Harbers zet nieuwe infraprojecten op pauze; bodem stikstofcrisis nog niet bereikt
Zaterdag 24 juni 2023
Bouwend Nederland is verrast dat minister Harbers op 23 juni heeft besloten om, bovenop de acht projecten uit de inkoopplanning van Rijkswaterstaat, nog eens 11 wegen- en vaarwegenprojecten te pauzeren. Het gaat hierbij om de A9 Rottepolderplein, A27 Zeewolde-Eemnes, A15 Papendrecht-Gorinchem, A2 Deil-Den Bosch-Vught, A58 Breda-Tilburg, A67 Leenderheide-Geldrop, A1-A35 knp. Azelo, A1-A30 Barneveld, Volkeraksluizen, Kreekeraksluizen en Vaarweg IJsselmeer-Meppel. Het is zorgelijk dat de bodem van de stikstofcrisis voor de infrasector blijkbaar nog steeds niet is bereikt. Naast wegenprojecten staan nu ook sluizen genoemd.
"Als we niet oppassen kunnen we straks zowel op land, als op het water geen nieuwe stap zetten!" reageert Bouwend Nederland voorzitter Arno Visser. "Uit onderzoek van de Logistieke Alliantie, blijkt dat het uitblijven van een oplossing voor het stikstofstofprobleem nu al een grote oorzaak is voor de 1,7 miljard euro schade die vertragingen in infra veroorzaken. We staan daarom achter de stap van minister Mark Harbers om hierdoor jaarlijks €5 miljard te investeren in onderhoud. We moeten voorkomen dat er bruggen, sluizen en andere objecten door achterstallig onderhoud dicht moeten. Bereikbaarheid komt steeds verder onder druk te staan. Voortgang op het stikstofdossier is en blijft broodnodig. Voor ons is essentieel dat de afname van stikstofdepositie in een landelijk register wordt bijgehouden. Alleen hiermee kan vervolgens beschikbare stikstofruimte aantoonbaar worden ingezet voor zowel natuurherstel, PAS-melders als bouw- en infraprojecten.”
Gerelateerd nieuws
Nederland heeft een echte oplossing nodig voor het stikstofprobleem, helaas lijkt daarvoor nu nog steeds geen juridisch houdbaar plan te liggen. Doordat de stikstofuitstoot niet genoeg omlaag gaat, kan de natuur niet herstellen en komt de vergunningverlening voor bijvoorbeeld woningbouw en energietransitie niet op gang. Door het uitstellen van noodzakelijke politieke keuzes, wordt de rekening nu gelegd bij de natuur, woningzoekenden en ondernemers. Samen met VNO-NCW, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu reageerden we op de gepresenteerde plannen van de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel.
We willen in Nederland 100.000 woningen per jaar bouwen én goed zorgen voor de wereld, maar de rechterlijke uitspraak van de Raad van State, die intern salderen voortaan nagenoeg onmogelijk maakt, kan die ambities onder druk zetten. In deze aflevering van de BouwZeker Podcast gaat Puck Sanders, onze belangenbehartiger, dieper in op de ontwikkelingen rondom stikstof en de oplossingen om uit de huidige impasse te komen.
Het is al jaren bekend dat het stikstofprobleem een groot probleem is voor de bouw van woningen en aanleg van nieuwe infrastructuur. Onderzoek dat wij deden in samenwerking met Bouwberichten becijfert nu ook hoe groot de schade precies is voor de bouw. Voorzitter Arno Visser maakte de omvang hiervan vandaag bekend in een interview met AD.