Logo Bouwend Nederland

Hodes bouwt wekelijks twintig huizen maar ziet ook uitdagingen

Donderdag 1 februari 2024

Circulaire, modulaire huisvesting heeft de toekomst bij Hodes. Directeur Antonie ter Harmsel heeft een duidelijke visie over de toekomst van mens en aarde en wat dit concreet betekent voor de huisvesting in Nederland. Kleinschalige, duurzame bouw, met oog voor het reduceren van afval en het gebruik van grondstoffen. Het team van Regio Oost ging op werkbezoek bij dit innovatieve en groeiende bedrijf.

Inmiddels rollen er zo'n twintig kant-en-klare-woningen per week uit de fabriek in het Overijsselse Goor. Dat zijn modulaire woningen die desgewenst aangepast kunnen worden aan de wensen van de eindgebruiker. Vorig jaar is er flink geïnvesteerd in deze producten waarbij een sterke doorontwikkeling van het aangezicht heeft plaatsgevonden. Een breed scala aan afnemers zoals woningcorporaties, ontwikkelaars, zorg en recreatie weten Hodes te vinden. Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen maken de groei van Hodes en de vraag naar modulaire huisvesting mogelijk. Huishoudens worden kleiner, de zorg moet dichter bij huis worden georganiseerd en opdrachtgevers waarderen in toenemende mate de circulaire oplossingen die Hodes kan bieden.

Optimistisch over energietransitie

Mens en aarde staan binnen ons bedrijf voorop, legt Antonie ter Harmsel uit. "Over de energietransitie ben ik optimistisch, dat gaan we uiteindelijk wel redden met elkaar. Groene energie blijft in grote hoeveelheden aanwezig. Grondstoffen raken uiteindelijk op en ik voel het als een grote verantwoordelijkheid om daar bij het maken van ons product rekening mee te houden."

Uitbreiding van ruimte is nodig

Inherent aan de groei van een bouwbedrijf die fabrieksmatige woningen realiseert zijn de logistieke uitdagingen. Hoe verplaats je woningen binnen de fabriek op het moment dat de wanden zijn geplaatst en de afwerking binnen moet plaatsvinden? Welke onderdelen van het assemblageproces kunnen op een andere locatie worden gerealiseerd? Daarvoor is uitbreiding van fabrieksruimte nodig. In samenwerking met de gemeente zijn er werkbare oplossingen gevonden die de continuïteit van het proces ook in de komende jaren waarborgen. Binnen in de hallen werkt Hodes sinds kort met een semiautomatisch gestuurde wagen die huizen letterlijk optilt en verplaatst naar de juiste ruimten, wat een grote winst in efficiëntie oplevert.

Regio Oost ziet een waardevolle toevoeging van bedrijven zoals Hodes aan de bouwsector. Er is een grote doelgroep voor modulaire en flexibele gebouwde woningen, en met oog voor de aarde leveren deze bedrijven ook nog eens bijdrage aan een gezonde bouwsector in de toekomst.

Jarin van der Zande
Adviseur markt & overheid Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Woensdag 8 mei 2024
Bouwbedrijf Van Dillen is 300 jaar oud: 'We zien onszelf als start-up'

Bouwbedrijf Van Dillen wordt al 300 jaar van vader op zoon overgedragen. "Tot de dag van nu hebben al die generaties zich aangepast aan de eisen van de tijd. Ik denk dat we daar als onderneming ook goed in zijn. We zijn er in ieder geval continu mee bezig. We zien onszelf nog altijd als start-up." Dat is het verrassende antwoord van directeur/eigenaar Cees van Dillen op de vraag naar het onderscheidende vermogen van het sinds 1724 bestaande bouwbedrijf.

Donderdag 2 mei 2024
Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.