1. Home
  2. Nieuws
  3. Harbers tekent intentieverklaring verkeersveiligheid zware elektrische bussen

Harbers tekent intentieverklaring verkeersveiligheid zware elektrische bussen

Maandag 1 juli 2024

Demissionair minister Harbers van Infrastructuur & Waterstaat heeft samen met ons en andere brancheorganisaties een intentieverklaring om verkeersveiligheid te waarborgen ondertekend. Hierin staan afspraken om de veilige inzet van elektrische bussen tussen de 3.500 en 4.250 kg die met rijbewijs B bestuurd mogen worden te verbeteren.

Om de gedoogregeling voor de vrijstelling van rijbewijs C op deze zware elektrische bussen te mogen verlengen is deze intentieverklaring noodzakelijk.

Gedoogbeleid wordt verlengd

Het gedoogbeleid zou namelijk eerst eindigen op 1 juli 2024, maar kan door de gemaakte afspraken worden verlengd. Het doortrekken van de gedoogregeling vormde het uitgangspunt in de intensieve lobby van de betrokken partijen. Het geeft ondernemers bij de overstap naar elektrische bussen de mogelijkheid om zonder extra financiële lasten de transitie naar elektrisch rijden te maken.

Eind van het jaar convenant van kracht

De intentieverklaring is de opmaat naar een convenant waarin opleidingsmodules voor het besturen van deze elektrische bussen worden opgenomen en bestuurders worden gestimuleerd deze opleiding te volgen. Als de opleidingsmodules, die zowel theorie als praktijk onderdelen bevatten, succesvol zijn afgerond, mogen bestuurders gebruik blijven maken van de vrijstelling van het C-rijbewijs. Het convenant zal uiterlijk 31 december 2024 in werking moeten treden.

Lees hier de intentieverklaring.

Mathijs Rooling
Belangenbehartiger infrastructuur
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 24 oktober 2024
Bij Heijmans is intrinsieke motivatie leidend voor keuzes van bouwmachines

Elektrificatie bouwmaterieel: keuzes en dilemma's. De stip aan de horizon is gezet, in rap tempo moeten de bouwmachines emissievrij gaan draaien. De praktijk is weerbarstiger, ook voor de grote 'gele vloot' van Heijmans. "We hebben onderaannemers nodig. Ook wat betreft de capaciteit."

Dinsdag 22 oktober 2024
CROW: Aanvullingen en correcties publicaties wegwerkzaamheden

CROW heeft enkele belangrijke aanvullingen en correcties toegevoegd aan het portfolio van Werk in Uitvoering. De documenten bieden praktische adviezen en maatregelen om de veiligheid van zowel wegwerkers als weggebruikers te waarborgen.

Maandag 21 oktober 2024
Inzichten na een dodelijk ongeval

Op de bouwplaats van The Mayor in Amstelveen overleed vorig jaar een 63-jarige werknemer van UBA Bouw. Hij kwam om na een noodlottig ongeval met een transportbok met daarop twee HSB-elementen. De veiligheidskundigen van UBA Bouw, Bouwbedrijf De Nijs en de veiligheidskundige van de bouwcombinatie van The Mayor deden onderzoek naar de oorzaken. Ze delen graag hun inzichten.