1. Home
  2. Nieuws
  3. Onze inzet bij het debat over energiebesparing en een betaalbare energierekening voor huishoudens

Onze inzet bij het debat over energiebesparing en een betaalbare energierekening

Vrijdag 4 juli 2025

Nederland heeft afgesproken in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat kan alleen als verduurzaming van gebouwen, infrastructuur en het energiesysteem sneller van de grond komt. Samen met overheden, netbeheerders, woningcorporaties en marktpartijen werken wij daar elke dag aan. Door de vraag naar energie in de gebouwde omgeving te verlagen wordt er minder CO2 uitgestoten, zijn er minder fossiele brandstoffen nodig en verlichten we de druk op het volle stroomnet. Minder energie nodig hebben verlaagt bovendien de energiekosten voor huishoudens en bedrijven. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer hierover en dit was onze inzet.

Om deze energiebesparing te bereiken, is duidelijk overheidsbeleid nodig. We merken dat gebrek aan helderheid en langdurige onzekerheid consumenten terughoudend maakt. Mensen twijfelen of het wel het juiste moment is om te investeren in verduurzaming van hun woning. Daardoor vallen opdrachten weg, met grote gevolgen voor het mkb in de bouw: bedrijven zien hun orderportefeuilles slinken en dreigen vakbekwaam personeel kwijt te raken. Dat is zonde, want de technische capaciteit om te verduurzamen is er wél.

Wat nodig is, is een overheid die met meerjarige zekerheid komt over subsidieregelingen. Denk aan stabiele budgetten voor onder andere warmtepompen, isolatiemaatregelen en zonneboilers. Alleen dan kan de markt zich duurzaam ontwikkelen, en kunnen bouwbedrijven plannen maken en investeren in personeel en middelen. 

Subsidies

Subsidies moeten terechtkomen waar ze het meeste verschil maken
Op dit moment profiteren vooral hogere inkomens van bestaande subsidieregelingen, zoals de ISDE, maar juist lagere inkomens en bewoners van moeilijk te verduurzamen woningen hebben de steun het hardst nodig. Door subsidies slimmer in te zetten via wijkgerichte aanpakken en VvE-ontzorging kunnen we daar verbetering in brengen. Gemeenten spelen hierin een belangrijke rol. Door hun lokale kennis te koppelen aan landelijke middelen kunnen we de uitvoering versnellen en eerlijker maken.

Versnelde aanpak nodig voor maatschappelijk vastgoed

Niet alleen woningen, ook scholen en andere publieke gebouwen lopen achter in verduurzaming. Een derde van de scholen in Nederland heeft nog altijd energielabel G. Deze gebouwen kampen vaak met gebrekkige ventilatie, tocht en zelfs schimmelvorming. Dat is slecht voor het leerklimaat én leidt tot hoge energiekosten. Wij pleiten daarom voor een landelijke aanpak die versnelling brengt in het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Instrumenten zoals het Waarborgfonds Maatschappelijk Vastgoed moeten breder en sneller worden ingezet. Daarmee realiseren we niet alleen energiebesparing, maar ook maatschappelijke meerwaarde.

Betere ondersteuning bedrijven 

We zien dat de vraag naar energiebesparende maatregelen afneemt, terwijl er voldoende capaciteit is in de markt om uit te voeren. Het is belangrijk dat het Rijk weer gaat inzetten op landelijke publiekscampagnes, zodat bewoners en vastgoedeigenaren worden geactiveerd om te verduurzamen. De energiebesparingsplicht moet gepaard gaan met meer en gerichte ondersteuning aan bedrijven. 

Samen werken aan tempo en vertrouwen

De bouwsector is klaar om te versnellen. De kennis, ervaring en mensen zijn er. Maar dan moeten de randvoorwaarden wel op orde zijn. Dat betekent stabiel beleid, voldoende financiële middelen en slimme inzet van bestaande instrumenten. Alleen zo zorgen we ervoor dat verduurzaming geen papieren ambitie blijft, maar werkelijkheid wordt: in elke straat, elke school en elk bedrijfspand.

Puck Sanders
Belangenbehartiger duurzaamheid

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 4 juli 2025
Verduurzaam je materieel met SSEB-subsidie

De bouwsector staat midden in een uitdagende transitie naar emissieloos bouwen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) kunnen bedrijven in de bouwsector subsidie aanvragen voor de aanschaf of ombouw van emissieloos bouwmaterieel, zoals elektrische graafmachines of mobiele hijskranen. Met maximaal €1.000.000 subsidie per onderneming per jaar is de SSEB een aantrekkelijke regeling voor duurzame investeringen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 oktober 2025 maar hierbij geldt: op is op. Gezien de populariteit van de regeling adviseren we je om snel in actie te komen.

Vrijdag 4 juli 2025
'Vanaf de oprichting geïnvesteerd in emissieloos materieel'

Verdee Infra investeert sinds 2019 in emissieloos materieel. Daarmee zijn ze een interessante speler voor onderhoudsprojecten in gemeenten die emissieloos uitvragen. Directeur IJsbrand Bedee: "Opdrachtgevers realiseren zich niet altijd hoe groot de investeringen zijn, en wat de bijkomende kosten of uitdagingen zijn."

Maandag 30 juni 2025
Steeds meer Utrechtse regiogemeenten stimuleren emissieloos bouwen

Dit voorjaar ondertekenden de gemeenten De Bilt, De Ronde Venen, Bunnik, Montfoort, Oudewater, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Woerden het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Hiermee is het aantal overheden in de provincie dat uitstootvrij bouwen stimuleert, meer dan verdubbeld.