Beleidsregel zorgvuldig opdrachtgeverschap is in lijn met de input die we aan ministerie Economische Zaken (EZ) hebben meegegeven.

Consultatie

De consultatieperiode loopt van vrijdag 13 december 202 tot 27 januari 2025. Tijdens de consultatie periode heeft iedereen de mogelijkheid om te reageren. Natuurlijk zal er vanuit Bouwend Nederland een reactie worden gegeven. De Beleidsregel zorgvuldig opdrachtgeverschap en de mogelijkheid tot het indienen van een reactie vind je hier. Bij vragen of de wens om te sparren over de beleidsevaluatie Wibon neem contact op met Yvonne de Rijck.

 

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 12 mei 2025
Het Skills Paspoort helpt (nieuw) personeel sneller en beter in te zetten

De schaarste aan (technisch) personeel zal de komende tijd alleen maar toenemen. Om ons personeel niet te verliezen aan andere sectoren, zijn we als ondergrondse infra continu bezig processen te verbeteren om (nieuw) personeel sneller en beter in te kunnen zetten binnen onze branche. Eén van die processen is het inzetten van een Skills Paspoort.

Donderdag 1 mei 2025
Laat je onder druk niet verleiden tot onbevoegde handelingen

In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.

Maandag 28 april 2025
Nieuwe update handhaving Arbeidsinspectie straatwerk

Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.