1. Home
  2. Nieuws
  3. Handreiking voor gemeenten benut kennis van bedrijven over warmtenetten

Handreiking voor gemeenten: benut kennis van bedrijven over warmtenetten

Vrijdag 2 mei 2025

Gemeenten hebben een regierol in de warmtetransitie. Ze stellen warmtekavels vast en wijzen een overwegend publiek warmtebedrijf aan voor de aanleg van een nieuw warmtenet. Dit warmtebedrijf schakelt de markt in voor de aanleg van een warmtenet. Om tot een goed onderbouwde uitvraag te komen, is het heel waardevol om vóór de aanbesteding met marktpartijen in gesprek te gaan. Een nieuwe handreiking biedt daarvoor duidelijke spelregels en praktische tips, juridisch getoetst en toepasbaar voor alle aanbestedende diensten.

De Wet collectieve warmte (Wcw) vervangt naar verwachting per 2026 de huidige Warmtewet. Het doel van de nieuwe wet is om de ontwikkeling van nieuwe warmtenetten te bevorderen. Dat gebeurt onder andere door gemeenten meer regie te geven. Gemeenten kunnen vanuit die rol warmtebedrijven met een publiek meerderheidsbelang exclusieve bevoegdheid en plicht geven om warmte te transporteren en leveren.   

De aanleg en exploitatie van warmtenetten is voor veel gemeenten en/of publieke warmtebedrijven echter iets nieuws en bovendien complex. Om tot goede plannen te komen, moeten ze veelal een beroep doen op de kennis van marktpartijen. De vraag is hoe deze informatie-uitwisseling zich verhoudt tot het aanbestedingsrecht? Welke spelregels gelden voor een gesprek tussen markt en overheid voordat er een aanbestedingsprocedure loopt?

Daarbij kan er meer dan vaak wordt gedacht. Zolang geen van de marktpartijen een voorsprong heeft in tijd en kennis, is er geen enkele reden om het gesprek uit de weg te gaan. Waar je precies rekening mee moet houden, staat goed uitgelegd in de nieuwe handreiking Spelregels voor een gelijk speelveld. De handreiking benoemt ook de onderwerpen waarover het zinvol is een gesprek te voeren en geeft tips om te zorgen dat zo’n gesprek goed verloopt.

Bekijk de handreiking

De handreiking is ontwikkeld door Witteveen+Bos in opdracht van Bouwend Nederland, Techniek Nederland en NVDE en draagt bij aan een effectieve en versnelde warmtetransitie.

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 25 april 2025
Steeds meer grotere elektrische machines leverbaar

Emissieloos werken krijgt internationaal inmiddels ruim de aandacht, zo bleek tijdens de Bauma in München. Daarbij valt op dat er meer en grotere elektrische machines leverbaar zijn dan tijdens voorgaande edities, en dat er in een veel breder perspectief gekeken wordt naar verduurzamingsopgaven.

Donderdag 24 april 2025
Nieuwe updates Emissievoorspeller

De Emissievoorspeller van Topsector Logistiek is flink uitgebreid en verbeterd. Met de nieuwste functionaliteiten krijg je nog beter een betrouwbaar inzicht krijgen in de emissies en stikstofimpact van bouwprojecten. Je hoort er dinsdag 6 mei meer over tijdens een lunch-webinar.

Maandag 14 april 2025
Alleen samen kunnen we succesvol bouwen aan de wateropgave van morgen

Marktdag Waterschap De Dommel brengt markt en overheid samen Met ruim 130 aanwezigen, waaronder infrabouwers, ingenieursbureaus en vertegenwoordigers van de gemeente en het waterschap, was de marktdag die Bouwend Nederland in samenwerking met Waterschap de Dommel op 9 april organiseerde in Boxtel een waardevolle bijeenkomst. “De opgaven voor de komende jaren zijn zo groot, dat maakt slimme en goede samenwerking belangrijker dan ooit”, aldus Beatrice Dormans, Regiomanager Zuid van Bouwend Nederland. “Daarom hebben wij de handen in elkaar geslagen met het waterschap om op deze dag met markt en overheid in gesprek te gaan over de toekomst.”