'Vanaf de oprichting geïnvesteerd in emissieloos materieel'
Vrijdag 4 juli 2025
Verdee Infra investeert sinds 2019 in emissieloos materieel. Daarmee zijn ze een interessante speler voor onderhoudsprojecten in gemeenten die emissieloos uitvragen. Directeur IJsbrand Bedee: "Opdrachtgevers realiseren zich niet altijd hoe groot de investeringen zijn, en wat de bijkomende kosten of uitdagingen zijn."
Ongeveer zes jaar geleden besloten IJsbrand Bedee en Ruud Verachtert samen Verdee Infra te beginnen. Ze voeren meerjarige onderhoudscontracten en binnenstedelijke projecten uit voor onder andere Den Haag, Rotterdam en Gooise Meren. Dat doen ze met bijna tweehonderd medewerkers, het bedrijf is dus hard gegroeid. Bedee: "We besteden veel aandacht aan het opleiden van goede vakmensen. Zo begeleiden we vele leerlingen die via SPG één dag per week naar school gaan. Het is mooi om te zien hoe ze zich ontwikkelen." Hoe Verdee ervoor zorgt dat mensen ook blijven: "Bij ons zijn de lijnen kort. Je mag mij altijd bellen als je een vraag hebt of als er iets niet lekker loopt. Ook denken we mee als iemand privé wat ondersteuning nodig heeft. In de rayons werken we met vaste teams, dat schept een band. Eens per twee weken komen we allemaal samen voor de uitvoerdersvergadering en een borrel. Verder organiseren we regelmatig een personeelsfeest. Op die momenten presenteren we meestal ook onze nieuwe technieken of nieuw materieel."
Van trilplaten tot rupskranen
Dat materieel is voor een groot deel elektrisch, vertelt Bedee. "Vanaf de oprichting van ons bedrijf hebben we geinvesteerd in emissieloos werken. Dat deden we allereerst om een aanbesteding van de gemeente Rotterdam te winnen. Inmiddels is ongeveer 60% van ons materieel emissieloos. We hebben knijpervrachtauto's, containerwagen, roadprinter, shovels, stenenstapelaar, diverse kranen, elektrische bussen, trilplaten, bandenzagen en natuurlijk al het handgereedschap. Dat levert ons mooie opdrachten op, zoals het onderhoudscontract voor de binnenstad van Rotterdam. Ook weten collega-aannemers ons te vinden, zoals bij de renovatie van het Binnenhof." Bedee herinnert zich nog goed de vele softwarestoringen in het begin. De medewerkers die midden op de weg stilstonden, de laadpaal niet op tijd bereikt. "Werken met emissieloos groot materieel was wennen. We weten nu dat we onze elektrische vrachtwagens in de stad moeten houden, over de snelweg rijden beperkt de inzetbaarheid. Datzelfde geldt voor het bedienen van een elektrische kraan of shovel, je moet niet 'op vol vermogen' werken. Dan kun je geen hele dag doorwerken zonder tussendoor te laden."
Laden blijft een uitdaging
Het laden is een uitdaging. "Laden op de zaak is veel goedkoper dan op een hub. Dan moet je wel voldoende laadpalen hebben. Op onze locatie in Den Haag hebben we al drie boringen laten uitvoeren voor voldoende capaciteit. Bij onze locatie in Capelle mag dat niet, die ligt aan een dijk. We hebben gekeken naar accupakketten op containers. Dan kom je omgerekend uit op maar liefst twee tot drie euro per kilowattuur." Bedee merkt op dat gemeenten zich vaak niet realiseren hoe groot de investering is en wat de bijkomende kosten of praktische uitdagingen zijn. "We gaan hierover graag in gesprek, al gaat dat binnen bestaande contracten moeizaam. Ik hoor gelukkig van collega-aannemers dat nieuwe contracten beter aansluiten op werken met emissieloos materieel."
Bovendien ziet hij dat kleinere materieel zoals shovels en motorslijpers steeds beter en efficiënter worden. Voorlopig doet Verdee het iets rustiger aan met de investeringen in emissieloos materieel: "We hebben al veel mooie toekomstgerichte stappen gezet. Nu even pas op de plaats totdat de investeringen zich ook echt terugverdienen."
Gerelateerd nieuws
De bouwsector staat midden in een uitdagende transitie naar emissieloos bouwen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) kunnen bedrijven in de bouwsector subsidie aanvragen voor de aanschaf of ombouw van emissieloos bouwmaterieel, zoals elektrische graafmachines of mobiele hijskranen. Met maximaal €1.000.000 subsidie per onderneming per jaar is de SSEB een aantrekkelijke regeling voor duurzame investeringen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 oktober 2025 maar hierbij geldt: op is op. Gezien de populariteit van de regeling adviseren we je om snel in actie te komen.
Nederland heeft afgesproken in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat kan alleen als verduurzaming van gebouwen, infrastructuur en het energiesysteem sneller van de grond komt. Samen met overheden, netbeheerders, woningcorporaties en marktpartijen werken wij daar elke dag aan. Door de vraag naar energie in de gebouwde omgeving te verlagen wordt er minder CO2 uitgestoten, zijn er minder fossiele brandstoffen nodig en verlichten we de druk op het volle stroomnet. Minder energie nodig hebben verlaagt bovendien de energiekosten voor huishoudens en bedrijven. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer hierover en dit was onze inzet.
Dit voorjaar ondertekenden de gemeenten De Bilt, De Ronde Venen, Bunnik, Montfoort, Oudewater, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Woerden het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Hiermee is het aantal overheden in de provincie dat uitstootvrij bouwen stimuleert, meer dan verdubbeld.