Belastingdienst gaat handhaven op inzet van schijnzelfstandigen
Woensdag 11 september 2024
De Belastingdienst gaat per 1 januari 2025 weer controleren op de juiste inzet van zzp'ers en handhaven op schijnzelfstandigheid. Het kabinet heeft aangekondigd dat de handhaving per die datum start, zonder uitstel. Bouw- en infrabedrijven die niet volgens de wet- en regelgeving werken met zzp'ers lopen hierdoor het risico op een boete en naheffing. Wel zal de Belastingdienst het eerste jaar terughoudend zijn met het opleggen van boetes als bedrijven laten zien dat ze serieus werken aan het beter naleven van regels.
Handhaving per 1-1-2025
Vanaf 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst volledig op de juiste inzet van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), zoals blijkt uit een recent verschenen Kamerbrief. Bouw- en infrabedrijven die niet volgens de wet- en regelgeving werken met zzp’ers, riskeren naheffingen en boetes. Deze bedragen kunnen flink oplopen.
De controles zullen plaatsvinden op basis van een steekproef en niet uitsluitend risicogericht aan de onderkant van de arbeidsmarkt (bijvoorbeeld bij een lager tarief dan €33 per uur). Nageheven kan worden met terugwerkende kracht tot uiterlijk 1-1-2025 en niet verder terug. Er wordt dus niet nageheven over eerdere periodes, behalve bij kwaadwillendheid of als er eerder al aanwijzingen aan het bedrijf zijn gegeven.
Geen boetes in het eerste jaar
In 2025 zal de Belastingdienst terughoudend zijn met het opleggen van boetes. Als bedrijven "aantoonbaar kunnen laten zien dat ze werken aan het verkleinen van schijnzelfstandigheid", komt de vergrijpboete van 25% of 50% te vervallen. Wij roepen onze lidbedrijven op om in actie te komen! Naheffingen zullen wel opgelegd worden bij de onjuiste inzet van zzp’ers en ook verzuimboetes voor te late betalingen blijven gelden.
Wat doen wij?
Wij voeren overleg met de Belastingdienst en de betrokken ministeries over het handhavingsbeleid. Onze klankbordgroep met leden is nauw betrokken bij deze ontwikkelingen. Daarnaast bieden we onze leden advies, voorlichting, trainingen en andere hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op www.bouwendnederland.nl/zzp.
Gerelateerd nieuws
Wegwerkzaamheden, open sleuven en afgesloten wegen zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Maar hoe zorg je dat je de werkplek zo veilig mogelijk houdt voor de omwonenden, je collega's en jezelf? En hoe ga je om met omwonenden die hiervan last kunnen hebben, of zelfs agressief worden? Deze video is ontwikkeld om het belang van een veilige werkplek te benadrukken. Dit gebeurt niet alleen door de juiste afzettingen te plaatsen, maar ook door een goede omgang met irritatie.
Op 12 juni 2025 legt Harold Lever het voorzitterschap van de vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (ONG) van Bouwend Nederland neer. Hij heeft deze functie dan acht jaar (twee termijnen van vier jaar) op zeer verdienstelijke wijze vervuld. Harold was niet herbenoembaar en heeft bovendien de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.
Aannemers en netbeheerders werken intensief samen om het werken aan energienetten veiliger te maken. Voor leerzame incidenten worden adviezen, toolboxen en reflectiekaarten opgesteld. Vier nieuwe reflectiekaarten over de risico’s van elektrisering en vrije gasuitstroom zijn nu gratis te bestellen.