Logo Bouwend Nederland

Evenement circulaire verpakkingen en afvalreductie

Dinsdag 8 augustus 2023

Hibin organiseert op 13 september 2023 samen met Circular Plastics Alliance, partners (Heijmans, HSB en De Nijs) en Xella Nederland een inspirerende en interactieve middag rondom afvalreductie en circulaire verpakkingen. Deze middag vindt plaats bij Xella Nederland in Vuren en begint om 12 uur met een bijzondere palingrokerij. Deelname is gratis.

Afvalretour

Afvalvrije bouwplaatsen zijn de toekomst. Wet- en regelgeving stimuleert de bouwsector afval te reduceren en verpakkingen alleen toe te passen wanneer strikt noodzakelijk. Retourname van eigen afval en verpakkingen is een must. Op 13 september wordt het initiatief van Circular Plastics Alliance uit de doeken gedaan. Niet alleen de introductie van het kunststof palletretoursysteem, maar ook de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ladingdragers en verpakkingsfolies worden besproken en daaromtrent de rol van de handel en fabrikant.

We zoomen in op de retourlogistiek van de circulaire kunststof pallet van Xella. We leren welke stappen Xella Nederland heeft doorlopen om tot deze nieuwe kunststof ladingdrager te komen.

Kortom een inspirerend programma waar fabrikant, groothandel, bouwer én installateur wat van kan opsteken. 

Programma

  • 12:00 – 13:00             --- Inloop met een broodje paling ---
  • 13:00 – 13.15             Welkom door Ralph Jorissen – CEO Noordwest Europa Xella
  • 13:15 – 13:45             Spreker Mona Keijzer –  oud-staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat en Raad van Commissarissen van HSB bouw
  • 13:45 – 14:15             Spreker Martje Fraaije – Programmamanager 'Rabo Circulair Ondernemen Challenge'
  • 14:15 – 14:30             --- Koffiebreak ---
  • 14:30 – 15:00             Henk Kras (Founder en Director) van Circular Plastics Alliance en Jeroen van Heerwaarden (directeur Commercie) van Xella Nederland
  • 15:00 - 16:00              Paneldiscussie met De Nijs, HSB, Heijmans en Xella
  • 16:00 - 17:00             --- Netwerkborrel ---


Interesse? Meld je dan snel aan

Helen Visser
beleidsadviseur duurzaamheid

Gerelateerd nieuws

Maandag 27 mei 2024
Emission-0 telt al ruim 400 emissievrije materieelstukken

Hoe mooi zou het zijn als we elektrisch materieel gaan delen zodat emissievrij werken voor iedereen betaalbaar is, dacht innovatiemanager Anne Koudstaal van Dura Vermeer. Inmiddels is deelplatform Emission-0 een feit. Hier kan je emissieloos bouw-, transportmaterieel en laadvoorzieningen uit heel Nederland huren en boeken. Met partners als Betuwewind, Ploegam en Van Oord is Dura Vermeer óók bezig om een landelijk dekkend netwerk van laadpleinen voor de bouw uit te rollen.

Vrijdag 24 mei 2024
Warmtemanifest: maak warmtenetten weer HOT

In de toekomst zal ongeveer een kwart tot dertig procent van de warmtevraag met duurzame collectieve warmtenetten worden ingevuld. Deze uitdagende stip aan de horizon kunnen we alléén bereiken, wanneer we constructief samenwerken aan dit gemeenschappelijke doel. Dat is de kernboodschap van het Warmtemanifest, dat gisteren op het Warmtenetwerk Jaarcongres werd overhandigd aan Caroline Kollau, Directeur Energiemarkt en plaatsvervangend DG Klimaat en Energie bij het ministerie van EZK. In het Warmtemanifest worden tien concrete voorstellen gedaan en een uitnodiging om deze samen met de warmtebedrijven, netbeheerders, de bouwsector en overige sectoren op te pakken.

Maandag 20 mei 2024
“Kom bewoners tegemoet bij aanleg warmtenetten”

Warmtenetten zijn in dichtbebouwde gebieden 30% goedkoper dan individuele warmtepompen als je naar de maatschappelijke kosten kijkt. Bovendien wordt het elektriciteitsnet met een warmtenet significant minder zwaar belast. Alleen komt het financiële voordeel momenteel niet bij huishoudens terecht. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot naar de situatie in Den Haag. NVDE, Stedin, Energiebeheer Nederland en Bouwend Nederland pleiten ervoor dat bewoners meer worden ondersteund.