GVE-workshop van vorstverlet naar waterballet
Maandag 22 juli 2024
De laatste jaren ervaren we steeds meer de effecten van klimaatverandering. Neerslag te korten met als gevolg uitdroging van de grond en lagere waterstanden in watergangen, heftige kortstondige buien waarbij de rivier de Geul buiten haar oevers ging én nauwelijks meer een echte winter met vorst. Ook bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur moeten we ons bewust zijn van weerrisico’s. Maar hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal tijdens de GVE-workshop op 27 juni 2024.
Met het ondertekenen van de Governancecode Veilige aanleg Energienetten, hebben we het belang van het samenwerken aan veiligheid en daarmee het al in de voorbereiding zorgen voor een veilige uitvoering onderschreven. Wat de klimaatveranderingen en daarmee weerrisico's zijn verteld door Arrien Borst (Arcadis). Dat deze weerrisico's effect hebben op gezondheid leren we tijdens de presentatie van Marijne Landman (Stichting Nationaal Huidfonds). We gaan zelf aan de slag hoe we kunnen inspelen op deze weerrisico's in drie workshops onder leiding van Jan Gerk de Boer (Movares), Jeroen Duursma (Gasunie) en Guido van Tongeren (Van Tongeren Watertechniek).
Een veilige energietransitie in klimaatverandering
Het KNMI heeft vier scenario's geschetst hoe het toekomstige klimaat in Nederland er uit kan zien qua extreme hitte, droogte en neerslag. De scenario's laten zien wat Nederland nog meer te wachten staat als de uitstoot in het huidige tempo blijft toenemen. Uit de verschillende presentaties kwamen o.a. de volgende risico's en tips:
Daarnaast kunnen we leren van andere locaties waar voor ons reeds extreme weersomstandigheden zijn en waar ze daar normaal zijn, zoals de hitte en droogte in Spanje en de Alpen met de sneeuw. Alleen samen kunnen we zorgen dat met de veranderende weersomstandigheden we veilig en kwalitatief de werkzaamheden blijven uitvoeren.
Meer informatie en volgende bijeenkomst
De gehouden presentaties zijn terug te lezen:
De volgende GVE bijeenkomst wordt gehouden op donderdagochtend, 10 oktober 2024 en wordt een praktijdgerichte workshop die zal gaan over het gebruik van AI voor risicoherkenning. Plaats: waarschijnlijk Bouw & Infra Park te Harderwijk. Heb je nog nooit deelgenomen en ben je geïnteresseerd in de komende workshop, neem contact op met Wil van Ophem.
Gerelateerd nieuws
De schaarste aan (technisch) personeel zal de komende tijd alleen maar toenemen. Om ons personeel niet te verliezen aan andere sectoren, zijn we als ondergrondse infra continu bezig processen te verbeteren om (nieuw) personeel sneller en beter in te kunnen zetten binnen onze branche. Eén van die processen is het inzetten van een Skills Paspoort.
In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.
Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.