Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Glasbedrijven herstellen voor kwf kosteloos vernielde gedenkplaten

Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten

Maandag 15 april 2024

Vorig jaar juni trof de boswachter van het Wilhelminabos bij Dronten een ravage aan; 65 van de 67 gedenkplaten waren vernield. Op deze glaspanelen stonden de namen van dierbaren die aan kanker zijn overleden. Eind mei 2024 worden de glazen monumenten kosteloos hersteld door Nissink Business Glass, Steinfort Glas en IJsselglas. We spraken Robert Nissink over deze mooie actie.

Kun je jezelf en jullie organisatie kort voorstellen?

"Wij zijn een glasverwerkend bedrijf met focus op jachtbouw, monumentale beglazingen en hardglazen douchecabines, onze specialisatie is gebogen glas. We werken met ongeveer dertig collega's Europees breed. Het bedrijf is in 2000 ontstaan vanuit mijn hobby, het buigen van glas. We zijn echt een nichespeler. De beglazing van een jacht is telkens weer een hele puzzel, geen lijn is recht. Monumenten kennen hun eigen uitdagingen. Zo was ik pas in Antwerpen voor vier glazen ruitjes in een smeedijzeren deur."

Hoe ontstond het idee om bij te dragen aan het herstel van het KWF-monument?

"Een kennis en zijn vrouw hebben hun zoontje verloren aan deze vreselijke ziekte. Na de vernieling van de monumenten in het Wilhelminabos gaf hij in een LinkedInpost uiting aan zijn pijn. Degenen die de monumenten hebben vernield, hebben heel veel emotionele schade aangericht. Als je bedenkt dat er duizenden namen op de monumenten staan, met voor elke naam laten we zeggen tien relaties… Via deze kennis ben ik in contact gekomen met KWF en heb ik aangeboden om een bijdrage te leveren."

Speelt er ook een persoonlijke motivatie mee?

"Zeker. Mijn schoonzus is ons op 48-jarige leeftijd ontvallen, en een hartsvriend heeft de ziekte gelukkig overwonnen. Kanker is zo alomtegenwoordig dat volgens mij iedereen wel iemand kent die het heeft of heeft gehad, als je het niet zelf bent."

Kun je de werkzaamheden toelichten?

"Voor het vervangen van de glaspanelen is bewerkt materiaal nodig. Dat hebben we met korting bij de smelter AGC Glass gekregen. Wij snijden, slijpen en boren gaten in het glas, waarna de panelen naar collega Steinfort gaan. Zij hadden zich ook al gemeld bij KWF en verzorgen de bedrukking van de namen, het thermische voorspannen, het transport en de aflevering. De montage op locatie gebeurt door IJsselglas (onderdeel van de RoordaGroep), in samenwerking met vrijwilligers. Ook Ronald Roorda verloor een dierbare aan kanker."

Heb je nog een tip voor andere bedrijven die maatschappelijk willen ondernemen?

"Volg je hart en laat je linkerhand niet weten wat de rechter geeft. Volgens mij hebben we allemaal naastenliefde in ons. Een ieder kiest voor zichzelf hoe hij of zij daar invulling aan wil geven."

Cor Wittekoek
Verenigingsmanager Vakgroep GLAS
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 21 mei 2024
Subsidieregeling DUMAVA opnieuw open

Maatschappelijk vastgoedeigenaren vroegen massaal subsidie aan op 3 oktober 2022, de dag dat de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) opende. Het totale budget van € 150 miljoen was meteen bereikt. Ben je eigenaar van maatschappelijk vastgoed en heb je nog geen DUMAVA kunnen aanvragen? Het is verstandig om door te gaan met uitzoeken wat voor verduurzamingsmaatregelen je wilt nemen en wat je allemaal nodig hebt voor een aanvraag, want DUMAVA gaat weer open.

Vrijdag 17 mei 2024
Wat gebeurde er met het ingezamelde glas in 2023?

In 2023 werd er ruim 85.000 ton vlakglasafval door Vlakglas Recycling Nederland ingezameld. Dit vlakglasafval bestaat, naast glas, uit allerlei andere materialen die aan dit glas zijn toegevoegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aluminium afstandshouders in isolatieglas of pvb folie in gelaagd glas. In de recycling worden deze materialen zoveel mogelijk apart gehouden, zodat ook deze weer hergebruikt kunnen worden. Helaas vinden we meer dan alleen dit soort aan glas gelinkte materialen: keramisch glas en bouw- en sloopval zijn daarvan enkele voorbeelden.

Dinsdag 14 mei 2024
Vakgroep GLAS stelt glaswand beschikbaar voor evenementen

Hoe val je als glasbedrijf extra op bij jongeren die voor de keuze staan om een vak te kiezen? Niet met een PowerPointpresentatie, maar met iets origineels, actiefs en spannends. We hebben een glaswand die overal kan worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan open dagen van scholen en beurzen. Het is de ultieme test van kracht, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Wie kan het langst blijven hangen en claimt de overwinning?