Logo Bouwend Nederland

Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten

Maandag 15 april 2024

Vorig jaar juni trof de boswachter van het Wilhelminabos bij Dronten een ravage aan; 65 van de 67 gedenkplaten waren vernield. Op deze glaspanelen stonden de namen van dierbaren die aan kanker zijn overleden. Eind mei 2024 worden de glazen monumenten kosteloos hersteld door Nissink Business Glass, Steinfort Glas en IJsselglas. We spraken Robert Nissink over deze mooie actie.

Kun je jezelf en jullie organisatie kort voorstellen?

"Wij zijn een glasverwerkend bedrijf met focus op jachtbouw, monumentale beglazingen en hardglazen douchecabines, onze specialisatie is gebogen glas. We werken met ongeveer dertig collega's Europees breed. Het bedrijf is in 2000 ontstaan vanuit mijn hobby, het buigen van glas. We zijn echt een nichespeler. De beglazing van een jacht is telkens weer een hele puzzel, geen lijn is recht. Monumenten kennen hun eigen uitdagingen. Zo was ik pas in Antwerpen voor vier glazen ruitjes in een smeedijzeren deur."

Hoe ontstond het idee om bij te dragen aan het herstel van het KWF-monument?

"Een kennis en zijn vrouw hebben hun zoontje verloren aan deze vreselijke ziekte. Na de vernieling van de monumenten in het Wilhelminabos gaf hij in een LinkedInpost uiting aan zijn pijn. Degenen die de monumenten hebben vernield, hebben heel veel emotionele schade aangericht. Als je bedenkt dat er duizenden namen op de monumenten staan, met voor elke naam laten we zeggen tien relaties… Via deze kennis ben ik in contact gekomen met KWF en heb ik aangeboden om een bijdrage te leveren."

Speelt er ook een persoonlijke motivatie mee?

"Zeker. Mijn schoonzus is ons op 48-jarige leeftijd ontvallen, en een hartsvriend heeft de ziekte gelukkig overwonnen. Kanker is zo alomtegenwoordig dat volgens mij iedereen wel iemand kent die het heeft of heeft gehad, als je het niet zelf bent."

Kun je de werkzaamheden toelichten?

"Voor het vervangen van de glaspanelen is bewerkt materiaal nodig. Dat hebben we met korting bij de smelter AGC Glass gekregen. Wij snijden, slijpen en boren gaten in het glas, waarna de panelen naar collega Steinfort gaan. Zij hadden zich ook al gemeld bij KWF en verzorgen de bedrukking van de namen, het thermische voorspannen, het transport en de aflevering. De montage op locatie gebeurt door IJsselglas (onderdeel van de RoordaGroep), in samenwerking met vrijwilligers. Ook Ronald Roorda verloor een dierbare aan kanker."

Heb je nog een tip voor andere bedrijven die maatschappelijk willen ondernemen?

"Volg je hart en laat je linkerhand niet weten wat de rechter geeft. Volgens mij hebben we allemaal naastenliefde in ons. Een ieder kiest voor zichzelf hoe hij of zij daar invulling aan wil geven."

Cor Wittekoek
Verenigingsmanager vakgroep GLAS
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 14 mei 2024
Vakgroep GLAS stelt glaswand beschikbaar voor evenementen

Hoe val je als glasbedrijf extra op bij jongeren die voor de keuze staan om een vak te kiezen? Niet met een PowerPointpresentatie, maar met iets origineels, actiefs en spannends. We hebben een glaswand die overal kan worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan open dagen van scholen en beurzen. Het is de ultieme test van kracht, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Wie kan het langst blijven hangen en claimt de overwinning?

Vrijdag 15 maart 2024
Circulaire Geveleconomie neemt initiatief tot een gelijk speelveld Product Category Rules voor Levenscyclusanalyses

Maandag 11 maart zijn de VMRG, VKG, NBVT, Bouwend Nederland Vakgroep GLAS en VHS met de Nationale Milieu Database en Nibe het overleg aan gegaan over Product Category Rules (PCR).

Donderdag 14 maart 2024
Onderhandelingsakkoord cao voor de groothandel in vlakglas

De achterban van de vakbonden CNV en FNV hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat wat op 28 februari 2024 is bereikt. Hiermee is de cao voor de groothandel in vlakglas, het glasbewerkings- en het glazeniersbedrijf 2024 definitief.