1. Home
  2. Nieuws
  3. De groot vroomshoop stapt in rgs samenwerking met domijn

De Groot Vroomshoop stapt in RGS-samenwerking met Domijn

Dinsdag 30 juli 2024

De Groot Vroomshoop krijgt vaker de vraag om meerjarige onderhoudscontracten na oplevering van nieuwbouw. De invulling van zo’n contract leent zich goed voor resultaatgericht samenwerken. Bedrijfsleider Michiel Brink vertelt hoe ze samen met woningcorporatie Domijn een nieuw samenwerkingscontract opzetten, dat als blauwdruk kan dienen voor toekomstige projecten.

De Groot introduceerde al in 1927 het prefab bouwen in serie. Anno 2024 bouwen ze volledig duurzaam en circulair. Met hun bouwsystemen (de aannemer), prefab houtbouw (toelevering) en gelijmde houtconstructies realiseren ze gebouwen voor wonen, werken, het onderwijs en de zorg. Denk aan de gelijmde houtconstructie van station Ede-Wageningen of de massief houten woonmodules voor de appartementen in de Performance Factory in Enschede. Michiel Brink, bedrijfsleider Bouwsystemen, stapte vier jaar geleden aan boord. In die tijd heeft hij de klantenkring breder zien worden. "Prefab houtbouw is ontzettend duurzaam. Ten eerste omdat hout CO2 opslaat en we voor iedere drie bomen die we kappen, we er vijf terug planten. Ten tweede zijn onze systemen losmaakbaar. We hebben recent een school uit elkaar gehaald. Dat waren 90 vrachtwagens met herbruikbaar materiaal. Zo zorgen we ervoor dat we de aarde en haar grondstoffen niet uitputten."

Kennis vanuit verschillende disciplines

Na oplevering van de 200 appartementen in de Performance Factory, vroeg Domijn aan Brink of zij het meerjarig onderhoud wilden verzorgen. Brink: "We hebben in eerste instantie gezocht naar partijen die dit voor ons konden organiseren, want meerjarig onderhoud is nieuw voor ons. Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat we het zelf wilden doen. Wij kennen ons product immers als geen ander." Volgens Brink is het voor corporaties ingewikkelder geworden om hun meerjarenonderhoudsbegroting te beheersen. "Dat heeft te maken met nieuwe bouwmethodes en (installatie) technieken. Zo zijn de appartementen van massief hout. In het hart van het gebouw is een groene binnentuin gemaakt, en er is groen te vinden aan de gevels. Verder liggen er zonnepanelen op het dak en is het aangesloten op een warmtenet. Kortom, je hebt veel kennis vanuit verschillende disciplines nodig om een goede onderhoudsbegroting op te stellen."

Open gesprek met de opdrachtgever

Resultaatgericht samenwerken betekent het werk anders organiseren. Bij RGS stuurt de opdrachtgever, in dit geval Domijn, op gewenste resultaten of prestaties die mede op advies van het onderhoudsbedrijf zijn afgesproken. De opdrachtnemer, in dit geval De Groot Vroomshoop, adviseert de werkzaamheden en toont periodiek met metingen aan dat de resultaten zijn behaald. De ervaringen die beide partijen hierbij opdoen, komt weer van pas in de volgende onderhoudscyclus. Zo werk je continu aan het verbeteren van de prestaties én de samenwerking. Brink: "Samen met onze vaste leveranciers hebben we alle aspecten van het gebouw goed onder de loep genomen en een voorstel gedaan. Het gesprek hierover met Domijn was heel open, elke discipline kon zijn kennis en adviezen goed inbrengen. We verwachten het contract nog voor de bouwvak te tekenen."

Eerst ervaringen opdoen

Brink geeft aan dat de RGS-methode nog niet volledig is geïmplementeerd. "We zijn nog bezig om keuzes te maken over praktische zaken als de informatie-uitwisseling en het opstellen van werkdocumenten. Ook vraagt deze samenwerkingsvorm andere vaardigheden van onze medewerkers. Zo is bij onderhoud van een bestaand gebouw het contact met de bewoners natuurlijk heel belangrijk. Daarover maken we afspraken met Domijn en de betrokken onderaannemers." Gaat De Groot Vroomshoop meer opdrachtgevers bedienen met meerjarig onderhoud? "We willen eerst ervaringen opdoen met dit contract, al ligt het wel in de lijn der verwachting."

 

Reina Uittenbogaard

Gerelateerd nieuws

Maandag 17 juni 2024
Praktijkverhaal programma De Verbinders

Op de werkvloer had hij al enkele positieve verhalen over De Verbinders gehoord. “Ik hoopte dat het ook ons zou helpen in de samenwerking en die verwachting is meer dan uitgekomen. Onze deelname heeft het project Terra Nigra absoluut goed gedaan”, stelt Stef Voermans, senior adviseur Bouwfysica & Duurzaamheid (en Technisch Manager) bij het Rijksvastgoedbedrijf. Het RVB liet deze klus klaren door BAM Bouw en Techniek en aan deze opdracht werd een meerjarig onderhoudscontract gekoppeld.

Vrijdag 17 mei 2024
Webinar 3 juni: Wat betekent RGS voor je medewerkers

Resultaatgericht Samenwerken heeft vele voordelen, waaronder continuïteit van werk en een hogere huurderstevredenheid. En veelal werken je medewerkers ook met meer plezier. Waar zit hem dat precies in. En wat kan je doen om hen waar nodig te ondersteunen. Daar hoor je meer over in dit webinar. Ook besteden we aandacht aan de rol van de assetmanager in een RGS samenwerking.

Dinsdag 16 april 2024
Hoe bouw je aan een goede samenwerking in de keten?

In de bouw en infra is veel werk te doen, met weinig mensen en dan vergeet je soms goed samen te werken. Daardoor ontstaan er ergernissen, verpest het de werksfeer en zakt de productiviteit. Door goed te communiceren en duidelijk afspraken te maken kan je de samenwerking in de keten optimaliseren. Hoe pas je dat toe in de praktijk?