Gemeente Emmen stelt zich flexibel op bij verzoek emissieloos werken
Maandag 23 september 2024
De Roo Emmen heeft een raamovereenkomst met de gemeente Emmen voor dagelijks onderhoud aan de riolering. Toen hun kleine kraan aan vervanging toe was, ging Erik Wolbers van De Roo in gesprek met Wilco Prigge van de gemeente over de inzet van een elektrische variant. Met succes: de gemeente stelde zich flexibel op en ging akkoord met het hogere uurtarief.
De Roo Wegenbouw-Milieutechniek is een allround grond-, weg- en waterbouwbedrijf. De 35 medewerkers houden zich bezig met uiteenlopende infraprojecten, van het herstellen van huisaansluitingen tot het leggen van een hoofdriool. Voor de gemeente Emmen doen ze het dagelijks onderhoud van de riolering. Daarvoor is een vierjarig raamcontract afgesloten dat loopt tot en met 2026. Binnen het raamcontract gaat het vooral om het verhelpen van storingen, aldus directeur-eigenaar Erik Wolbers. Het vervangen van een riolering, na een levensduur van 60 tot 80 jaar, wordt apart aanbesteed. Dit wordt dan meestal gecombineerd met klimaatadaptieve maatregelen zoals een gescheiden hemelwaterafvoer en de inrichting van groenvoorzieningen, vertelt opzichter Wilco Prigge van de gemeente Emmen.
Beschikbaar en bruikbaar in het dagelijkse werk
De Roo investeert in emissieloos materieel bij vervanging, mits er een geschikt alternatief is. Wolbers: "Geschikt betekent dat het materieel op de markt is en bruikbaar in ons dagelijkse werk. Voor het onderhoudswerk aan rioleringen gaan meestal twee mensen met een kleine kraan en wat gereedschap op pad. Bij onze oriëntatie op een elektrische variant van die kraan, hebben we er vier uitgeprobeerd. Je kijkt naar accucapaciteit, hoe lang kan de kraan draaien voordat je moet opladen, en naar het gewicht van de machine. Als je de kraan op een aanhanger zet, mag het totale gewicht niet boven de 3500 kilo uitkomen met een rijbewijs BE." Klein elektrisch materieel is vooralsnog 1,5 tot 2 keer duurder dan een fossiele variant. Om de business case rond te krijgen, besloot Wolbers in gesprek te gaan met Prigge. Binnen het raamcontract was immers niet voorzien in emissieloos werken.
Tegemoetkoming hoger uurtarief
Prigge begrijpt de vraag van Wolbers: "We zijn bezig om de duurzame ambities uit het collegeakkoord te vertalen naar concrete maatregelen. Op dit moment vragen we bij aanbestedingen nog niet om emissieloos werken. Maar ik snap heel goed dat ondernemers zich hierop voorbereiden én dat ze om een tegemoetkoming van de hogere aanschafkosten vragen. Dus toen Wolbers bij mij aanklopte, heb ik de mogelijkheden serieus onderzocht. Onze conclusie: op jaarbasis zijn de meerkosten van de inzet van een kleine elektrische kraan best te overzien." Wolbers is natuurlijk blij met de flexibiliteit die Emmen toont: "Voor ons is het fijn dat we vervangingsmomenten kunnen benutten in de overgang naar emissieloos werken."
Overwegingen en dilemma's
Inmiddels is 10% van het materieel van De Roo emissieloos. De twee grote kranen en een vrachtwagen worden nog niet vervangen door een elektrische variant. Dat heeft te maken met onzekerheid over de laadinfrastructuur, licht Wolbers toe. "Dit materieel is veel onderweg en ik kan niet goed overzien of we altijd kunnen laden. Een accupakket zou uitkomst kunnen bieden, maar die investering bedraagt dan ook weer 100.000 euro." Ook de nieuwe asfaltmachine wordt een brandstofaangedreven exemplaar. "Het zwaarste type trilplaat is weliswaar in een elektrische variant op de markt, maar dan moet je de accu elk half uur verwisselen. Prigge herkent de overwegingen: "Voor onze doorspuitwagen om een verstopte riolering open te spuiten, zijn wij op zoek naar een elektrische variant, maar daar zitten wat haken en ogen aan."
We staan voor dezelfde opgave
Om meer bedrijfswagens en materieel bij kantoor te kunnen laden, vroeg De Roo een zwaardere aansluiting aan. Wolbers: "Ik hield er rekening mee dat het wel eens lang kon duren, gezien alle nieuwsberichten over netcongestie. Dat viel reuze mee. Binnen twee maanden hadden we een positieve reactie van Enexis. Dat betekent dat we straks vier extra laadpalen bij ons kantoor hebben, in totaal zes." Zijn tip aan andere ondernemers: "Begin klein en houd je investeringen overzichtelijk. Schroom ook niet om het gesprek met je opdrachtgever aan te gaan." Prigge heeft een tip voor andere gemeenten: "We staan met elkaar, opdrachtgevers en aannemers, voor dezelfde verduurzamingsopgave. Dus denk mee. Ook binnen bestaande budgetten is er vaak ruimte voor flexibiliteit."
Gerelateerd nieuws
Gemeenten hebben een regierol in de warmtetransitie. Ze stellen warmtekavels vast en wijzen een overwegend publiek warmtebedrijf aan voor de aanleg van een nieuw warmtenet. Dit warmtebedrijf schakelt de markt in voor de aanleg van een warmtenet. Om tot een goed onderbouwde uitvraag te komen, is het heel waardevol om vóór de aanbesteding met marktpartijen in gesprek te gaan. Een nieuwe handreiking biedt daarvoor duidelijke spelregels en praktische tips, juridisch getoetst en toepasbaar voor alle aanbestedende diensten.
Emissieloos werken krijgt internationaal inmiddels ruim de aandacht, zo bleek tijdens de Bauma in München. Daarbij valt op dat er meer en grotere elektrische machines leverbaar zijn dan tijdens voorgaande edities, en dat er in een veel breder perspectief gekeken wordt naar verduurzamingsopgaven.
De Emissievoorspeller van Topsector Logistiek is flink uitgebreid en verbeterd. Met de nieuwste functionaliteiten krijg je nog beter een betrouwbaar inzicht krijgen in de emissies en stikstofimpact van bouwprojecten. Je hoort er dinsdag 6 mei meer over tijdens een lunch-webinar.