Handreiking voor gemeenten: benut kennis van bedrijven over warmtenetten
Vrijdag 2 mei 2025
Gemeenten hebben een regierol in de warmtetransitie. Ze stellen warmtekavels vast en wijzen een overwegend publiek warmtebedrijf aan voor de aanleg van een nieuw warmtenet. Dit warmtebedrijf schakelt de markt in voor de aanleg van een warmtenet. Om tot een goed onderbouwde uitvraag te komen, is het heel waardevol om vóór de aanbesteding met marktpartijen in gesprek te gaan. Een nieuwe handreiking biedt daarvoor duidelijke spelregels en praktische tips, juridisch getoetst en toepasbaar voor alle aanbestedende diensten.
De Wet collectieve warmte (Wcw) vervangt naar verwachting per 2026 de huidige Warmtewet. Het doel van de nieuwe wet is om de ontwikkeling van nieuwe warmtenetten te bevorderen. Dat gebeurt onder andere door gemeenten meer regie te geven. Gemeenten kunnen vanuit die rol warmtebedrijven met een publiek meerderheidsbelang exclusieve bevoegdheid en plicht geven om warmte te transporteren en leveren.
De aanleg en exploitatie van warmtenetten is voor veel gemeenten en/of publieke warmtebedrijven echter iets nieuws en bovendien complex. Om tot goede plannen te komen, moeten ze veelal een beroep doen op de kennis van marktpartijen. De vraag is hoe deze informatie-uitwisseling zich verhoudt tot het aanbestedingsrecht? Welke spelregels gelden voor een gesprek tussen markt en overheid voordat er een aanbestedingsprocedure loopt?
Daarbij kan er meer dan vaak wordt gedacht. Zolang geen van de marktpartijen een voorsprong heeft in tijd en kennis, is er geen enkele reden om het gesprek uit de weg te gaan. Waar je precies rekening mee moet houden, staat goed uitgelegd in de nieuwe handreiking Spelregels voor een gelijk speelveld. De handreiking benoemt ook de onderwerpen waarover het zinvol is een gesprek te voeren en geeft tips om te zorgen dat zo’n gesprek goed verloopt.
Bekijk de handreiking
De handreiking is ontwikkeld door Witteveen+Bos in opdracht van Bouwend Nederland, Techniek Nederland en NVDE en draagt bij aan een effectieve en versnelde warmtetransitie.
Over de nieuwe Wet collectieve warmte
Bekijk de informatie van het Nationaal Programma Lokale Warmte.
Gerelateerd nieuws
De bouwsector staat midden in een uitdagende transitie naar emissieloos bouwen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) kunnen bedrijven in de bouwsector subsidie aanvragen voor de aanschaf of ombouw van emissieloos bouwmaterieel, zoals elektrische graafmachines of mobiele hijskranen. Met maximaal €1.000.000 subsidie per onderneming per jaar is de SSEB een aantrekkelijke regeling voor duurzame investeringen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 oktober 2025 maar hierbij geldt: op is op. Gezien de populariteit van de regeling adviseren we je om snel in actie te komen.
Dit voorjaar ondertekenden de gemeenten De Bilt, De Ronde Venen, Bunnik, Montfoort, Oudewater, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Woerden het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Hiermee is het aantal overheden in de provincie dat uitstootvrij bouwen stimuleert, meer dan verdubbeld.
In verschillende gemeenten worden vanaf volgende week boetes uitgedeeld aan bestelauto's en vrachtwagens die een uitstootvrije zone binnenrijden terwijl ze daar niet mogen komen. Wees daar alert op. In onder meer Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Gouda, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle is dit jaar een zero-emissiezone ingevoerd. Dat is een gebied waar vanaf een bepaald moment alleen nog emissieloze bestel- en vrachtauto's mogen rijden.