1. Home
  2. Nieuws
  3. Energieopslag noodzakelijk voor flexibel en betrouwbaar energiesysteem

Energieopslag noodzakelijk voor flexibel én betrouwbaar energiesysteem

Vrijdag 28 juni 2024

Door de energietransitie verandert het energiesysteem, en is er veel vraag naar kennis en inzicht over hoe het energiesysteem werkt. Energieopslag is het ‘bewaren’ van energie zodat mensen en bedrijven het op een later moment kunnen gebruiken. Dit kan op verschillende wijzen. Door de flexibiliteit speelt energieopslag een steeds grotere rol in het energiesysteem. Het Platform Zó werkt energie in Nederland publiceert daarom de Informatiekaart Energieopslag.

Informatiekaart Energieopslag

Onze elektriciteitsvoorziening verduurzaamt. Deze hernieuwbare elektriciteit komt voornamelijk van zon- en windparken. Daardoor bepaalt het weer steeds vaker of er veel of weinig elektriciteit is. Het energiesysteem is daar van oudsher niet op ingericht. Opslag van energie is nodig om te zorgen dat het systeem betrouwbaar blijft.

De Informatiekaart Energieopslag geeft weer hoe energieopslag in ons huidige en toekomstige energiesysteem werkt. Elektriciteit kan namelijk worden opgeslagen in batterijen, maar bijvoorbeeld ook omgezet worden in waterstof. Zo wordt het energiesysteem door meer opslag betrouwbaarder en flexibeler.

De kaart is gemaakt met ongeveer 30 experts op het gebied van energieopslag. Zij brachten in kaart hoe energieopslag werkt in het systeem, en welke voor- en nadelen er kleven aan de inzet van energieopslag op het gebied van energie, economie, politiek en veiligheid en leefomgeving.

Platform Zó werkt energie in Nederland

Zó werkt energie in Nederland is een samenwerking van partijen uit het Nederlandse energiesysteem die gedreven worden door een gedeelde missie: inzicht geven in de werking van ons energiesysteem en zo het voeden van de geïnformeerde dialoog.

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 24 oktober 2024
Klimaat- en Energieverkenning 2024: onze reactie op dit rapport

Uit de Klimaat- en Energieverkenning 2024 blijkt dat de klimaatdoelen nog niet binnen bereik zijn. Het PBL concludeert dat er minder dan 5% kans is dat we het wettelijke klimaatdoel 55% minder CO2-uitstoot in 2030 gaan halen. Daarvoor is gekeken naar 'hard' beleid dat daadwerkelijk door te rekenen is. Extra maatregelen lijken onvermijdelijk. We onderschrijven de klimaatdoelen en roepen de overheid op te komen met concreet en voorspelbaar beleid om zo de huidige knelpunten in samenwerking met de bouw- en infrasector snel op te kunnen lossen. De uitvoering moet daarbij centraal staan.

Woensdag 23 oktober 2024
Samen Beter Aansluiten: Terugblik op de bijeenkomst in Heerenveen

Op 15 oktober kwamen bouwers, netbeheerders en combi-organisaties uit Friesland en Flevoland samen in Heerenveen voor de bijeenkomst "Samen beter aansluiten’’. Want soepeler aangesloten worden willen we allemaal. Toch lukt dat nog niet altijd. Vandaar dat de stichting MijnAansluiting, Combi SION en Bouwend Nederland de handen nogmaals de handen ineen hebben geslagen om een ketenbrede bijeenkomst te organiseren. De bijeenkomst volgt de eerdere bijeenkomst in maart op, waarbij we een soortgelijke bijeenkomst organiseerden Groningen, Drenthe en Overijssel.

Woensdag 16 oktober 2024
Topsector Logistiek publiceert gratis tool Emissievoorspeller

De Emissievoorspeller is een gratis online tool om de emissies, stikstofdepositie en stikstofruimte te berekenen bij een bouwproject. De tool sluit aan bij de ontwerpfase van een bouwproces, waarbij je de verwachte emissies snel en gemakkelijk kan toevoegen aan de bestaande planning of kostenraming. Vervolgens krijg je, door een koppeling met AERIUS, direct inzicht in de stikstofdepositie en -ruimte van het project.