Toch is de overstap naar volledig emissieloos bouwen nog niet vanzelfsprekend. Grote machines en vrachtwagens zijn niet altijd in schone varianten beschikbaar en als ze dat wel zijn, is de investering hoog. Deze stand van zaken en aanbevelingen om schoon en emissieloos bouwen te versnellen, staan opgeschreven in een rapport dat is opgesteld door APPM, in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie en Energie-Nederland. Bouwend Nederland steunt de aanbevelingen in dit rapport.
Ondersteuning is nodig
Om de transitie te versnellen is ondersteuning noodzakelijk. Denk aan subsidies die de aanschaf van schoon materieel haalbaar maken, zeker voor kleinere bouwbedrijven. Daarnaast is het belangrijk dat opdrachtgevers hun rol pakken. Door bij aanbestedingen expliciet te vragen om emissieloos bouwen en hier ook ruimte voor te bieden in de budgetten, kunnen zij het verschil maken.
Slimmer ontwerpen helpt
Ook in het ontwerp van projecten zijn kansen te benutten. Door vanaf het begin rekening te houden met minder zwaar materieel of prefabricage, kan de uitstoot op de bouwplaats flink omlaag. Emissieloos bouwen begint dus niet pas bij de uitvoering, maar al bij het ontwerp.
Stroom op de bouwplaats
Een belangrijke randvoorwaarde blijft de beschikbaarheid van stroom. Zonder aansluiting op het net kunnen elektrische machines niet draaien. Het is daarom cruciaal dat er tijdig goede netaansluitingen worden geregeld. Waar dat niet lukt, zijn alternatieven nodig, zoals batterijen of schone aggregaten.
Bouwsector is er klaar voor
De sector staat klaar om op te schalen. Bouwers tonen dagelijks aan dat het kán. Maar om emissieloos bouwen de norm te maken, is samenwerking nodig. Tussen overheid, opdrachtgevers, netbeheerders en bouwbedrijven. We roepen opdrachtgevers op om het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) te ondertekenen. Alleen samen kunnen we echt tempo maken.
Gerelateerd nieuws
Steeds meer woningcorporaties en bouwbedrijven kiezen voor gestandaardiseerde renovatieprocessen en oplossingen die zorgen voor snelheid, voorspelbaarheid en schaalvoordeel. De praktijkverhalen lees je in onze nieuwe publicatie Een overzicht van renovatietreintjes in de corporatiesector. De publicatie is op 26 juni gepresenteerd aan de Contactgroep Vastgoedonderhoud en werd enthousiast ontvangen.
De bouwsector staat midden in een uitdagende transitie naar emissieloos bouwen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) kunnen bedrijven in de bouwsector subsidie aanvragen voor de aanschaf of ombouw van emissieloos bouwmaterieel, zoals elektrische graafmachines of mobiele hijskranen. Met maximaal €1.000.000 subsidie per onderneming per jaar is de SSEB een aantrekkelijke regeling voor duurzame investeringen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 oktober 2025 maar hierbij geldt: op is op. Gezien de populariteit van de regeling adviseren we je om snel in actie te komen.
Nederland heeft afgesproken in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat kan alleen als verduurzaming van gebouwen, infrastructuur en het energiesysteem sneller van de grond komt. Samen met overheden, netbeheerders, woningcorporaties en marktpartijen werken wij daar elke dag aan. Door de vraag naar energie in de gebouwde omgeving te verlagen wordt er minder CO2 uitgestoten, zijn er minder fossiele brandstoffen nodig en verlichten we de druk op het volle stroomnet. Minder energie nodig hebben verlaagt bovendien de energiekosten voor huishoudens en bedrijven. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer hierover en dit was onze inzet.