Belastingdienst gaat handhaven op inzet van schijnzelfstandigen
Woensdag 11 september 2024
De Belastingdienst gaat per 1 januari 2025 weer controleren op de juiste inzet van zzp'ers en handhaven op schijnzelfstandigheid. Het kabinet heeft aangekondigd dat de handhaving per die datum start, zonder uitstel. Bouw- en infrabedrijven die niet volgens de wet- en regelgeving werken met zzp'ers lopen hierdoor het risico op een boete en naheffing. Wel zal de Belastingdienst het eerste jaar terughoudend zijn met het opleggen van boetes als bedrijven laten zien dat ze serieus werken aan het beter naleven van regels.
Handhaving per 1-1-2025
Vanaf 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst volledig op de juiste inzet van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), zoals blijkt uit een recent verschenen Kamerbrief. Bouw- en infrabedrijven die niet volgens de wet- en regelgeving werken met zzp’ers, riskeren naheffingen en boetes. Deze bedragen kunnen flink oplopen.
De controles zullen plaatsvinden op basis van een steekproef en niet uitsluitend risicogericht aan de onderkant van de arbeidsmarkt (bijvoorbeeld bij een lager tarief dan €33 per uur). Nageheven kan worden met terugwerkende kracht tot uiterlijk 1-1-2025 en niet verder terug. Er wordt dus niet nageheven over eerdere periodes, behalve bij kwaadwillendheid of als er eerder al aanwijzingen aan het bedrijf zijn gegeven.
Geen boetes in het eerste jaar
In 2025 zal de Belastingdienst terughoudend zijn met het opleggen van boetes. Als bedrijven "aantoonbaar kunnen laten zien dat ze werken aan het verkleinen van schijnzelfstandigheid", komt de vergrijpboete van 25% of 50% te vervallen. Wij roepen onze lidbedrijven op om in actie te komen! Naheffingen zullen wel opgelegd worden bij de onjuiste inzet van zzp’ers en ook verzuimboetes voor te late betalingen blijven gelden.
Wat doen wij?
Wij voeren overleg met de Belastingdienst en de betrokken ministeries over het handhavingsbeleid. Onze klankbordgroep met leden is nauw betrokken bij deze ontwikkelingen. Daarnaast bieden we onze leden advies, voorlichting, trainingen en andere hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op www.bouwendnederland.nl/zzp.
Gerelateerd nieuws
De Nederlandse vereniging voor Sleufloze Technieken en Toepassingen (NSTT) heeft een nieuwe module toegevoegd aan het digitale Handboek Sleufloze Technieken: ‘Geotechniek bij sleufloze aanleg van kabels en leidingen’. Deze module is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over geotechnisch onderzoek: welke vormen er zijn, wat het doel is en hoe het wordt uitgevoerd. De module behandelt de belangrijkste aspecten van geotechniek bij de sleufloze aanleg van horizontale kabels en leidingen. Dit type onderzoek vormt vaak een essentieel onderdeel van de ontwerpfase en levert cruciale informatie voor het plannen van boringen of persingen. Daarmee is het een waardevol kennisdocument voor ontwerpers en opdrachtgevers.
De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Er wordt nog te vaak handmatig bestraat, waar machinaal of mechanisch mogelijk was. We organiseerden samen met Straatwerk Nederland en MKB Infra twee bijeenkomsten om inbreng op te halen voor onze vervolgstappen.